İDO mu?.. Tek kelimeyle yüz akı..
Haliç Tersanesini bilir misiniz?.. Ya da ne kadar bilirsiniz?.. Hatta doğma büyüme İstanbullu olan kendime sorayım; “Ey Sami Özey, 1455 doğumlu Haliç tersanesinin neyini biliyorsun?..”
Maalesef.. Maatteessüf..
Biliyorum da sadece yerini biliyorum.. Çünkü yıllar yılı önünden geçiyorum.. Hepsi o.. Ancak bu benim eksiğim değil elbette.. O tarih dolu mekânı bize kimse tanıtmadı.. Demirelvari konuşayım isterseniz; “davet eden oldu da biz mi gitmedik?..”
Evet dostlar, sadede gelecek olursak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yüz akı kuruluşlarından biri olan İDO, İstanbullunun deniz ulaşımında rahat seyahat etmesi için elinden geleni yapıyor..
Plân.. Teknoloji.. İnsan sevgisi.. İş ahlâkı.. Dünyayla entegrasyon..
Bunlar İDO‘nun şifreleri..
Gelelim meselenin özüne;
İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy, Genel Yayın Müdürümüz Nuh Albayrak’la bendenizi öğle yemeğine davet etti.. Paksoy’un, öğle yemeği için Fatih Sultan Mehmed Han Aleyhirrahmeti Vel Gufran Hazretleri tarafından 1455 yılında kurulan tersaneyi seçmesi fevkalâde anlamlıydı.. Haliç Tersanesinde yapılan ve her biri 600 yolcu kapasiteli 3 yeni vapurdan biri olan Sütlüce’nin ferah fahur ve de konforlu salonunda yedik yemeğimizi.. İDO Genel Müdürü’nün yanı sıra İDO Basın Danışmanı Tolga Uyar, Özel Kalem Müdürü Hasan Durhat ve Tersane Müdürü Süleyman Genç de sohbete eşlik ettiler..
Osmanlı’da Tersane-i Amire, günümüzde ise Haliç Tersanesi..
Dün, Osmanlı Devleti‘nin savaş gemilerinin yapıldığı ve onarıldığı bir kurum.. Bugün ise İstanbul’un ve İstanbullu’nun deniz ulaşımınında kâlbinin attığı yer..
Çok şeyler anlattı Dr. Ahmet Paksoy.. İlgiyle dinledik.. İDO toplam 33 hatta sahip.. 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot, 17 araba vapuru ve 38 şehir hatları yolcu vapuru ile 82 noktaya hizmet götürüyor.. Filo ve iskele sayısı itibariyle dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılık şirketi.. Yan hizmet gemilerini de ilâve ederseniz toplam 107 gemiye hükmediyor..
İDO geçen yıl 107 milyon yolcu taşımış.. Araç taşıma kapasitesi ise yıllık 7 milyon.. Tersane ise sanki başka bir âlem!.. Tarihî ve nostaljik yapıda olan 3 havuz, 3 atölye, kapı ve çeşmesiyle 550 yıllık koskoca bir ecdad şahaseri.. Aynı zamanda ceddimiz Osmanlı’dan kalan bir miras.. İDO bu tersanede Şehir Hatlarından devraldığı 32 adet gemiyi tamir ve bakım yaparak 50 yıl daha hizmet verebilecek hâle getirmiş.. Üstüne 6 tane de yeni vapur eklemiş.. Bu tersanede gemiler yenileniyor.. Her türlü aksamı A’dan Z’ye değiştirilen gemi yeniden ayağa kaldırıyor.
İDO’nun, Haliç Tersanesi’nde yaptığı vapurlar % 100 yerli üretim.. Bu tersanede üretilen Kasımpaşa, Hasköy ve Sütlüce vapurları geçtiğimiz Aralık ayında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle hizmete sokulmuş.. 3 geminin maliyeti toplam 9.5 milyon Euro.. Bu vapurlar, panoramik görüş açısıyla da nazlı Haliç‘in tarihî güzelliklerini tanıma fırsatı sunuyor..
Boğaz turları bir başka keyif.. Uzun, kısa, Boğaz turları ve mehtap gezileri şeklinde tasarlanan geziler, insanlara unutulmayacak dakikalar yaşatıyor..
Netice-i kelâm; İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy‘u dinlerken bir İstanbullu olarak heyecan duymamak mümkün değil.. Ahmet Beyin şahsında İDO’nun tüm çalışanlarına en kalbi muhabbetlerimi yolluyorum..
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
MNT Denizcilik Ta..
KOPUZ Denizcilik
ŞENER Tersanecili..
HACI ŞABAN ZORER ..
CİHAN Gemi Elektr..
NAKLET Ticaret Lt..
PARİON Gözetim
KALE Grubu
MY SHIP Group S.A..
TGS Shipping Serv..
...