ÖSYM tercihleri başladı: Denizcilik bölümü hakkında
ÖSYM tercihleri 25 Temmuz - 2 Ağustos aralığında yapılacak
Zaman daraldı...
Üniversite tercihi yapacak çocukları olan ve mesleği bilmeyenler için bir bilgilendirme haberi yapmak istedik
DENİZCİLİK...
Denizcilik mesleği ile ilgili kısa bir bilgi verelim;
AVANTAJI: Üniversite denizcilik bölümü mezunu için işsizlik sorunu yoktur, Denizcilik mesleğini yapan kişinin ufku açılır, değişik ülke, ortam ve insanları tanır…
DEZAVANTAJI: Streslidir, az da olsa risklidir, çalışma şartları ağır olabilir, sevdiklerinizden uzak kalırsınız, bu mesleği sevmezseniz yapamazsınız.
GELİR SEVİYESİ:
Okuldan (Üniversite) mezun olduktan sonra stajını tamamlayan kişi minimum 3.000-4.500 $ arası işe başlamaktadır. Bu kadar kısa zamanda bu kadar çok kazanç Avukat, Doktor, Mühendis vs.. başka mesleklerde zor bulunur.
Her 3 sene hizmet sonrası yeterlik yükselir, toplam 2 kademe yükselmesi vardır yani 6 yıl sonra (izin, tatil vs. 10 yıl diyelim) işe başlayan kişi mesleğin zirvesine gelir (Güverte için Uzakyol Kaptanı, Makine için Uzakyol Başmühendisi)
Bu seviyedeki personel maaşları gemi tipine göre 8.000-13.000$ ve üzeri şeklindedir.
Bu konudaki en köklü Üniversite İstanbul Teknik Üniversitesi'dir.. puanları çok yüksek maalesef fakat diğer okullar da değerlendirilebilir.
Meslekte işsizlik sorunu olmadığı için hangi üniversite olduğu çok da önemli değil, ama ileri seviye kariyer düşünülüyorsa okul önemli..
Bir süre gemide çalışan ve kendini yetiştiren bir zabit daha sonra gemiye çıkmadan Denizcilik firmalarında 3.000-5.000 $ arasında çalışma imkanı bulabilir
DENİZCİLİKTE İKİ BRANŞ BULUNMAKTADIR:
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği: Bu bölümden mezun olanlar Kaptan olur (Sonrası Uzakyol Kaptanı) **Yöneticilik konusuna yatkın olmak gerekir Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği: Bu bölümden mezun olanlar Mühendis olur (Sonrası Uzakyol Başmühendisi) **Makine/Mühendislik konusuna yatkın olmak gerekir