Ada vapurunda Alkol araması
Bugünlerde adalara gitmek istiyorsanız aman Kabataş İskelesi'nden kalkan saat 18.30'daki vapura binmeyin, kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz...
Dün akşam 18.30'da Kabataş-Adalar seferini yapması gereken Şehit Karaoğlanoğlu isimli vapura gelen yolcular kötü bir sürprizle karşılaştı.
Önce iskeledeki güvenlik görevlileri, işlerinden evlerine dönen bazı insanların poşetlerinde alkollü içecek olup olmadığını sordu ve kontrol etmek istedi. Yolcular vapura bindikten sonra da, gemi kaptanı "vapurda içki içilebileceğini" iddia ederek, aracı Kabataş İskelesi'nden kaldırmadı. Bunun üzerine bir ilk yaşanarak, yolcular vapurdan indirildi. Vapuru boşaltmak zorunda bırakılan yolcular iskele üzerinde gemi kaptanını uzun süre protesto ederken, durumla ilgili herhangi bir şey yapılamadı.
Kaptanın bu tutumundan mağdur olan yolcular, iskelede 40 dakika bekletildikten sonra başka bir vapura aktarıldı ancak yaşanan sıkıntı bununla da kalmadı. Vapurun uğradığı ilk ada olan Kınalıada'da polisler vapura binerek içki içilip içilmediğini kontrol etmek isteyince yolcular duruma tepki gösterdi. Kaptanın bu tutumuna bir anlam veremeyen yolcular tepkilerini şöyle dile getirdiler:
35 YILDIR BU VAPURA BİNİYORUM BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM
"35 yıldır ada vapuruna biniyorum, bugüne kadar ada vapurunda kimse kimseyi rahatsız etmemiş, en ufak bir problem yaşanmamıştır. Son zamanlarda İDO'nun ve özellikle de bu kaptanın tuhaf uygulamalarıyla karşılaşıyoruz ve bize asıl rahatsızlığı veren bu zihniyetteki insanların kişisel uygulamalarıdır."
Aynı kaptanın daha önce de benzer bir tavırla yolcuları mağdur ettiğini anlatan başka bir yolcu ise şöyle konuştu: "Geçen hafta da aynı kaptan bilinçli olarak vapuru düşük süratle kullanarak evimize geç gitmemize neden oldu. 1 saatlik yolu 1.5 saatte gitti.
BU BİR DÜNYA GÖRÜŞÜ DAYATMASIDIR
Bu durumun çok tehlikeli bir boyutu olduğuna dikkat çeken başka bir yolcu ise şöyle devam etti:
"Adalarda yaşayan insanlar birbirlerini tanırlar. O saatte adaya kalkan vapur da çoğunlukla adanın yerleşik yolcusunu taşır. Eskiden beri vapur adalıların mahallesi gibidir. "Mahalleli" bu rada bir araya gelir, güzel güzel muhabbet edilip yanında içki de içilir. Bu şimdiye kadar kimse tarafından bir sorun olarak görülmediği gibi rahatsızlık oluşturan bir durum olmadı, çünkü herkes birbirine saygılıdır.
Ama şimdi, insanların biribirine hoşgörüyle yaklaşması üzerine sözde politikalar üretilirken, bir yandan da, bu yeni dönemde, bazı insanlara kendi başlarına yeni kurallar koyma, dünya görüşlerini başkalarına dayatma gibi bir güç verilmiş gibi. Bu durumu çok korkutucu buluyorum. Bu geminin kaptanı içki içmiyor olabilir ama başka insanlara rahatsızlık verilmediği sürece, ki şimdiye kadar hiç böyle bir şey yaşanmamıştır, içki içenlere saygı göstermesi gerekir. Asıl yetkililer de bu rahatsızlığı çözmek durumundadır."
Yetkililer ne dedi?
Konuya ilişkin olarak İDO yetkilileri Milliyet’e yaptıkları açıklamada, kaptanın vapuru kaldırmaması olayının doğru olduğunu ancak konunun haberde yer aldığı gibi olmadığını belirterek, şöyle dediler:
“Olay doğrudur. Hatta sadece bu hafta değil, geçen hafta da benzer bir şikâyet olmuş. Dün (önceki) akşam yaşanan olay ise şöyle gelişmiştir; Kabataş İskelesi’nden alınan yolcular arasında bulunan 4-5 kişilik bir grup, bindikten sonra vapurun ön kısmına geçerek çilingir sofrası kurup alkol almaya başlamışlar. Bunun üzerine kaptan da güvenlik aracılığıyla bu kişileri uyarmış. Ancak yapılan uyarılara rağmen söz konusu kişiler, ‘Biz vapurdan inmeyeceğiz. Bu şekilde devam edeceğiz’ diyerek yapılan uyarıyı dinlememişler.
Vapurlarda alkol ve sigara kullanmak yasak olduğundan kaptan da diğer yolcuların rahatsız olmaması için gemiyi kaldırmama kararı almış. Bunun üzerine bu kişilerin inmemekte diretmesinden dolayı diğer yolcular için başka bir vapur ayarlanmış. Bu arada alkol alan grup için de polise haber verilmiş. Ancak polis gelene kadar bu kişiler, diğer yolcularla karışıp ayarlanan vapura binmişler. Bunun üzerine vapurun uğradığı ilk iskele olan Kınalıada’da polisler vapur iskeleye yanaştığında sorun çıkartan 4-5 kişiyi tespit etmek için vapurda kontrol yapmış.”
Yetkililer iskele girişinde yolcuların aranmasının nedeninin seyyar satıcıların içeriye girmesini engellemek olduğunu da belirtti.
İDO açıkladı: Uygulamaya 5 Mayıs’ta başlandı
İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş.’den dün akşam saatlerinde de yazılı bir açıklama yapıldı. “Müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmak üzere yapılan çalışmalarda, yolcuların gemilerde en fazla içki ve sigara içilmesi ile seyyar satıcılardan şikâyet ettiğinin belirlendiği” kaydedilen araştırmada özetle şöyle denildi: “Yolcu beklentilerinin karşılanması ve sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesi adına ilgili ilçe emniyet müdürlükleri ve zabıta daire başkanlığı ile yürütülen çalışmalar sonucu, 5 Mayıs’tan itibaren bazı uygulamalar yapılmasına karar verildi. Bu doğrultuda, seyyar satıcıların terminalden gemilere geçişine mani olmak amacıyla ellerindeki poşet ve çantalar kontrol edilmektedir. Vapurlarda seyyar satış yaptığı tespit edilenler, içki ve sigara içtiği tespit edilenler gemi personeli tarafından uyarılmakta, yasak olduğu hatırlatılmakta, buna rağmen satışa, içki ve sigara içmeye devam edenler hakkında yasal işlemde bulunulmaktadır.”