Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
08 Eylül 2024
Haber
Anket
İran savaş gemisi limanda alabora oldu
İran İslam Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri'ne ait Sahand fırkateyni Bender Abbas limanında alabora olarak battı.

İran’a ait savaş gemisi limanda demirli haldeyken alabora olarak battı!

Donanmanın en modern savaş gemilerinden biri olduğu iddia edilen IRIS Sahand (74), ana limanı olan Bender Abbas limanında alabora oldu ve battı. 12 yaşındaki fırkateynin tersanede devam eden modernizasyon faaliyetleri sırasında henüz bilinmeyen bir nedenle alabora olduğu ve daha sonra tamamen battığı ifade edildi.



7 Temmuz 2024 tarihinde yerel medya tarafından servis edilen görüntülere göre fırkateyn Bender Abbas limanında demirli durumdayken yan yatarak alabora oldu. Başlangıçta baş kısmının bir kısmı su üzerinde tutulan geminin daha sonrasında tamamen suya battığı belirtildi.



Yayınlanan görüntülerde limanda bir başka gemiye bağlı halde bulunan geminin giderek yan yattığı ve en sonunda tamamen alabora olarak battığı görülüyor. Üst Yapısı tamamen suya batan geminin sonar kubbesi su yüzeyine çıkmış durumda bulunuyor.

İran İslam Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan ilk açıklamalara göre olay, geminin onarım ve modernizasyon faaliyetleri nedeniyle tersanede bulunduğu esnada yaşanan bir teknik arıza nedeniyle gerçekleşti.

Yetkililer yaşanan teknik arızanın ne olduğuna dair bilgi vermezken geminin batması sonucu hayatını kaybeden personellerin olduğunu aktardı.



Geminin bir sabotaj nedeniyle de batmış olabileceği değerlendirilen ihtimaller arasında. İran İslam Cumhuriyeti Deniz Kuvvetlerine ait savaş gemilerinin yakın zamanda Kızıldeniz’deki konuşlanmalarının ardından gerçekleşen olayın Batılı istihbarat örgütlerinin gerçekleştirdiği bir sabotaj nedeniyle de gerçekleşmiş olabileceği iddia edildi.

Kızıldeniz’de konuşlanan İran İslam Cumhuriyeti Deniz Kuvvetlerine ait savaş gemilerinin ticaret gemilerine saldıran Husi güçlerine yardım sağladıklarından şüpheleniliyor. Gemilerin istihbarat sağladığı ve hedefleme konusunda yardım ettiği idda edilirken, Husi güçlerine gemi karşıtı balistik füzeler, insansız deniz araçları, gemisavar füzeler ve insansız hava araçları sağladıklarından şüphelenildiği belirtiliyor. Uzmanlara göre İran Donanmasının gemi kazaları konusundaki kötü sicili göz önüne alındığında geminin gerçekten bir kaza sonucu da batmış olması olası.

İran Donanmasının kabarık kaza geçmişi

İran İslam Cumhuriyeti Deniz Kuvvetlerinin gemi kazaları konusunda oldukça kabarık bir geçmişi de bulunuyor. Son yıllarda çok sayıda önemli kaza yaşayan donanma bu kazalar sırasında çok sayıda gemi kaybetti.

Bu kazalara Bender Abbas limanında alabora olarak batan IRIS Sahand fırkateyninin iki kardeş gemisi de yer alıyor. 10 Ocak 2018’de yaşanan ilk olayda Hazar Denizi’nde görev yapan IRIS Demavend (77) fırkateyninin fırtına nedeniyle liman girişinde karaya oturduğu ve daha sonrasında battığı belirtiliyor. Diğer olayda ise inşa faaliyetleri esnasında aynı sınıf gemi Talaieh fırkateyninin kuru havuzda yan yatarak hasar gördü.



2 Haziran 2021’de ise İran Donanmasının en büyük ikinci gemisi olan akaryakıt ikmal gemisi IRIS Kharg Umman Körfezinde seyir gerçekleştirdiği esnada gemide çıkan yangının büyümesi sonucunda battı.




Kaynak: savunmatr
Eklenme tarihi: 9.07.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TAM Denizcilik
 ALYANS Denizcilik
 CASPI Cargo Lines..
 AVMAN Deniz Tic. ..
 TRUVA Denizcilik
 FENER Denizcilik
 SVR Maritime Corp
 HACIBABA Ltd. Şti..
 KAYRAPORT Liman I..
 AY İnşaat Turizm ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim