Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
08 Eylül 2024
Haber
Anket
Dünya Bankası, koster filosuna kaynak önerdi
Finansman sorununu aşamadığı için yıllardır bir türlü yenilenemeyen yaşlı koster filosu için yeni bir umut doğdu. Bakanlığın, ‘emisyon’ geliriyle filoyu yenileme projesinin ardından, geçen hafta İstanbul’da armatörleri ziyaret eden Dünya Bankası yetkilileri de çevreci gemi projelerine kaynak sağlamak istediklerini açıkladı.



Küresel iklim kriziyle mücadele kapsamında çevreci projelere desteğini artıran Dünya Bankası, yaşlı Türk koster filosu için de harekete geçti. Dünya Bankası yetkileri, Türkiye'de sürdürülebilir denizcilik ve limanlar çalışması kapsamında geçen hafta Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği’ni (KOSDER) ziyaret etti.

Toplantı sonrası EKONOMİ’ye konuşan KOSDER Başkanı Hakan Çendik, yıllardır finansman ayağı tamamlanamadığı için hayata geçirilemeyen Koster Yenileme Projesi’nin Dünya Bankası’nın desteği ile yenilenebileceğini söyledi.

Toplantıya Dünya Bankası yetkililerinin yanı sıra COWI, Poten& Partners ve GazDay'den temsilciler de katıldı. Dünya Bankası’nın Türkiye'de deniz taşımacılığına yönelik hayata geçirmeyi planladığı yatırımlara ilişkin KOSDER heyetine detaylı bir sunum yapan temsilciler, ayrıca Türk denizcilik sektörüne katkı sunacak diğer finansal çalışmalar hakkında fikir ve önerilerde bulundu. KOSDER Başkanı Hakan Çendik, Türk denizcilik sektörünün en acil ihtiyaçlarından birinin yaşlı koster filosunu yenilemek olduğunu hatırlatarak, Dünya Bankası yetkililerine toplantıda Türk koster filosunun güncel durumu hakkında detaylı bilgi verdiklerini söyledi. Çendik, “Filomuzun yaş ortalaması, yıllardır neden yenilenemediği gibi konularda yabancı heyeti bilgilendirdik. Yaşlı filoyu yenilemek konusunda tek sorunumuzun finansmana erişim olduğunu anlattık” dedi. Çendik, bu görüşmenin ardından yabancı heyetin bir rapor hazırlayarak ilgili bakanlıklara sunacağını ifade etti.

Destek miktarı eylülde belirlenecek

Hakan Çendik, eylül ayında Dünya Bankası ile bir Workshop yapılacağını ve finansman desteğinin miktarının o toplantıda belirleneceğini söyledi. Çendik, “Bu görüşmelerin yıllardır çözemediğimiz finansman krizine de inşallah çözüm olacak. Dünya Bankası, karbon salımını azaltacak çevreci projeleri destekliyor. Biz de gemilerimizde çevreci teknolojileri kullanırsak bu desteklerden yararlanmış olacağız. Finansmanın tamamını ya da bir kısmını buradan sağlarsak hem çevre dostu gemilerimiz olacak hem de yaşlı filonun yenilenmesi sağlanacak” diye konuştu.

Filoda 30 yaşını geçmiş 250 gemi var

Hakan Çendik, Türk koster filosunda 30 yaşını geçmiş 250’ye yakın gemi olduğunu söyledi. Bu gemiler sadece çevre için değil, insan hayatı açısından da büyük risk oluşturuyor. Yaşlı Türk koster filosunun yenilenmesi uzun yıllardır sektörün gündeminde. "

Türk deniz ticaret filosu hurda desteği projesi" için çıkarılan mevzuat 15 Nisan 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, teşviki sektörde büyük umut yaratmıştı. Ancak, geçen sürede bu konuda çeşitli yönetmelikler çıksa da finansman ayağı eksik kaldığı için tek gemi bile yenilenememişti. Bunun üzerine denizciler AB'nin Emisyon Ticaret Sistemi'nden (ETS) sağlayacağı geliri yeşil dönüşüme aktaracağını belirterek, Türkiye'de de benzer bir uygulama yapılmasını çağrısında bulunmuştu. Denizcilerin filo yenileme için ETS talebi karşılık buldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına yönelik çalışmalar neticesinde getirilecek yeni düzenlemeyle Emisyon Fiyatlandırma Sistemini kuracaklarını açıkladı. Bu sistem üzerinden sağlanacak gelirin, Türk sahipli yaşlı gemi filosunun yenilenmesi için kullanılacağı ifade edildi.




Kaynak: Ekonomim.com (Aysel Yücel)
Eklenme tarihi: 13.07.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ESRA Denizcilik
 ERDOĞAN Shipping
 BEY Denizcilik
 BEYKİM Petrolcülü..
 ALDEBARAN Gemi İş..
 BİLGİLİ Denizcili..
 METEAR Deniz İşle..
 SARP Turizm
 SAMSUN Shipping
 MİDSHİP Maritime
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim