2024’ün denizcilik gündemi, yeşil taşımacılık olacak
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, "“Küresel iklim değişikliğine karşı bir çözüm olarak ortaya çıkan Yeşil Dönüşüm, ülkeler arasındaki rekabette güçlü bir araç olarak kullanılacaktır" dedi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Aralık ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Yusuf Öztürk, Gazze’de başlayan savaşın, önce Doğu Akdeniz kruvaziyer turizmini, şimdi de dünya deniz taşımacılığını sekteye uğrattığını belirterek, “Kızıldeniz’de seyreden gemilere saldırılar nedeniyle özellikle konteyner gemileri rotalarını Süveyş Kanalı yerine Afrika’nın güneyine çeviriyor. Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz rotası olan Süveyş, global ticaretin yüzde 12’sinin, toplam konteyner trafiğinin yüzde 30’nun geçtiği bir suyolu olması nedeniyle çok kritik bir önemde. Gemilerin rota değişikliği, varış süresinin 10-14 gün uzamasına ve ortalama bir milyon dolarlık ekstra yakıt maliyetine neden oluyor” dedi.
Drewry Dünya Konteyner Endeksi’nin, 21 Aralık’ta yüzde 9 yükselerek 1,661 dolara çıktığı bilgisini veren Öztürk, “Ekim ayında 1000 dolara kadar gerileyen Şangay/Rotterdam hattında 40’lık konteynerin spot navlunu ise bir haftada yüzde 16 artarak 1,667 dolara yükseldi. Konteyner operatörleri ek ücret uygulamasına başlarken, yüksek öncelikli gönderilerde navlunların çok daha fazla olduğu kaydediliyor. ABD öncülüğünde kurulan deniz gücü nedeniyle bazı konteyner operatörleri rotalarını yeniden Kızıldeniz’e çevirse de, gecikme ve ekstra maliyetin petrol ve enerji tedariğinden imalat sanayine ve perakende ticarete kadar küresel tedarik zincirinin her aşamasında ciddi sıkıntılara yol açması bekleniyor. Yaşanacak domino etkisi, yüksek faiz politikası ile enflasyonu dizginlemeyi hedefleyen gelişmiş ülkeler için kötü haber. Bu gelişmeler pandemide yaşadığımız gibi kısa süre için ülkemizi tedarik merkezi yapsa da, orta ve uzun vadede enflasyonla mücadelede negatif etkilenmemize yol açacaktır. Umuyor ve diliyoruz ki dünya ekonomisi yeni bir tıkanmanın eşiğine gelmeden yeniden normale döner” diye konuştu.
“Konteyner trafiği yerinde saydı”
Türkiye’de ve ihracat pazarlarındaki zayıf talebin, limanlarda etkisini hissettirdiğini kaydeden Öztürk, “Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre limanlarımızda ilk 11 ayda 11,4 milyon TEU konteyner elleçlendi. Geçen yıla göre karşılaştırdığımızda konteyner trafiği yerinde saydı. Bölgemiz limanlarında elleçlenen toplam konteynerin 1 milyon 850 bin TEU’ya ulaşacağını tahmin ediyoruz. Uzmanlar, 2024 yılı küresel ekonomi beklentisini “Kriz yok ama büyüme de yok” şeklinde ifade ediyorlar. İç talebin ciddi ölçüde kısıldığı, ihracat pazarlarındaki alım gücünün azaldığı bir konjonktürde imalatta ve ticarette rekabetçi yollar bulmak durumundayız. Küresel iklim değişikliğine karşı bir çözüm olarak ortaya çıkan Yeşil Dönüşüm, ülkeler arasındaki rekabette güçlü bir araç olarak kullanılacaktır. Nitekim bazı işletmelerin sınırda karbon uygulamasını gerekçe göstererek Türkiye’den taşınma kararı alması üzerinde dikkatle durmalıyız. Dolayısıyla 2024’ün denizcilik gündeminde Yeşil Taşımacılık ilk sıralarda yerini alacaktır” ifadelerini kullandı.
Öztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında Atina’da yapılan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 5’inci toplantısında, 10 Yunan adasına Türk vatandaşlarının yedi günlük kapıda vize uygulamasının yeni turizm sezonunda Yunan adalarına talebi artıracağı ve feribot taşımacılığını daha verimli hale getireceğini söyledi. Bu yıl Çeşme-Sakız hattında yolcu sayısının 150 bine ulaştığı bilgisini veren Öztürk, “Maalesef Türk vatandaşının yurtdışında harcadığı döviz, turistin ülkemize bıraktığı dövizden daha hızlı artıyor. Dolayısıyla ülkemiz turizmini ve esnafını koruyacak önlemler alınmasını, Ege Denizi’nin cazibesini artıracak projelerin geliştirilmesini ve her iki ülkenin kazanacağı adımların atılmasını arzu ediyoruz” dedi.