Hem battı hem de çevreyi batırdı
Amerika Birleşik Devletleri, tarihinin en büyük çevre faciasıyla karşı karşıya. 20 nisanda Deepwater Horizon adlı petrol platformunda bir patlamadan dolayı yangın çıktı. Uzmanlar patlamanın sebebini deniz seviyesinin 1500 metre altındaki petrol basıncına kuyunun daha fazla dayanamaması olarak açıkladı.
Birkaç gün sonra platform sulara gömüldü. Kuyunun işletmecisi İngiliz petrol şirketi BP’nin tıkama çalışamaları başarılı olmadı.
Sızan petrol hızla Meksika Körfezi’ne yayılmaya başladı.
Yayılan petrol tabakası 30 nisanda 200 km çapa ulaşıp Mississipi Deltası‘nı tehdit etmeye başladı.
Son gelen bilgilere göre kuyudan 5 bin varil, yani yaklaşık 800 bin litre ham petrol denize sızıyor. Fakat bu sadece başlangıç. Çünkü sızıntının günde 100 bin varile, yani 16 milyon litreye artma riski bulunuyor.
Facianın boyutları o kadar büyük ki 1989’daki Exxon Valdez ve 2002’deki Prestij gemi kazaları bile bu olay yanında devede kulak kalıyor. İki olayda toplam 140 milyon litre ham petrol doğaya karıştı. Oysa bu inanılmaz rakamlar bile Meksika Körfezi’ndeki faciayla karşılaştılamayacak kadar azdı.
Prestij gemi kazası, gelmiş geçmiş en büyük çevre facialarından biri olarak kabul edildi. Avrupa kıyılarındaki fırtınaya dayanamayan ham petrol yüklü gemi ikiye bölündü ve battı. Sızan ham petrolü engellemek için robot denizaltılar 3500 metre derinlikte durmadan çalıştı ve sızıntı engellendi. Fakat Meksika Körfezi’ndeki olay daha önceki hiçbir faciaya benzemiyor.
Amerika İçişleri Bakanlığı sözcüsü Ken Salazar durumun vehametinin tüm tahminleri aştığını belirtti:
‘‘Senaryo çok vahim. Bir çözüm bulmamız için en az 90 güne ihtiyacımız var. Sızıntıyı durdurabilmek için denizin 5600 metre derinliğine bir başka kuyu açmak lazım. Fakat biz bunu yapana kadar tonlarca litre ham petrol sızmaya devam edecek."
Petrol tabakasının büyüklüğü karşısında kıyıları korumak için konan engellerin işe yaramayacağı ortada. Kıyılara ulaşan petrol ise Louisiana Deltası‘nın bataklık yapısından dolay temizleme çalışmalarını imkansız kılıyor. Bataklık tarafından emilen petrol belki de Delta’daki doğal hayatı sona erdirecek.