Kızıldeniz'deki gerilim, Navlun fiyatlarını iki haftada yüzde 61 artırdı
Denizcilik araştırma şirketi Drewry'nin Dünya Konteyner Endeksi'ne göre, 40'lık konteynerin spot navlun fiyatı, Yemen'deki Husilerin ticari gemilere saldırıları nedeniyle denizcilik şirketlerinin rotalarını Ümit Burnu'na çevirmesi sonucu, 4 Ocak itibarıyla son iki haftada yüzde 61 arttı. Uluslararası konteyner şirketlerinin Kızıldeniz'den geçişleri askıya alması ve rotalarını daha uzun bir mesafe olan Ümit Burnu'na çevirmesi, navlun fiyatlarının yükselmesine yol açtı.
Denizcilik araştırma ve danışmanlık şirketi Drewry'nin verilerine göre, 4 Ocak itibarıyla 40'lık konteynerin ortalama spot navlun fiyatı, 21 Aralık'a göre yüzde 61 artarak 2 bin 670 dolara çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 25'lik bir yükseliş görüldü. Fiyatlar, salgın öncesi ortalaması olan 1420 dolar seviyesinin yüzde 88 üzerinde bulunuyor.
Spot navlun fiyatlarındaki en belirgin artış, Şanghay-Rotterdam hattında yaşandı. Söz konusu hat üzerinde 40'lık konteynerin spot navlun fiyatı, yüzde 115'lik bir artışla 3 bin 577 dolara kadar çıktı. Şanghay-Los Angeles hattında ise fiyat artışı yüzde 30'u aşarak 2 bin 726 dolara, Şanghay-New York hattında ise yüzde 28'lik bir yükselişle 3 bin 858 dolara ulaştı.
Drewry'nin öngörülerine göre, önümüzdeki 4-5 hafta, Asya'dan Avrupa'ya ve Akdeniz'den Asya'ya küresel nakliye ve konteyner trafiği açısından kritik bir dönem olacak.
Teslimat Aksaklıklarıyla Başa Çıkmak İçin Yeterli Kapasitenin Bulunduğu Tahmin Ediliyor
Çin Yeni Yılı öncesinde yaşanan aksaklıklar, nakliyeciler açısından genel anlamda endişe kaynağı oluştururken, mevcut durumun küresel tedarik zincirlerinde darboğaza neden olduğu ancak ekipman sıkıntısı ve olası teslimat aksaklıklarıyla başa çıkmak için yeterli kapasitenin bulunduğu tahmin ediliyor.
Ancak konteyner ekipmanlarının önümüzdeki birkaç hafta içinde yer değiştirmeye devam etmesi, teslimat programlarında aksamaların artmasına ve bölgesel güvenlik endişelerinin devam etmesine neden olarak enflasyonist baskılara yol açabilir.
Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de "İsrail ile bağlantılı" gemilere saldırıları sonrasında Maersk, MSC, Hapag-Lloyd, CMA CGM ve bp gibi önemli denizcilik ve enerji şirketleri, bölgedeki seferlerini askıya almıştı. Maersk, gemilerinden birinin Husilerin saldırısına uğramasının ardından 5 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Kızıldeniz/Aden Körfezi'nden geçiş yapacak tüm gemilerini yakın gelecekte Ümit Burnu çevresinden güneye yönlendireceğini bildirmişti.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
PEARL NAVAL GLOBA..
AYNACI Denizcilik
CAN Dış Tic. ve L..
VERA Denizcilik
EFEMAY Denizcilik..
ERDEMLER Denizcil..
ALTINTAŞ Gemi Ace..
ADAKENT Gemi İşle..
AMİRAL Maritime
UNİCORİMAN
...