İsrail 9 gemiyi böyle durduracak
Türkiye'den Gazze'ye yardım götüren 9 gemi için İsrail bu konvoyu engellemek için planlar yapıyor.
Aralarında Türkiye'den İnsani Yardım Vakfının Mavi Marmara ve diğer iki gemisinin de yer aldığı, Gazze'ye İsrail ablukasını kırmak için yola çıkan 9 gemi, 800 yolcusu ve taşıdığı 10 bin ton dolayında yardım malzemesiyle Perşembe günü Gazze'ye varma hedefiyle yolculuğunu sürdürüyor.
İsrail ordusu, diğer güvenlikle ilgili kuruluşlarla birlikte, Gazze yakınlarındaki Aşdod Limanı'na çekilecek gemiler ve yolcuları için hazırlarken, Aşdod'da bir tutuklama tesisi kuruldu, gemilerin durdurulması operasyonuna da "Gök Rüzgarları" adı verildi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak gemilerin "halka yardımla bir ilgisinin bulunmadığını" öne sürdü. Bakanlık sözcüsü Yigal Palmor, "Gazze'ye zorla girmeye çalışan gemiler oradaki halka yardım etmeyecekler" dedi.
Normal olarak her hafta 15 bin ton yardımın Gazze'ye girdiğini, inşaat malzemesinin de uluslararası örgütlerin gözetiminde girişinin sağlandığını söyleyen sözcü, "Bölgedeki geçiş noktaları zaten gereksinimlerin karşılanması için yeterli. Uluslararası yardım kuruluşları ve Gazze'deki özel girişimciler, gerekli gıda, ilaç ve giyim malzemesinin tümünün İsrail üzerinden ulaştırılmasını sağlıyorlar" diye konuştu.
Gemidekilerin amacının siyasi propaganda olduğunu öne süren sözcü, "Bunu örgütleyenlerin amacı medyatik eylemler değil de gerçekten insani yardım olsaydı, yardım malzemesini doğru kanallardan ulaştırırlardı" diye konuştu.
İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai de Gazze'de bir insani kriz olmadığını öne sürdü. İsrail'in Gazze'dekiler için gereken türlü gıda ve diğer maddeleri temin ettiğini söyleyen Vilnai, sadece Hamas'ın kullandığı belirli malzemelerin girişini önlediklerini savundu.
Bu arada, İsrail'de yayımlanan Yedioth Ahranot gazetesi, konvoyun Gazze'ye gelmesini ve gemideki eylemcilerle İsrail askerlerinin karşı karşıya kalmasını önlemek için İsrail'in konvoyu ilk aşamada destekleyen bazı ülkelerle müzakereler yaptığını ve bu ülkelerin katılmaktan vazgeçtiğini yazdı.
Gazete, Türkiye'nin ise İsrail'in bu yöndeki önerilerini reddettiğini belirtti. İsrail'in Türkiye'ye, insani yardımları Aşdod Limanı'na gönderip buradan uluslararası yardım örgütleri ve BM kanalıyla İsrail'in gözetiminde Gazze'ye transfer edilmesini önerdiği kaydedilen haberde, İsrail'in önerisinin Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a iletildiği, Çelikkol'un ise "Türkiye'nin bu konvoy üzerinde bir sorumluluğu bulunmadığını" söylediği kaydedildi.
GÖK RÜZGARLARI
Yedioth Ahranot'a göre, İsrail donanması yardım gemileri için hazırlıklı. Gemilerin engellenmesi operasyonunu İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Eliezer Merom yönetecek. Operasyonun adı da "Gök Rüzgarları" olarak belirlendi.
Haberde, İsrail ordusunun gemilerdeki eylemcilerin İsrail askerleriyle çatışmaya girişeceklerinden ve olayları belgeleyerek İsrail'i zor durumda bırakmaya çalışacaklarından endişelendiği kaydedildi.
Gemiler Deniz Kuvvetlerinin hakimiyetine girmelerinin ardından Aşdod sahiline çekilecekler. Aşdod'da, gemilerdeki eylemciler ve Filistinliler için özel bir tutuklama tesisi kuruldu.
İsrail radyosu da İsrail'in Aşdod Limanı'nda Dışişleri Bakanlığı, İsrail Ordusu, Şabak (İsrail İç Güvenlik Servisi), İçişleri ile İç Güvenlik bakanlıkları temsilcilerinden oluşan bir ekip oluşturulduğunu bildirdi.
Yardım gemilerinin donanma gemileri tarafından Aşdod Limanı'na getirileceğini ve içindekilerin de burada sorgulanacağı belirten İsrail radyosu, varsa İsrailli ve Filistinli eylemcilerin gözaltına alınacağını, yabancı uyrukluların da geldikleri ülkelere geri gönderileceğini belirtti.
HAMAS: "FİLOYU TEHDİT DEVLET TERÖRÜDÜR"
Öte yandan, Gazze Şeridi'nde iktidarı elinde bulunduran Hamas hareketinin sözcülerinden Sami Ebu Zühri, Gazze'ye insani yardım ulaştıracak "Özgürlük Filosu"nun amacına ulaşacağına inandıklarını belirtti, İsrail'in filoya yönelik tehditlerini "devlet terörü" olarak değerlendirdi.
Ebu Zühri, yazılı açıklamasında, "Terör devletinin dünyanın dört bir yanından gelen insanların oluşturduğu, yardımları Gazze'ye ulaştırmak için yola çıkan Özgürlük Filosuna yaptığı tehditlerin amacına ulaşmayacağına inanıyoruz" dedi.
Uluslararası toplumun Gazze'ye destek için gelenleri korumasını isteyen Ebu Zühri, "Onlar sadece kuşatmayı kırmak istiyorlar" ifadesini kullandı.
Yardım filosunda Türkiye'den 3, İngiltere'den 2, İrlanda, Cezayir, Kuveyt ve Yunanistan'dan birer olmak üzere 9 gemi bulunuyor. Gemiler Filistin'e ilaç, tıbbi malzeme, çimento, demir, prefabrike evler, oyun parkları ve benzeri insani yardım malzemesi taşıyor.