Tersaneler kapanma riski ile burun buruna gelebilir
CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada çok önemli bir uyarıda bulundu.
Becan, ekonomik şartlar ve Çin piyasasının rekabetçi tutumundan dolayı Yalova’daki tersanelerin birçoğunun birkaç yıl içerisinde kapanma riski ile burun buruna gelebileceğini söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde söz alan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan Yalova’nın Altınova ilçesindeki tersaneler bölgesinin yaşadığı sorun ve sıkıntıları meclis kürsüsüne taşıdı. Ülkedeki ekonomik sıkıntıların ve Çin’in rekabetçi tutumunun tersaneleri zor durumda bıraktığını ifade eden Becan, “Bir tersane kenti olan Yalova, bu bakımdan Türkiye’nin en stratejik illerinden biridir. Mavi vatanın kalelerini inşa etmekten gurur duyuyoruz. Ancak gelinen noktayı da yeterli bulmuyoruz. Milli savunma stratejimizin önemli bir parçası olan Yalova’daki mevcut tersanelerimizin kapasitesinin ve teknolojik düzeyinin sürekli olarak geliştirilmesi gerekmektedir.
Tersaneler geniş bir yelpazede iş gücü gerektirir. Mühendislerden teknisyenlere, işçilerden yöneticilere kadar birçok farklı meslek grubuna istihdam sağlar. Doğrudan ve dolaylı iş alanları oluşturmanın yanı sıra ekonomik canlanmaya, altyapı gelişimine, teknolojik ve endüstriyel ilerlemeye katkı sunacak tersaneciliğin de gelişmesi gerekmektedir. Ama maalesef şunu da üzülerek anlatmak istiyorum ki geçen hafta Yalova'da 3-4 tersaneyi ziyaret ettim. Maalesef onlar sipariş alırken 4 sene sonraya fiyat verdikleri için, döviz bazında 4 sene içinde bu gemileri imal etmek için hammadde gideri işçilik, eleman gideri elektrik, doğalgaz derken bunlar dövizden daha yüksek düzeyde arttığından teslimatta maalesef kar edemeden zararına satış durumuna gelmişler. Yine son 1-2 yıldır da maalesef yeni bir teklif, yeni bir sipariş almaları mümkün değil. Çünkü yeni verilen tekliflerin dörtte bir fiyatını Çin piyasası veriyor. Bu durumda tersaneler aynı ekonomik şartlarda devam etmeye kalkarsa, 6 ay sonra çok ciddi sayıda tersanelerin kapanacağından emin olun.
Bugün Yalova’da denizaltı mayın döşeme gemileri de imal ediliyor. Özellikle ihracata dayalı, cari açığı kapatmak üzere çalışan sektörlerimize veya savunma sanayine dayalı çalışan tersanelere sektörel bazda destek vermek lazım.” dedi.