Tüm dünyadan gemi filoları Mavi Marmara platformu ile Gazze'ye gidiyor
İstanbul merkezli sivil toplum kuruluşu Mavi Marmara Platformu, farklı ülkelerin de eşlik edeceği gemi filolarıyla Gazze’ye doğru yola çıkacaklarını duyurdu.
Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği, işgalci İsrail güçlerinin Fİlistin'e uyguladığı soykırımın sonucu yüzbinlerce Gazzelinin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek harekete geçtiklerini duyurdu.
Adı 13 yıl önce gerçekleşen hain saldırı ile hafızalara kazınan dernek, 'Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Gazze için yeniden yola çıktığını duyurdu.
Dernekten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"Son 75 yıldır bölgede kan, gözyaşı ve barut politakası yürüten İsrail, 7 Ekimden bu yana yapmış olduğu saldırılarla uluslararası vicdanı görmezden geliyor. Farklı ülkelerden oluşturulacak gemi filolarıyla Filistin'de bulunan ablukaya karşı Gazze'ye doğru tekrardan yola çıkıyoruz. Filoya gemi alımı ve insani yardım malzemelerinin temini için sen de destek ol, abluka ve ambargoya karşı sen de sesini yükselt."
HAİN SALDIRININ ÜZERİNDEN 13 YIL GEÇTİ
İsrail tam 13 yıl önce de Gazze'yi ambargo altına almış, sivillere yardım götürmek üzere yola çıkan Mavi Marmara gemisine de saldırmıştı. Saldırıda 10 Türk vatandaşı şehit edilirken Mavi Marmara platformu 13 yıl sonra bir kez daha Gazze'deki katliama ses olmak için yola çıkıyor.
Antalya limanında Avrupa'dan gelecek gemileri bekleyen Mavi Marmara gemisi 28 Mayıs 2010 yılında 560 aktivist ile Filistin’e doğru yola çıkmıştı.
Gemide 50 ülkeden aktivistler ve farklı ülkelerden 25 milletvekili bulunuyordu. Ağırlıklı olarak aktivistleri taşıyan Mavi Marmara gemisi; 10 bin ton ilaç, tıbbi malzeme, ilaç, prefabrik evler, çocuklar için oyun bahçeleri, çimento, demir vb. insani yardım malzemesi taşıyan diğer yük gemileriyle Kıbrıs açıklarında buluşacaktı.
10 TÜRK AKTİVİST ŞEHİT EDİLDİ
Ancak sadece 3 gün sonra gemi İsrail ordususunun saldırısına uğradı. "Mavi Marmara katliamı" olarak tarihe geçen korkunç saldırı uluslararası sularda gerçekleşmiş, gemilerde bulunan aktivistlerden bir kısmı öldürülmüş, bir kısmı da yaralanmıştı. Üstelik o dönem de tavrı değişmeyen işgalci İsrail ordusu gemileri yolcularıyla birlikte rehin almıştı.
Mavi Marmara gemisinde bulunan 10 Türk aktivist, oracıkta şehit edildi.
Dünyayı ayağa kaldıran kanlı saldırı sonrası Türkiye, İsrail ile ilişkileri kopardı.
İsrail, olaydan 3 yıl sonra Türkiye'den resmi olarak özür diledi, altı buçuk yıl sonrada saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödedi.