Kadın eli değdi, Libya’da gümrükte bekleme süresi 45’ten 5 güne indi
Erkek egemen lojistik sektöründe dededen kalma işi sürdürerek Uzakdoğu’dan ABD’ye proje lojistiğinde dünyanın en iddialı şirketleriyle rekabet eden Transtaş’ın İcra Direktörü Berna Akyıldız, şimdilerde Libya’yı fetheden Türk iş kadını olarak anılıyor
Libya’da 1.5 yılda 16 proje yürüten ve krizde şirketini yüzde 45 büyüten Akyıldız, Kuzey Afrika’daki gümrüklerde sıkıntı çeken işadamlarının cankurtaranı oldu. Şimdilerde işadamlarının Libya’da 45 günde gümrükten zor çıkan malları 5 günde ülkeye giriyor
Çevreye büyük önem veriyoruz depolarımızda güneş enerjisi panelleri kullanacağız
Bundan 2 yıl önce tanıştım Berna Akyıldız’la. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren Transtaş’ın İcra Direktörü olan Berna Akyıldız o dönemde bana 5 yılda gerçekleştirdikleri 10 havaalanı projesini anlatmıştı. Malum lojistik sektörü erkek egemen bir sektör. Berna Akyıldız da dededen kalma bir işi sürdürüyor. Dedesi kamyonla, babası TIR’la taşımacılık yapmış. O, 2 erkek kardeşiyle birlikte Transtaş’ı global bir şirket yaptı. Uzakdoğu’dan Amerika’ya uzanıyor, proje lojistiğinde dünyanın en iddialı şirketleriyle rekabet ediyor. 6 ülkede ofisleri var.
İşini çok seviyor ve geliştiriyor Berna Akyıldız. Son olarak global krizde yüzde 45 büyüme sağladı Transtaş. Global krizle birlikte Kuzey Afrika’ya kayan yatırımcıların ilk adresi Transtaş oldu. Libya’da farklı şirketlerin hastane, üniversite, toplu konut projelerine lojistik hizmet veren Transtaş yakında Türkiye’de iç pazarda dağıtım, depolama işine başlayacak.
Kaç yerde ofisiniz oldu?
Çin-Şangay, Doha-Katar, Dubai, Düsseldorf, Mısır ve Libya gibi yerlerde ofislerimiz var. Merkezimiz İstanbul’da. Dünyanın çok farklı yerlerinde taşımacılık yapıyoruz.
Kriz sizi nasıl etkiledi? Daha önceki görüşmemizde büyük oranda Uzakdoğu’dan Avrupa’ya taşımacılık yaptığınızı söylemiştiniz. Aynı zamanda büyük projelerde çalışıyordunuz, ertelenen projeler oldu mu?
Geçen yılki krizden Uzakdoğu çok etkilendi. Navlun fiyatlarında yüzde 75’e varan düşüşler yaşandı. Armatörler çok etkilendi. Yeni gemi siparişi verenler çok zor durumda kaldı. Siparişlerini geri çeviremeyenler de oldu. Çok şirket geri çekildi. Bizim iş planımız çok farklı. Bizim bir TIR filomuz var ama bunun dışında kargo uçaklarıyla, gemilerle ve karayoluyla taşımacılık yapıyoruz. Projelerin bütün adımlarını planlıyoruz, daha proje oluşturulurken zamanlama ve maliyetler üzerinde planlama yapıyor, önerilerimizi sunuyoruz. Avrupa’da zaten 3-4 yıldır durgunluk vardı. Krizle birlikte bu durgunluk arttı. Dubai de çok etkilendi, oradaki ofisimize durgunluk yansıdı. Katar çok etkilenmedi. Krizin ilk döneminde ’Biraz bekleyelim görelim’ dediler. Bahreyn ve Abu Dhabi’de başlamış projeler sürdü. En canlı bölge Kuzey Afrika oldu. Türk şirketleri orada çok etkili.
Libya’da 16 proje, Mısır’da ofisiniz vardı...
Evet. Orada 5 yıllık bir deneyimimiz olmuştu. Biz krizde hacmimizi yüzde 45 artırdık. Krize hazırlıklı girdik, maliyetlerimizi düşürdük, kalitemizi artırdık. Libya’da 1.5 yıl evvel ofis açtık. Türk iş dünyası da oraya kaymıştı. Ve çok büyük işler alınmıştı. 9 milyar dolar civarında bir büyüklükten bahsediyorum. Biz 1.5 yılda 16 proje üstlendik. Libya’ya deniz-kara taşımacılığı, ön taşımalar, saha teslimi, gümrükleme hizmetleri veriyoruz. Türk yatırımcı şirketlerinin çözüm ortağı olduk. Libya’ya ilk girdiğimizde çok sorun vardı...
Ne gibi?
İlk girdiğimizde işadamları Kuzey Afrika’daki gümrüklerde çok zorlanıyordu. Biz Mısır’da tecrübe kazanmıştık. Gümrükten ortalama 45 günde çıkılıyordu, biz bunu 1 haftaya düşürdük. Sonra orada bir şirket kurduk. Coğrafyayı, insanlarını ve iş yapma biçimini yakından tanımak avantajımız oldu. Libya’daki koşullara rağmen batılı anlamda iş yapmamız gerekiyordu. Buna odaklandık ve sonunda oldu. Türk işadamları şu anda çok memnun, çünkü 45 günlük bekleme süresini 5 güne indirdik. Her türlü gözetim ve takibi de biz yapıyoruz.
Hangi projelerde varsınız Libya’da?
2 hastane, 2 üniversite, 4 altyapı projesi, toplam 1.639 konut ve 2 askeri binanın yapımı sürüyor.
Ağır taşımada uzman...
Malzemeleri Türkiye’den mi taşıyorsunuz?
Bazılarını. Çimento, demir Türkiye’den. İtalya’dan da çimento taşıyoruz. Türkiye’den neredeyse inşaat malzemelerinin tümünü taşıyoruz. Avrupa’dan özellikle İtalya’dan elektrik ürünleri taşıyoruz. Hollanda ve Almanya’dan yürüyen merdiven ve asansör taşıyoruz. İş makineleri de taşıdık. Libya’da iş makinesi sıkıntısı da var. Fas’tan mobilizasyon malzemeleri, Katar’dan vinçler taşıyoruz.
Yurtdışında ofislerimiz olduğu için kapıdan kapıya teslim yapıyoruz. Almanya’dan yükleme yaptığımız malzemeleri direkt teslim ediyoruz. Libya’da yol yapım çalışmaları da var. Libya yeniden yapılıyor.
Siz gidip geliyor musunuz?
Evet. Trablus’u seviyorum Türkiye’nin 30-40 yıl öncesi. Orada 3 liman gezdim, 300 kilometrelik yol gittim. Libya’da çalıştığımız şirketlerin yüzde 70’i Türk firmaları. Ama biz bir Amerikan firmasının da malzemelerini Çin’den alıp Katar’a götürebiliyoruz. Türkiye ile bağlantılı olmayan taşımacılığımız da var.
Ağır yüklerde uzman diyorlar sizin için...
Doğru. 500 tonluk trafo, dev beton santraller, vinçler taşıyoruz. Geniş ve ağır taşımalar konusunda uzmanlaştık, değişik taşıma çözümleri var. Hidrolik ve teleskopik araçlar var. Onlarla taşıyoruz. Gittiğimiz ülkede o araçlar yoksa o ülkeye önce taşıma aracını taşıyoruz. Kıbrıs’a vinç götürdük örneğin... İşimiz şantiyede bitmiyor. İş bitimine kadar tüm malzemeleri teslim ediyoruz, taşıma, gümrükleme, depolama, lojistik danışmanlık yapıyoruz.
10 havaalanının yapımında lojistik hizmet vermiştiniz...
Şu anda 11 oldu o sayı. Son olarak Sabiha Gökçen Havaalanı’nın dış hatlar terminali için çalıştık. Projelerin çoğunun uygulama kısmı 1.5 2 yılda bitiyor. En uzun proje TAV’ın Katar’daki havalimanı projesi olacak. 2014’e kadar sürmesi bekleniyor.
Bu yıl yurtiçi dağıtım işine gireceğiz. Yakında belli firmaların, ithalatçıların malzemelerini depolarda toplayarak dağıtımını sağlayacağız. Depolardan ara depolara, nihai tüketiciye ulaştırılması konusunda bir çalışma yapıyoruz. Türkiye içi dağıtım filosu kuracağız.
Kriz yüzünden mi bu kararı aldınız?
Ürün çeşitlendirmek için istedik. Çok da talep var. Alt yapımız hazır. Biz önce zor olanı yaptık, bir Türk şirketi olarak farklı coğrafyalarda ofisler açtık.
Şirketler en çok Somali’den geçen gemilerini takip ediyor
Teknolojideki yenilikleri takip ediyoruz. Artık müşterilerimiz yüklerinin nerede olduğunu internetten takip ediyor. Hem biz hem de müşterilerimiz bu anlamda en küçük bir aksilikte bilgi sahibi oluyor. Örneğin gemiler Somali’den geçerken, “Nasıl gidiyor, bir terslik var mı” diye bakıyor müşterilerimiz. Çok şükür başımıza kötü bir tecrübe gelmedi oralarda ama en çok o bölgelerde endişe duyuluyor.
KADIN YÖNETİCİ İLERİDE OLABİLİR...
Kaç çalışanınız var?
200. Projeler sırasında çözüm ortaklarıyla bu sayı artabiliyor. Her ofisimizde mutlaka Türk müdür oluyor. Farklı kültürleri adapte etmekte zorluk çekilmemesi için buna dikkat ediyoruz.
Kadın yönetici var mı sizden başka?
Yönetici şu anda yok ama ileride olabilir. Ben olmasını isterim. Erkek egemen bir sektör, yönetim düzeyinde de olmalarını isterim. Kadın çalışan oranımız ofislerde yarı yarıya.