12 Türk gemisi mürettebatıyla birlikte Ukrayna limanlarında mahsur
Rusya ve Ukrayna'nın kanlı savaşı, Karadeniz'de faaliyet gösteren Türk gemilerinin faaliyetlerini ciddi engel teşkil ediyor. Rus saldırıları nedeniyle 12 Türk gemisinin mürettebatıyla birlikte Ukrayna limanlarında mahsur kaldığı bildirildi. Gemi sahipleri ve mürettebatlar, Türk gemilerinin tahliyesi için geçici bir yardım koridoru açılmasını bekliyor.
Rusya Donanmasının, Karadeniz’de seyir halindeki Palau bayraklı Türk kargo gemisi Şükrü Okan’a önce uyarı ateşi açıp sonra da helikopterle asker indirmesi, Ukrayna-Rusya arasındaki savaştan etkilenen Türk ticaret gemilerinin yaşadığı zorluğu gözler önüne serdi.
Ailelerini geçindirmek için şiddetli çatışmaların yaşandığı bir bölgeyi de kullanmak zorunda kalan Türk gemilerinin mürettebatları, büyük riskler almak zorunda kalıyorlar.
Türk gemileri ve mürettebatlarının durumuyla ilgili NTV’ye konuşan Kosder Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Çendik, ‘’ "Hiç alışık olmadığımız bir süreç yaşıyoruz. Gemi adamlarını güvertede gördünüz hepsi oturtulup, esir alınmış şekilde, şüpheli gibi. Bunlar ekmeğinin peşinde olan fedakâr cefakâr gemiciler. Gemicilerin o görüntülerle yansıması hoş olmuyor." dedi.
Çendik, Karadeniz’deki belirsizlik ortamına dikkat çekerek, ‘’Karadeniz'deki Rus tehdidi nedeniyle aylardır evlerine dönemeyen Türk denizciler var. Rusya'nın işgali sonrası Ukrayna limanlarında mahsur kalan 12 Türk gemisi ve o gemilerde bulunan mürettebat yaklaşık 1,5 yıldır kurtarılmayı bekliyor.’’ ifadesini kullandı.
RUSYA, TÜRK GEMİSİNİ VURDU
Mahsur kalan gemilerin denize açılamadıklarını belirten Çendik, ‘’Orion S gemisi de Nikolayev Limanında demirli 5 Türk gemisinden biri. Tahıl koridoru kapsamında olmadıkları için denize açılamadılar. Geminin kaptanı mayın tehdidi nedeniyle geminin tahliye edilemediğini anlattı.
Herson Limanı'nda demirli Tuzla isimli Türk gemisi de Rus füzesiyle vurulmuştu. Gemiciler zaman zaman meydana gelen bu tür saldırılar nedeniyle korku içinde yaşıyor.’’
Gemi sahiplerinin de bu sıkıntılı durumda ekonomik zorluklar yaşadığını söyleyen Çendik, "Bu gemiler ticaret yapamaz haldeler. Gemilerin çalışması gerekiyor, bunların tekrar çalışması çok büyük maliyet. Fabrika diyoruz gemilere. Bunun ciddi anlamda ekonomik kayıpları var. 12 türk ve 60 yabancı gemiye ekonomik külfeti var." dedi.
Gemi sahipleri ve mürettebatlar, Türk gemilerinin tahliyesi için geçici bir yardım koridoru açılmasını bekliyor.