Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
08 Eylül 2024
Haber
Anket
Pentagon'da liman skandalı, yardım değil ölüm saçtılar!
ABD Savunma Bakanlığı; Gazze Limanı skandalı ile çalkalanıyor. ABD Ordusunun Gazze'de kurduğu ancak güvenlik açıkları nedeniyle "askerlerinin" yaralandığı yüzer yardım limanı hakkında resmi soruşturma başlatıldı. Soruşturmada liman için 'fiyasko' ifadesi kullanıldı.



ABD Ordusunun, Gazze'de İnsani yardım amacıyla kurduğu yüzer liman büyük skandala neden oldu. Uluslararası savunma yayın organı Defense News'in ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre ülkede fiyaskoya dönüşen Gazze insani yardım limanı hakkında soruşturma başlatıldı. Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre Pentagon müfettişleri askerlerin yaralandığı, iki kez sökülmek zorunda kalan ve yeterli yardım ulaştırılmadığı yönündeki eleştirilerin merkezinde olan limana ilişkin araştırmalarını derinleştirdi. 2024 yılı içinde olumsuz hava koşulları dolayısıyla ikinci kez sökülerek İsrail'in Aşdod Limanı'na çekilen yüzer liman, ilk kez ABD Başkanı Joe Biden tarafından 7 Mart'daki Kongre konuşmasında telaffuz edilmişti. Yapımı 2 aydan uzun süren ve 17 Mayıs'ta tamamlanan yüzer iskele fırtına sonrası parçalara ayrılarak, Pentagon'u şaşkına çevirmişti.


Pentagon müfettişleri fiyaskoya dönüşen Gazze insani yardım limanı (fotoğrafta) hakkında soruşturma açma kararı aldılar.

YARDIMIN YARISI GİTTİ

ABD kamuoyu tarafından “fiyasko” olarak adlandırılan sürecin ardından söz konusu liman 7 Haziran'da yeniden bir araya getirilerek kuruldu. İsrail'in kara yollarını kapatması dolayısıyla insani yardım ulaştırılması için ABD tarafından kurulan limandan Filistinlilere tahmin edilenin ancak yarısı kadar yardım gönderilmesi sonucunda, Pentagon müfettişleri soruşturma açma kararı aldı. Pentagon müfettişleri 320 milyon dolar olarak hesaplanan yüzer liman ve yardım bütçesinin ek 230 milyon dolar maliyet çıkarması ve bir kez daha söküldüğü için 250 milyon dolar yeni bir bütçe talebinde bulunulması karşısında da şüphelenmiş durumda.

GÖRMEZDEN GELİNDİ

Diplomasi kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Pentagon müfettişleri ayrıca limanın yapım ve söküm aşamalarında birisi ağır olmak üzere üç askeri personelin yaralanmasını da soruşturacak. ABD kara ve deniz kuvvetlerinin ortak katılımıyla yapılan yüzer liman,Y ardım Misyonu Kıyı Üstü Ortak Lojistik Programı (JLOTS) olarak bilinmekte. Soruşturma kapsamında limanın beklenen insanı yardım hedeflerine ulaşamadığı ve inşasında yer alan bin askeri personelin güvenliğini tehlikeye atacak çok sayıda teknik açığın görmezden gelindiği ise bölgeden gelen bilgiler arasında.

KARA BAĞLANTISI SORUSU

ABD askerlerinin Gazze kıyılarına ayak basmalarının yasaklanması da Pentagon soruşturması kapsamında yer alıyor. Pentagon müfettişleri operasyonda “görevli askeri personelin karadan ve havadan tam güvenliğinin sağlanması” yönündeki kuralın çiğnendiğini düşünüyorlar. Müfettişlerin raporunda, “20 ila 40 ton arasında konteynerlerin taşındığı yüzer bir zeminde her türlü kaza riski bulunurken askerlerin kara bağlantısına izin verilmemesi bu kazalara davetiye çıkarmaktır” ifadesinin yer aldığı da iddialar arasında. Raporda ayrıca hava güvenliğinin sağlanmaması dolayısıyla limanın birleştiği kara parçasına Hamas'ın füze saldırısı düzenleyebilmiş olması da eleştiriliyor.


Yardım limanı programı yöneticileri tüm eksiklik ve hasarlara rağmen liman sayesinde Filistin halkına 544 ton gıda yardımı yapıldığını iddia ediyorlar.

544 TON YARDIM

Defense News'in ulaştığı JLOTS Programı yöneticileri ise tüm eksiklik ve hasarlara rağmen liman sayesinde Filistin halkına 544 ton gıda yardımı yapıldığı yönünde bir savunma hazırlıyorlar. ABD'de yüzer limanın haricinde Hava Kuvvetleri de Gazze'ye belirli aralıklarla havadan gıda yardım paketleri atmaya devam ediyor ancak havadan düşen bu yardım paketlerinin isabet ettiği çok sayıda Filistinli ya yaralanıyor ya da hayatını kaybediyor. Denize düşen yardım paketlerine ulaşmak isteyen 30'a yakın Filistinlinin de boğularak hayatını kaybettiği gelen bilgiler arasında.




Kaynak: haberglobal
Eklenme tarihi: 9.07.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MELİH Denizcilik
 ORSA Tanker İşlet..
 YAVUZNAZ Denizcil..
 JUNIORORCUN Yat İ..
 DOĞANBEY Denizcil..
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 BELUGA Yatcılık
 BAFA Su Ürünleri
 İSTANBUL MARİNE P..
 HUG Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim