Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
İhracatçıların gemisi battı!
Ünlü ihracatçıların ortak olduğu şirket battı; paralar uçtu gitti, ihracatcıların zararı çok büyük.

Ortakları arasında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Oğuz Satıcı, Tahsin Öztiryaki, Ayhan Bermek, Fuat Tosyalı ve Zeynep Bodur gibi isimlerin olduğu ihracatçıların şirketi Ti Ro Ro battı. Ti Ro Ro’da Öztiryaki’nin 1 milyon, Büyükekşi’nin 100 bin, Tosyalı ve Bermek’in ise 300’er bin dolar zarar ettiği belirtiliyor

Aralık 2006’da Çanakkale Kepez-İtalya Brindisi arasında seferlere başlayan ihracatçıların şirketi Ti Ro Ro Denizcilik battı. Aralarında dönemin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, şimdiki TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tahsin Öztiryaki, Fuat Tosyalı, Ayhan Bermek, Zeynep Bodur Okyay gibi 30 ihracatçıyla 10 İtalyan işadamının ortak olduğu Puglia Navigozione’nin kurduğu Ti Ro Ro konkordato ilan etti. Kayyumda olan şirkete ait 2 gemi satışa çıkarıldı. İtalyanların oyununa geldiklerini savunan ihracatçıların hedefi gemileri satarak zararlarını çıkarmak.

Paralar uçtu gitti

Kulislerde Eylül 2006’da kurulan, 4.4 milyon TL sermayesi olan ve 4 Aralık 2006’da dönemin dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in katıldığı törenle denize açılan Ti Ro Ro Denizcilik’te Tahsin Öztiryaki’nin 1 milyon dolar, Mehmet Büyükekşi’nin 100 bin dolar, Ahmet Kahraman’ın 350 bin dolar, Fuat Tosyalı ve Ayhan Bermek’in ise 300’er bin dolar zarar ettikleri konuşuluyor.

İddiaları ve şirketle ilgili son durumu sorduğumuz Ti Ro-Ro Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztiryaki, İtayan ortak yüzünden bu hale düştüklerini, şirketin konkordato ilan ettiğini söyledi. Öztiryaki, “İtalyan ortak bizi çok sıkıntılı bir hale soktu. Yanlış bilgilerle bize zarar ettirdiler. ’2 yılı geri ödemesiz 8 yıllık kredi bulduk’ dediler yanlış çıktı. ’Gemilerin belgeleri hazır, sorun yok’ dediler ama çok büyük eksiklikler çıktı. Sonuçta şirket konkordato ilan etti ve şu anda kayyumda. Gemileri de satmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

30 işadamı olarak bu işe girdiklerini kaydeden Yusuf Öztiryaki, herkesin bu işten zarar ettiğini, gemileri satarak zararlarını çıkarmayı planladıklarını vurguladı.

Ti Ro Ro’nun açtığı hatta ilk gemi 50 TIR’la 4 Aralık 2006’da yola çıktı. Hat Çanakkale Kepez Limanı ile İtalya Brindisi arasında haftada gidiş dönüş 3 sefer yapmak üzere açıldı.

Hedef büyüktü ama...

Ro Ro hattıyla ihracatçılar hem AB‘nin geçiş kotası engelini aşmayı hem de maliyetlerini yüzde 30 azaltmayı hedefliyordu. Yılda 22 bin TIR‘ın taşınmasının hedeflendiği hatta, TIR’lar 36 saat içinde İtalya’da olacaktı. Bu hatta başarı yakalansaydı İtalya’dan sonra Kuzey Afrika ülkeleri, Suriye ve Malta’ya taşıma planları yapılıyordu.

İlk sefer için düzenlenen törende konuşan Kürşad Tüzmen, 1996’dan beri Avrupa ülkelerindeki TIR geçiş kotalarının artmadığını belirterek, “Bizler de bu tür projelerle ihracatımızın önündeki teknik ve fiziki engelleri aşacağız. TİM’in bu girişimi hedefimiz için atılmış bir adımdır ve burada kısa sürede çok büyük taşıma rakamlarına ulaşacağız” değerlendirmesini yapmıştı.

Batan şirket listesi uzuyor

* Ti Ro Ro ihracatçıların batan veya sıkıntıya giren ilk şirketi değil. 600 bin TL sermayeli İTKİB Müzayede İşletmeleri tasfiye halinde...

* TİM Ticaret Net batanlar kervanına katıldı, zarar 5.7 milyon TL.

* Evteksan, tekstil ihracatçısına kullandırmak üzere Eximbank’tan kredi aldı. Ancak bazı yönetim kurulu üyeleri kendi şirketlerine kullandırdıkları krediyi geri ödemedi. Yönetim kurulu üyelerine haciz geldi.

* Evteksan’da batık miktarı 3.5 milyon euroyu buldu.

* Intercom Telekom’un zararı ise 2.5 milyon dolar oldu.

Konutları da bitiremediler 8 ay kira ödediler

TİM eski Başkanı Oğuz Satıcı, halen TİM Başkanı olan Mehmet Büyükekşi, Tekofaks’ın patronu Ayhan Bermek, Damat’ın sahibi Süleyman Orakçıoğlu gibi isimlerin kurduğu Han Yapı da ihracatçının sıkıntılı şirketlerinden biri oldu.

Han Yapı, kriz yüzünden tamamlayamadığı İsthanbul Evleri projesiden konut alanlara 8 ay kira ödedi. Konutlarını teslim alamayan 220 kişiye 8 ayda 847 bin kira ödemesi yapıldı.

Her daire sahibine geçtiğimiz Mart ayına kadar aylık 500 TL kira bedeli ödendi.

İsthanbul Evleri’nde Ağustos 2006’da inşaata başlayan Han Yapı, 1. Etap’ta bulunan 696 adet dairenin teslimine Mayıs 2008’de başladı. II. Etapta bulunan 388 adet dairenin teslim tarihi ise Mart 2009 olarak duyurulmuştu. Projeyi yüklenen Hazinedaroğlu İnşaat’ın yurtdışındaki alacaklarını tahsil edemediği için sıkıntıya girmesiyle ikinci etap inşaatı durdu. “Deprem Dede” olarak tanınan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın danışmanlığını yaptığı projenin üçüncü etabı ise askıya alındı.

Kaynak: GazeteVatan (Necla DALAN)
Eklenme tarihi: 21.05.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AK Denizcilik
 MUMCUOGLU Gemicil..
 DALYAN Denizcilik
 SVR Maritime Corp
 DENİZ-AY Denizcil..
 BEK Denizcilik
 AKTUG Denizcilik
 BERK Turizm Yatçı..
 YÜKSEL Denizcilik
 EGE Sualtı Gemici..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim