Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Ekim 2024
Haber
Anket
Patronlar yasak istedi, medya grev kırıcılığa soyundu: ABD’de liman işçileri yeniden iş bırakabilir
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) doğu yakası ve Meksika Körfezi kıyısındaki limanlarında çalışan, Uluslararası Liman İşçileri Birliği (ILA) üyesi 45 bin işçi toplu sözleşmenin yenilenememesi üzerine 1 Ekim’de greve çıktı.



New York-New Jersey, Norfolk, Savannah, Baltimore, Charleston, Tampa, Houston gibi önemli limanlarda askeri kargo ve cruise harici operasyonların tamamen durması ve Beyaz Saray’ın “grevi yasaklamayacağını” ilan etmesi üzerine bölgede patronları temsil eden Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı (USMX) geri adım attı ve 6 yıla yayılmış şekilde yüzde 62 maaş zammını kabul etti. Böylece, ILA’nın 3 Ekim’de grevi sonlandırarak müzakere masasına dönmesini sağlayan ve 15 Ocak tarihine dek geçerli olacak protokol imzalandı.

ILA, 6 yıla yayılmış şekilde yüzde 77 maaş zammı ve otomasyona karşı istihdam koruyucu yeni maddelerin toplu sözleşmeye eklenmesini talep ediyor. Üyelerinin bazı eyaletlerde geçerli olan asgari ücretin biraz üzerinde bir başlangıç ücreti aldığına ve üçte ikisinin esnek şekilde istihdam edildiğine dikkat çeken işçi sendikası, çok uluslu denizcilik şirketlerinin rekor kârlar elde ettiğinin ama buna rağmen ABD limanlarında istihdamı azaltacak uygulamalara imza attığının altını çiziyor .

Eğer 15 Ocak 2025’e dek nihai anlaşmaya varılamazsa sendika bir kez daha süresiz greve gidecek.



Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentindeki liman çalışanları adil bir toplu sözleşme istedi.

Şirketler toplu sözleşmeye uymadı, otomasyonda ısrar etti

Liman işçilerinin grev kararı almasına giden süreç Haziran ayında başladı. ILA, 10 Haziran tarihli açıklamasında “otomasyon anlaşmazlığı” sebebiyle patron örgütü USMX ile görüşmeleri askıya aldığını duyurdu.

Açıklamada, Danimarka merkezli denizcilik devi Maersk’in sahibi olduğu terminal işletmeciliği şirketi APM Terminals’ın Alabama’daki Mobile Limanı’nda otomatik TIR giriş-çıkışı sistemini devreye aldığı ve bunu diğer limanlardaki terminallerinde de uygulamak istediği belirtildi. “USMX üyesi en büyük şirketlerden biri mevcut toplu sözleşmeyi ihlal ederken müzakerelere devam etmenin anlamı yok” denilen açıklamada, “başlıca amacın sendikalı istihdamı budamak olduğu” vurgulandı.

ILA şubeleri ve USMX üyeleri arasında liman ya da bölge özelinde yerel sözleşmeler yapılabiliyor. Ancak bu yerel sözleşmelerin çerçevesi doğu ve Meksika Körfezi limanlarının tümünde çalışma yaşamını düzenleyen ana kontrat tarafından çiziliyor. Ana kontratın altıncı maddesi, USMX üyesi şirketlerin tam otomatik ekipmanları kullanıma almasını yasaklıyor; yarı otomatik ekipmanların kullanıma alınmasını ise iki tarafın da temsil edildiği bir teknoloji komitesinin onayına bırakıyor.



1977'den bu yana sendika tarafından düzenlenen ilk grev kapsamında, New Jersey eyaletine bağlı Newark kentindeki liman çalışanları da iş bırakarak nöbet tuttu.

Medyadan aralıksız grev karşıtı yayın

Greve giden süreçte ve grev süresince ana akım medya işçilerin haklı taleplerini görmezden geldi. Grev hakkındaki haberlerde çoğunlukla ILA, liman işçileri ve grevi yasaklamadığı için Biden yönetimi hedef alındı.

Liman grevinin ABD ekonomisine ve deniz taşımacılığına yıkıcı etkileri olacağını söyleyen uzmanların görüşlerine sıkça yer verilirken, ülkede limanların otomasyon bakımından Asya ve Avrupa limanlarının çok gerisinde kaldığından yakınıldı. Limanlardaki görece düşük otomasyon düzeyinin ABD’de yerleşik şirketlerin rekabet gücüne darbe vurduğu iddia edildi.

En yoğun grev karşıtı yayını ise New York Post gazetesi yaptı. New York Post, 2 Ekim tarihli haberinde ILA Başkanı Harold Dagget’in yıllık 1 milyon dolar maaş aldığına dikkat çekti ve Dagget’in New York’taki malikanesinin havadan çekilmiş fotoğraflarını ve adresini yayınladı. Haberde ILA Başkanı Dagget’in 2005 yılında İtalyan mafyası ile ilişkili olduğu iddiasıyla yargılandığı hatırlatıldı.

Habere yanıt olarak suç duyurusunda bulunan ILA, yayınladığı açıklamada “sendika yöneticilerinin New York Post’un haberinden sonra ölüm tehditleri aldığını” belirtti.


Miami'deki liman işçileri ellerinde pankartlarla "otomasyon ailelere zarar veriyor" dedi

Patronlar ve sektör uzmanları yasak istedi

Medyada yer alan haberlerde ve sosyal medya platformu Linkedin’de görüşleri sıkça paylaşılan bazı sektör uzmanları ve araştırma şirketi yöneticileri Beyaz Saray’ı greve müdahale etmeye çağırdı.

En büyük müşterisi denizcilik şirketleri olan bu uzmanlar ve araştırma şirketleri, geçmişte de liman işçilerine karşı kullanılmış olan 1947 tarihli Taft-Hartley yasasının federal hükümete verdiği grev yasaklama hakkının kullanılmasını talep etti. Patron örgütü USMX grev başlamadan 1 hafta önce grevin engellenmesi talebiyle ilgili federal otoriteye başvuruda bulunmuştu.

Ancak yaklaşan seçimin etkisiyle hem Donald Trump hem mevcut başkan Biden işçi sendikasını destekleyen açıklamalar yaparak, “rekor kârlar elde eden denizcilik şirketlerini Amerikalı işçilere adil bir ücret ödemeye” çağırdılar.

Deniz taşımacılığına talebin pik yaptığı noel tatili ve stok yenileme dönemine yakın bir tarihte yaşanan grevin, daha uzun sürmesi durumunda ciddi ekonomik etkileri olabileceği belirtiliyordu. Üç gün süren grevin tedarik zincirine yaptığı bozucu etkinin ise 2-3 haftada ancak giderilebileceği öngörülüyor.

Ocak ayının ortasına dek otomasyon konusundaki düğüm çözülmediği takdirde liman işçilerinin yeniden greve çıkması bekleniyor.

*****************
KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
* ABD'de 50 yılın en büyük liman grevinde geçici anlaşma
* Liman işçilerinin grevi ABD'ye günde Milyarlarca dolara mal oluyor
* ABD’de 36 limanda grev: 45 bin liman işçisi iş bıraktı
* ABD Liman işçileri 1977'den sonraki en büyük greve hazırlanıyor




Kaynak: haber.sol.org.tr
Eklenme tarihi: 5.10.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BAASE & ELSEK
 BÜYÜK ÇAMLICA Den..
 İSKOLDEN A.Ş.
 DOKA MARİN Gemici..
 AKGÜNLER Denizcil..
 MEGAMAR Denizcili..
 DENTA Denizcilik
 INTERTRANS Denizc..
 UZMAR
 GUNGOR Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim