İzmir'e 11 gemilik turist dopingi ve 'savaş' uyarısı!
Ekim ayı meclis toplantısında konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Kasım ayında 7, Aralık ayında 4 kruvaziyer gemi İzmir Alsancak Limanı’na yanaşacak. Ancak savaşın devam etmesi halinde 2024 sezonunda Doğu Akdeniz kruvaziyer pazarının daralması tehlikesi ortaya çıkabilir” dedi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim ayı meclis toplantısı Başkan Yusuf Öztürk yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda yönetim kurulunun Ekim ayı faaliyetleri hakkında meclis üyeleri bilgilendirildi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başlayan Başkan Öztürk, “Cumhuriyetimizin bu Pazar yapılan 100. Yılı kutlamalarına Meclis Üyelerimiz, eşleri ve çocukları ile büyük coşkuyla iştirak etti. Kutlamalar kapsamında 3 Kasım Cuma günü İstanbul’da Odamızın Cumhuriyet Balosu’nda bir araya geleceğiz. 13 Kasım Pazartesi ise Anıtkabir ziyareti gerçekleştireceğiz” dedi.
KRUVAZİYER PAZARINDA DARALMA TEHLİKESİ
İsrail- Filistin Savaşının ardından iptal ediilen limanların yerine Türkiye’nin limanlarının programa alındığını kaydeden Öztürk, “Karadeniz’deki deniz taşımacılığına, özellikle tahıl ticaretine darbe vuran kuzeyimizdeki savaştan sonra, İsrail limanlarına uğrayacak gemilerin güvenlik seviyesinin en üst noktaya çıkarılması, Doğu Akdeniz’de deniz taşımacılığını ciddi şekilde sekteye uğrattı. Bölge limanlarına uğrak yapacak gemilerin ödeyeceği ek savaş riski primlerinin 10 kat arttığı ifade ediliyor. Kruvaziyer operatörleri ise yolcularını riske sokmamak için savaşın ilk gününden itibaren İsrail limanlarını rotalarından çıkardı. İptal edilen limanların yerine ülkemiz limanları programa alındı. 7 Ekim’den sonra aralarında MSC, Costa gibi önde gelen firmalara ait 12 gemi, İzmir Limanı’na rezervasyon yaptırdı. Kasım ayında 7, Aralık ayında 4 kruvaziyer gemi İzmir Alsancak Limanı’na yanaşacak. Ancak savaşın devam etmesi halinde 2024 sezonunda Doğu Akdeniz kruvaziyer pazarının daralması tehlikesi ortaya çıkabilir. Karadeniz ve Akdeniz’in yeniden barış denizi haline gelmesinin, insanlığın ortak çıkarına olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
LİMAN SANAYİ BÖLGESİ ACİLEN GELİŞTİRİLMELİ
Öztürk, demiryolu altayapısının önemine vurgu yaparak, “Ülkemizde ekonomide yapısal sıkıntılarını ve yüksek enflasyon problemini çözmeye çalışan ekonomi yönetimi, artan jeopolitik risklerin gölgesinde uluslararası kaynak arayışına devam ediyor. Yatırım ve ihracat çekişli bir ekonomi programı, iç tüketimde ciddi daralmayı öngörüyor.Bizim de hazırlık çalışmalarında yer aldığımız 12. Kalkınma Planı, dün TBMM’den geçti. Planda 2024-2028 dönemi makro hedeflerinin yanı sıra denizcilik, lojistik ve turizmde önemli hedefler yer alıyor. Plan dönemi sonu olan 2028’de 1,6 trilyon dolar milli gelir, 375 milyar dolar ihracat, 82 milyon turist ve 100 milyar dolar turizm geliri hedefleniyor. Planda yer alan altyapı hedeflerinin hayata geçmesinin ülkemiz denizciliği için önemli olduğuna inanıyoruz. TÜRKLİM verilerine göre ülkemizde 217 adet mevcut liman ve iskelenin sadece 21’inde ve 12 lojistik merkezde demiryolu bağlantısı bulunuyor. 300’e yakın organize sanayi bölgesinden ise 13’üne demiryolu hattı giriyor. Uluslararası taşımacılık koridorlarında yer almak istiyorsak, demiryolu altyapısını, liman-sanayi bölgesi bağlantısını acilen geliştirmek zorundayız” şeklinde konuştu.
LİMANLARIMIZIN AKTARMA MERKEZİ OLMASI ÖNEMLİ
Öztürk, İzmir Limanları’nda 1,4 milyon TEU konteynerin elleçlendiğini kaydederek, “Konteyner navlunlarındaki düşüş sadece biz denizcileri ve lojistikçileri olumsuz etkilemiyor. Düşük navlunlar Türkiye’nin Avrupa’nın tedarik merkezi olma imkanını azaltırken, Türk sanayisini Uzakdoğu ithalatı karşısında dirençsiz kılıyor. Dünya ticaretindeki zayıflama, bölgesel çatışmalar, petrol fiyatları, Çin’in yavaş büyüme temposu, korumacılık eğilimi, Süveyş kanalı geçiş ücreti artışı gibi bir dizi eğilim, 2024 yılının denizcilik için kolay olmayacağının ipuçlarını veriyor.Ülkemiz limanlarımızda ilk dokuz ayda 391 milyon ton yük elleçlendi. Geçen yıl aynı dönemde elleçlenen yük miktarı 408 milyon tondu. Ocak-Eylül dönemi konteyner elleçleme rakamı ise 9.3 milyon TEU ile geçen yıl ile aynı düzeyde gerçekleşti. İzmir Limanları’nda aynı dönemde 1,4 milyon TEU konteyner elleçlendi. Limanlarımızın dünya ticaretinde aktarma merkezi olması çok önemli. Dün dünyanın en büyük konteyner gemilerinden MSC Türkiye’nin Tekirdağ Asyaport’a yanaşmasını, bu yönde çok değerli bir adım olarak görüyoruz” ifadelerine yer verdi.
NOEL SİPARİŞLERİ AZALDI
Dünyadaki deniz taşımacılığı hakkında değerlendirmelerde bulunan Öztürk,”Geçtiğimiz ay deniz ticaret koridorları üzerinden Doğu ve Batı’nın rekabetini konuşurken, bu ay gündeme sıcak çatışmalar egemen oldu. Ancak savaş hali, ticaret savaşlarının ve koridor rekabetinin önemini azaltmıyor, bilakis artırıyor. Hindistan, Batı’nın yeni bir üretim ve lojistik merkezi olarak ön plana çıkartılıyor. Arkas Holding başta olmak üzere bazı Türk şirketlerinin son dönemde Hindistan’a yaptığı yatırımlar da bu durumu teyit ediyor.Dünya deniz taşımacılığı, 2021 ve 2022 döneminde çok kısa süren parlak günlerinden sonra, 2023 yılında oldukça sıkıntılı bir dönemin içinden geçiyor. Eylül ayından itibaren düzenli olarak yükselerek 2000 puanın üzerine çıkan Baltık Kuruyük Endeksi, özellikle yüksek tonajlı gemi navlunlarındaki düşüşün etkisiyle, 10 gün içinde Bin 500 puan seviyesine geriledi. Konteyner navlunlarındaki düşüş ise yeni dip seviyeler aramaya devam ediyor. Geçen hafta Dünya Konteyner Endeksi 1342 dolara geriledi. Pandemi öncesi olan 2019 yılında konteyner navlunları ortalama Bin 420 dolardı. Şangay-Rotterdam hattında 40’lık konteyner navlunu, bedava denilebilecek bir seviyeye, Bin 4 dolara düştü. Azalan Noel siparişleri de gelişmiş pazarlarda durgunluğun sinyalini veriyor” dedi
SAVAŞ YERİNE ATEŞKES VE DİYALOG
Öztürk son olarak bir ay önce çıkan İsrail- Filistin savaşı ile ilgili olarak da şunları aktardı:
2022’de kuzeyimizde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra, güneyimizde 25 gündür devam eden İsrail ve Filistin Savaşı, tüm dünyanın gözünü bölgemize çevirmesine yol açtı. Ülkemizin dört yanı ateş çemberine döndü. Umarız ki Ortadoğu’daki gelişmeler, bölgesel bir savaşa yol açmaz. Gazze’de yaşanan insanlık dramının bir an önce sona ermesini, savaş yerine ateşkesin ve diyalogun geçmesini diliyoruz.