Dünya devi MSC rotayı Nemport'a çevirdi
Özelleştirme kapsamına alınması nedeniyle yatırımdan mahrum kalan İzmir Alsancak Limanı'nı terkeden gemi firmalarına, dünya devi MSC de eklendi. Dünyanın ikinci büyük konteyner taşımacılığı şirketi olan MSC, haftada 2 gün olan Avrupa'dan gelen ana hattını Aliağa Nemrut Koyu'ndaki Nemport Limanı'na yönlendirme kararı aldı. Nemport Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Heris, MSC'nin ilk gemisinin geçtiğimiz perşembe günü limanlarına yanaştığını açıkladı.
10 YILLIK YOL HARİTASI
MSC'nin Nemport'a gelme kararının Egeli ihracatçı ve ithalatçılar için büyük bir müjde olduğuna dikkat çeken Heris, "MSC dünyanın ikinci büyük konteyner taşımacılık şirketi. Türkiye ve Ege'nin deniz taşımacılığının yaklaşık yüzde 40'ını yapıyorlar. İzmir Alsancak Limanı'ndaki sıkışıklıktan ve Aliağa bölgesinin limancılıkta merkez olmaya başlamasından dolayı rotalarını bize çevirdiler. Başlangıçta yıllık 100 bin TEU'luk ithalat ve ihracat kapasitesini getirecekler. Yine Avrupa'dan gelen diğer hat olan Ege hattının en kısa sürede Nemport'a gelmesini bekliyoruz" dedi. MSC yetkililerinin şirket hedefleri ile Alsancak Limanı'nın ilerleme potansiyeli arasındaki çelişki gördükleri için kendilerini tercih ettiğini belirten Heris, Nemport olarak gelecek 10 yılın yol haritasını şimdiden hazırladıklarını açıkladı.
Verdikler hizmet sayesinde yeni hatları Nemport'a çekmeyi başardıklarını ifade eden Heris, ilk başta İngiliz Borchard'ın, ardından Fransız CMA'nın hatlarını limanlarına getirdiklerini söyledi. Heris, "Fransız CMA Akdeniz hattını hem bize hem Alsancak Limanı'na getiriyor. Bu firma Malta ve Mısır ile Uzakdoğu'yu İzmir'e bağlıyor. Finlandiyalı Contaz, 4 haftadır tamamen limanımızı kullanıyor. Contaz yılda 15 bin TEU civarında kapasite ile çalışıyor. 10 günde bir olan Akdeniz, haftada bir olan Avrupa hattını bize getirdiler" diye konuştu.
KAPASİTE ARTACAK
Aliağa'da su yolu derinliği olduğu için dev konteyner gemilerinin seferlere başlayacağını dile getiren Heris, Uzakdoğu'dan direkt hat yapabilen bu gemilerin yanaşması ile sanayicinin ve ihracatçının maliyetlerinin düşeceğini kaydetti. Heris, MSC'nin planları arasında büyük konteyner gemileri getirmek olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz Ocak ayında üçüncü vinçlerini indirdiklerini belirten Heris, dördüncü vinç ile stok sahasında kullanacakları yeni ekipman için anlaşma imzalayacaklarını vurguladı. Heris, yıl sonunda 250 bin TEU yükleme, boşaltma kapasitesine ulaşacaklarını, 2011-2012 döneminde ise 400 bin TEU kapasiteyi bulacaklarını açıkladı. Heris, "Daha sonra hedefimiz yine büyümek. Biz sanayici bir aileyiz. Gelecek planlarımızı, işlerimizi daha da büyütmek üzerine kuruyoruz" dedi.
Nemport'a yeni müşteriler çekmek için çalıştıklarını kaydeden Heris, şu bilgileri verdi: "Türkiye'nin en büyük ihracatçılarından Etibank'ın mamullerini toplamaya başladık. Günde 150 konteyner maden dolduruyoruz. Vestel yakınlıktan dolayı bizi tercih ediyor. Mermer trafiği artıyor. Bir çok yük, Mersin ve Bursa yerine bölgemize geliyor. En büyük beklentilerimizden biri Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki lojistik merkezin faaliyete geçmesi. İhtisas gümrüğü çalışmaları ise devam ediyor. Gıdadan sonra tekstil ihtisas gümrüğü için çalışmalar sürüyor. Bunu cam ve diğer sektörler izleyecek."