Son gemiye müdahale bu kez denizden
İsrail, Gazze'ye yardım götürmek isteyen Rachel Corrie isimli gemiyi de durdurdu. Askerler gemiye çıkarken, bir direnişle karşılaşmadı.
Açıklama yapan bir İsrail askeri sözcüsü, İsrail askerlerinin direnişle karşılaşmadan Rachel Corrie gemisine çıktıklarını belirtti.
Sözcü, gemide bulunan yolcu ve mürettebatın, İsrail askerlerine karşı hiçbir direniş göstermeyip, tam bir uyumla teslim olduklarını açıkladı: "Güçlerimiz gemiye çıktı ve kontrolünü yolcu ve mürettebattan herhangi bir direnişle karşılaşmadan ele geçirdi. Her şey kan dökülmeden sonuçlandı".İsrail askerlerinin gemiye çıkışının, Rachel Corrie'nin, donanmanın rotalarını Ashdod'a çevirmelerini isteyen dört çağrısına da yanıt vermemesinin üzerine gerçekleştiği belirtiliyor.Gemide bulunanlar daha önce, İsrail'in rota değiştirmeleri yönündeki çağrılarına cevap vermeyeceklerini açıklamışlardı.
Bu kez havadan değil, denizden
İsrail askerlerinin, gemiye havadan helikopter yoluyla değil denizden çıktığı bildirildi.İsrail ordusunun sözcüsü, İsrail askerlerinin gemiye Akdeniz'de Gazze kıyısı yakınındayken çıktığını kontrolü askerlerin eline geçen geminin Aşdod limanına çekilmekte olduğunu sözlerine ekledi.
Greta Berlin: "Bu, İsrail'in yeni zorbalığı"
"Özgür Gazze Hereketi"nin sözcüsü Greta Berlin, İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren "Rachel Corrie" gemisini ele geçirmesini "9 kişinin öldürülmesine ilaveten yeni bir zorbalık" olarak nitelendirdi.
Berlin, örgütün Kıbrıs Rum kesiminindeki bürosundan yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin gemiye davet edildiği yolundaki İsrail iddialarını da yalanladı.
İsrail askerleri, İrlanda'dan yola çıkan 1200 tonluk Rachel Corrie gemisine Gazze'nin 30 kilometre açığında çıkmış, gemiyi Aşdod limanına yönlendirmişti.
Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, tekerlekli sandalyeler, tıbbi gereçler ve çimento taşıyan gemideki yükün Aşdod'da inceleneceğini, yasaklı olmayanlarının Gazze'ye nakledileceğini belirtti.
Çimentonun kesinlikle yasak olduğunu söyleyen Palmor, ancak bunun bir kısmının BM ile koordinasyon içinde bölgeye gönderilebileceğini ifade etti.
Palmor, Hamas şiddetin kınanması ve İsrail'in tanınması gibi koşulları yerine getirmedikçe Gazze Şeridi'nde ablukanın süreceğini de belirtti.
Gemide hiç silah bulunmadı
İsrail ordusu askerlerinin Rachel Corrie gemisine çıkıp geminin rotasını Aşdod'a çevirmelerinin ardından, İsrail radyosu, gemiden Kudüs'e gönderilen ilk inceleme raporlarına göre gemide hiç silah bulunmadığını duyurdu.
Radyo, gemide sadece, Hamas tarafından askeri amaçlar için kullanıldığı gerekçesiyle Gazze'ye sokulmasına izin verilmeyen 500 ton çimento bulunduğunu belirtti.
Gemide İrlandalı ve Malezyalı 15 barış eylemcisi bulunuyor. Gemideki İrlandalılar arasında Nobel barışı ödüllü Mairead Maguire ile eski BM Genel Sekreter Yardımcısı, yine İrlanda vatandaşı Denis Halliday de yer alıyor.
İsrail askeri kaynakları, geminin kaptanının da kendileriyle işbirliği içinde hareket ettiğini belirtti.
İSRAİLLİ YETKİLİ: "GEMİDE NE KURŞUN ATILDI NE GÜÇ KULLANILDI"
Askerlerinin İrlanda'dan yola çıkan Rachel Corrie yardım gemisine çıkmaları ve geminin rotasını Aşdod limanına çevirmelerinin ardından İsrailli bir Savunma Bakanlığı kaynağı, "gemide ne güç kullanıldığını ne de kurşun atıldığını" belirtti.
Gemiye çıkılması sırasında gemilerdekilerden herhangi bir direniş gelmediği bildirilmişti.
İsrailli savunma yetkilisi, bu gemidekilerin askerlere zarar verme gibi bir planları olmadığını söyledi.
Bir İsrailli hükümet yetkilisi de Ynet haber sitesine gemide herhangi bir olay çıkmamasından ve İsrail ile İrlanda arasındaki önemli görüş farklılıklarına rağmen İrlanda hükümetinin konuya yaklaşımından duydukları memnuniyeti dile getirdi. İsrailli yetkili, İrlanda'nın Avrupa Birliği ülkeleri içinde İsrail'e en sert yaklaşan ülke olduğunu da hatırlattı.
-RACHEL CORRİE-
İrlanda'dan yola çıkan, 1200 tonluk "Rachel Corrie" gemisinde İrlanda ve Malezyalı 11 yolcu bulunuyor.
Merkezi Kıbrıs Rum kesiminde bulunan "Özgür Gazze Hareketi"nin sponsorluğunda Gazze'ye yardım götüren gemide ayrıca 9 kişilik mürettebat yer alıyor.
Adını, 2003'te İsrail buldozerleri altında can veren Amerikalı Filistin dostundan alan geminin yolcuları arasında 1976 Nobel barış ödüllü İrlandalı Mairead Corrigan da bulunuyor.
BM'den ya da bağımsız bir uluslararası kuruluştan yetkililerin, Gazze'ye ulaşmadan önce gemideki yardım malzemesini kontrol etmesine açık olduklarını belirten Corrigan, İsrail askerlerinin gemiyi ele geçirmeye çalışması halinde direnmeyeceklerini de söylemişti.
Ordu sözcüsü Yarbay Avital Liebovitz, geminin rotasını Gazze'den uzaklaştırmayı kabul etmemesi halinde gemiye çıkmaktan başka seçenekleri kalmayacağını söylemişti.
Geminin, Aşdod limanına çekilmesini talep eden İsrail, gemideki yardım malzemelerinin, kontrol edildikten sonra karayoluyla Gazze'ye ulaştırılmasını istemişti.
Gazze'ye giden yardım konvoyuna katılmak üzere mayıs ortasında İrlanda'nın Dundalk Limanından demir alan gemi, 31 Mayısta İsrail'in saldırısına uğrayan yardım filosunu, bazı teknik aksaklıklar nedeniyle geriden takip etmek zorunda kalmıştı.