Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Ekim 2024
Haber
Anket
ABD Liman işçileri 1977'den sonraki en büyük greve hazırlanıyor
New York/New Jersey Limanı yöneticileri CNBC’ye, Kuzey Amerika’nın en büyük deniz işçileri sendikası olan Uluslararası Liman İşçileri Derneği’nin potansiyel tam bir iş bırakma eylemine hazırlık yapmaya başladıklarını söyledi. ILA, 85.000'den fazla liman işçisini temsil ediyor ve grev, 1 Ekim’de Kuzey Amerika’nın en yoğun 10 limanından beşini ve Doğu ve Körfez kıyılarındaki toplam 36 limanı kapatacak. Sendika yeni bir sözleşme için 1 Ekim son tarihine yaklaşırken, tüm ABD ithalatının %43-%49'u ve aylık milyarlarca dolarlık ticaret tehlikede. Kruvaziyer operasyonları devam edecek.



Liman sahipleriyle yapılan görüşmeler yaz boyunca bozuldu ve ne kadar ilerleme kaydedildiği, eğer kaydediliyorsa, belirsizliğini koruyor. ILA’nın taban üyeleri yakın zamanda greve yetki vermek için oy birliğiyle oy kullandı ve liman yönetimini temsil eden grup olan United States Maritime Alliance, yakın zamanda sendikanın grev kararı aldığına inandığını belirtti .

New York ve New Jersey Liman İdaresi liman müdürü Beth Rooney, Perşembe günü CNBC’ye bireysel okyanus taşıyıcıları ve terminal operatörlerinin konteyner yığılmasını önlemek için operasyonlarını azalttıklarını duyurduklarını söyledi. New York/New Jersey Limanı, herhangi bir kapanmadan önce terminallerden kargo hareketlerinin tamamlanması için uygun önlemlerin alınmasını sağlayarak, kesintiye yol açan kargo yönetimi konusunda okyanus taşıyıcıları ve terminal operatörleriyle görüşmelerde bulundu.

Rooney, “Bir dizi okyanus taşıyıcısı, Ortabatı’dan Doğu Sahili’ne gelen ihracat kargolarına ambargo koyma planlarını duyurdu” dedi. “Bu nedenle kargo iç bölgelerden bize ne kadar uzak bir yerden geliyorsa, ambargo o kadar erken konur” dedi. “Grev olursa ve operasyonlar durursa, gemiler belirlenen bir alanda bekler veya Covid sırasında yaptıkları gibi varışlarını geciktirmek için yavaş seyreder. Grev sona erdiğinde Sahil Güvenlik, limana giren gemilerin düzenli akışında hücuma öncülük eder.”

Kpler’e göre, 147 gemi (konteyner gemileri ve roll-on/roll-off gemilerinin bir kombinasyonu) 1 Ekim’e kadar Doğu Sahili ve Körfez limanlarına doğru yola çıktı ve bu gemilerin 38'i NY/NJ Limanı’na gidiyor. Gelen gemilerin toplam taşıma kapasitesi 686.181 yirmi fit eşdeğer konteyner ünitesidir. Bu yükün değeri, konteyner başına 50.000 dolarlık bir MDS Transmodal tahminine göre 34,3 milyar doların üzerindedir.



CH Robinson Kuzey Amerika yüzey taşımacılığı başkan yardımcısı Jim Mancini, yakın zamanda yazdığı bir blog yazısında, yalnızca ABD’li şirketlerin ve tedarikçilerin değil, aynı zamanda Avrupa, Okyanusya, Latin Amerika ve Asya’daki tedarik zincirlerinin de etkileneceğini yazdı.

“APAC bölgesi genellikle yükü Batı Yakası’na kaydırmak için daha fazla seçeneğe sahip olsa da, bugün gelen otomotiv yükünün yarısından fazlası büyük ölçüde Doğu Yakası’na bağımlı. Örneğin, Almanya’dan Charleston ve Savannah’a uzanan koridor, grev durumunda kapatılacak olan Avrupa otomobil üreticileri için hayati önem taşıyor. Şu anda Avrupa ile ABD Batı Yakası arasında faaliyet gösteren yalnızca iki konteyner servis döngüsü bulunuyor.”

Biden yönetimi, ilk olarak CNBC tarafından bildirildiği üzere, sendika üyelerini işe geri dönmeye zorlamak için Taft-Hartley Yasası kapsamındaki yetkileri kullanmayacağını söyledi ve tarafları pazarlık masasına geri dönmeye çağırdı. Biden yönetiminin bir sözcüsü 4 Eylül’de CNBC’ye “Bir grevi kırmak için Taft-Hartley’i asla kullanmadık ve şimdi de kullanmayı düşünmüyoruz” dedi.

ILA Başkanı Harold Daggett yakın zamanda bir sendika toplantısında, üyelerin işe geri dönmeye zorlanmaları halinde kasıtlı olarak yavaşlayacakları konusunda uyardı. Bu, yalnızca tedarik zinciri akışkanlığını felç eden konteyner yığınına eklenecektir.

New York/New Jersey Limanı, grev acil durum planlarını kamuoyuna açıklayan diğer limanlara katıldı.

Örneğin Houston Limanı, müşteriler için grev hazırlık kılavuzunu yayınladı. Liman, gerekirse 23 Eylül haftasında kapı saatlerini uzatabileceğini belirtti. Ayrıca, gelecek hafta başında onaylanması koşuluyla kapıları 28 Eylül Cumartesi günü açmayı planlıyor.

Doğu Yakası ve Körfez limanlarına gelmesi planlanan gemiler, Ağustos ayının başından ortasına kadar okyanusu kat ediyordu.

Müşterilere yönelik bir tavsiyede, Georgia Liman Otoritesi, “herhangi bir kesintiyi en aza indirmek için 1 Ekim’den çok önce” ithalat teslimatını önerdi ve bu çabayı desteklemek için hafta sonu kapıları sunacağını ekledi. İhracat konusunda, liman hem soğutulmuş hem de soğutulmamış konteynerlerin 30 Eylül’e kadar teslim alınacağını açıkladı.

Acil durum planları, Uluslararası Liman İşçileri Derneği’nin Amerika Birleşik Devletleri Denizcilik İttifakı ile olan altı yıllık sözleşmesi arasındaki çıkmazın bir sonucudur. İki taraf ücretler ve otomasyon konusunda çok farklı görüşlere sahiptir. ILA, 10 Haziran’da Mobile, Alabama ve diğer limanlarda otomatik kapı sisteminin kullanımıyla ilgili görüşmelerin askıya alındığını duyurdu .

Lojistik uzmanları CNBC’ye son aylarda olası bir grev beklentisiyle Doğu Yakası’ndan Batı Yakası’na bir kargo göçü yaşandığını söyledi.



Kaliforniya’daki Long Beach Limanı CEO’su Mario Cordero, ek yük beklentisiyle, Doğu ve Körfez Kıyısı limanlarında bir işçi grevi gerçekleşirse kargoda bir artışı idare edebilecek donanıma sahip olduğunu söyledi. Ağustos ayı, limanın 113 yıllık tarihindeki en güçlü ayı oldu; ithalat bir önceki yıla göre %40,4, ihracat ise bir önceki yıla göre %12 arttı.

COO Noel Hacegaba bir basın toplantısında, “Terminal operatörlerimiz ayrıca gerektiğinde kapı saatlerini esnetmeye hazırlar ve taşma sahamız, Pier S’deki Kısa Süreli Taşma Kaynak sahası (STOR) tesisi açık ve kullanılabilir kapasiteye sahip” dedi.

Daggett, sendika üyelerine yönelik son yorumlarında, 1977'deki son ILA grevine de değindi. O dönemde Daggett, Batı Yakası liman işçilerinin çabalarını desteklemek için 44 günlük grev sırasında Batı Yakası’na giden ILA üyeleri arasındaydı.

Los Angeles Limanı İcra Direktörü Gene Seroka CNBC’ye, “Harold’ın [Daggett] bunu söylemesi gerektiğine inanıyorum ve şu anda normalde Doğu, Körfez Kıyısı limanına giden ve buraya Batı’ya veya özellikle Los Angeles’a gelen kargo gemilerinin sola döndüğüne dair bir kanıtım yok. İşçi örgütleri arasında, birinin diğerinin toplu pazarlık sürecinden faydalanmayacağı yönünde on yıllardır devam eden bir gelenek var ve sizin de haklı olarak söylediğiniz gibi, bu 70’lerden beri olmadı. Burada tekrar olacağını düşünmüyorum.” dedi.

ILA yorum talebine yanıt vermedi.

Los Angeles Limanı, Ağustos ayında 960.597 yirmi fit eşdeğer ünite ile rekora yakın bir rakam bildirdi; bu, bir önceki yıla göre %16'lık bir artış anlamına geliyor. Bu ay, limanda pandemi dışı en yoğun ay oldu. Los Angeles Limanı, 2023 temposundan %17 önde ve 2024'ün sadece sekizinci ayında geçen yıla göre neredeyse 1 milyon daha fazla konteyner taşıdı.

Tedarik zinciri tıkanıklığı korkuları

Denizcilik sektörü tarafından tıkanıklık seviyeleri şimdiden tahmin ediliyor. Sea-Intelligence, ILA’nın bir günlük grevinin çözülmesinin beş gün süreceğini tahmin etti. Ekim ayında bir haftalık grev, Kasım ortasına kadar yavaşlamalara neden olabilir. Gemilerdeki tıkanıklık ve konteynerlerdeki yedekleme nedeniyle iki hafta sizi Ocak ayına götürebilir.

İşçi sendikasının grev yapması korkusu, nakliyecilerin iş bırakma eylemi başlamadan önce tatil ürünlerinin teslim edilmesini istemeleri nedeniyle bu yıl yoğun sezonun bir ay öne çekilmesine neden oldu .

Xeneta verilerine göre, Doğu Yakası işgücü, 2023'ün dördüncü çeyreği ile 2024'ün ikinci çeyreği arasında işlenen ithalat tonajında ??yaklaşık %2'lik bir düşüş gördü.

ABD’ye Uzak Doğu’dan yapılan toplam konteyner ithalatında Doğu Yakası‘nın payı, 2023’ün 4. çeyreğindeki %34,4'ten 2024'ün 2. çeyreğinde %32,6'ya düştü. Bu arada, Batı Yakası‘nın payı 2023’ün 4. çeyreğindeki %57,7'den 2024'ün 2. çeyreğinde %60'a yükseldi (konteynerlerin geri kalanı ABD Körfez Kıyısı üzerinden ithal edildi).

Ticaretin yönlendirilmesi, ILA çalışanlarını etkiliyor çünkü onlar taşıdıkları konteyner miktarına göre telif ücreti alıyorlar.

Mitre’den gelen bir analiz, New York ve New Jersey limanlarında merkezlenen 30 günlük bir grevin günlük 641 milyon dolar kadar yüksek bir ekonomik etkiye yol açabileceğini tahmin ediyor. Virginia’da günlük 600 milyon dolarlık veya 30 gün boyunca yaklaşık 18 milyar dolarlık bir ekonomik etki öngörülüyor. Houston operasyonlarındaki ihracat etkileri günlük 51 milyon dolara ve ithalatlar için günlük 41,5 milyon dolara ulaşabilir.

Taşımacılık şirketleri CNBC’ye konteyner yönlendirmelerine devam ettiklerini söylüyor. Seko Logistics bazı müşterilerini Batı Yakası’na taşıdı ve tıkanıklığın bir kısmını hafifletmek için Batı Yakası’ndan aktarma yoluyla doğuya giden konteynerleri taşıyor.

CSX sözcüsü CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Durumu yakından takip ediyoruz ve gerekli olabilecek operasyonel eylemler konusunda müşterilerimizle proaktif bir şekilde iletişim kuracağız.” dedi.

DHL Global Forwarding’de okyanus taşımacılığı Amerika’nın başkanı Goetz Alebrand, CNBC’ye müşteri rotalarını çeşitlendirdiklerini ve ayrıca aktarma yaptıklarını söylüyor. Alebrand, “Konteyner akışını yönetmek için soyma yığınlarını da kullanıyoruz” dedi. “Belirli hatlarda sınırlı vagon arzının neden olduğu birikmiş işlerin farkındayız ve ekiplerimiz kesintileri en aza indirmek için ek demiryolu ve kamyon seçeneklerini keşfetmek için aktif olarak çalışıyor.”

Havayolu taşımacılığı daha pahalı olsa da, zamana duyarlı veya değeri yüksek mallar için bir alternatiftir.

ITS Logistics’in küresel tedarik zinciri başkan yardımcısı Paul Brashier, CNBC’ye yaptığı açıklamada, şirketin Covid sonrası ve 2018 tarife acil durum operasyonunu hayata geçirdiğini söyledi.

“Kamyon şasilerini yeniden konumlandırdık ve yüklerin limanlardaki hareketini en üst düzeye çıkarmak için Güneydoğu, Körfez ve Orta Atlantik bölgelerinde kamyonları gruplandırıyoruz. Daha sonra konteynerleri daha sonra teslim edilmek üzere genişlettiğimiz sahalara koyuyoruz.”



Kaynak: cnbc
Eklenme tarihi: 20.09.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 RİZE İPEKYOLU Den..
 SEA JOGGERS
 MARMARA RoRo
 SAN-MAR Denizcili..
 EUROTRADE
 TUBA Denizcilik
 MERYEM ANA Deniz ..
 JALE Tur
 BOYBEYİ Denizcili..
 KAPTANOĞLU Denizc..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim