IMO, deniz kirliliğini önlemek için yeni kararlar aldı
Denizcilik Genel Müdürlüğü, IMO Deniz Kirliliğini Önleme ve Kirliliğe Müdahale Alt Komitesi 12. Dönem Toplantısı'nda alınan bazı kararları açıkladı.
IMO Deniz Kirliliğini Önleme ve Kirliliğe Müdahale Alt Komitesi 12. Dönem Toplantısı 27-31 Ocak 2025 tarihlerinde Londra’da gerçekleştirildi. Denizcilik Genel Müdürlüğü de (DGM) toplantıya katıldı.
DGM, Komite toplantısında alınan bazı kararları paylaştı.
Komitenin kararları şöyle:
* 1 Aralık 2024'te ESPH (Kimyasalların Emniyet ve Kirlilik Tehlikelerinin Değerlendirilmesi) Teknik Grubu tarafından son versiyonu yayımlanan MARPOL Ek II ve IBC Kod (MEPC.2/Circ.30) uyarınca sıvı maddelerin geçici olarak sınıflandırılmasına ilişkin MEPC.2 Sirküleri kabul edildi.
* Biyoyakıt karışımlarının ve MARPOL Ek I kapsamındaki yüklerin taşınmasına ilişkin geçici kılavuz üzerinde anlaşmaya varıldı. Konvansiyonel yakıt gemileriyle ilgili olan bu kılavuzun, Nisan 2025'te MEPC 83 tarafından kabul edilmesi beklenmektedir.
* Gemi biyolojik kirlenmesinin su altında temizlenmesiyle ilgili 2023 yılında geliştirilen taslak kılavuz (2023 Biofruling Guidelines (resolution MEPC.378(80))) tamamlandı. Bu kılavuzun, Nisan 2025'te MEPC 83 tarafından kabul edilmesi beklenmektedir.
* 2017 Kılavuzlarının MARPOL Ek VI’nın NOx Teknik Kodu 2008 ile ilgili ek hususlara yönelik 2017 Kılavuzlarını belirsizlikleri gidermek ve tutarlı bir uygulama sağlamak amacıyla değiştirdi ve 2025 Seçici Katalitik indirgeme (SCR) Sistemleri Kılavuz Taslağı kabul edildi. Bu kılavuz, 2017 Kılavuzlarının yerine geçecek olup, Nisan 2025'te MEPC 83 tarafından kabul edilmesi beklenmektedir.
* Denizlerde plastik kirliliğin azaltmaya yönelik 2025 Eylem Planı hazırlandı ve son hali verildi. Ayrıca, MEPC.341(77) kapsamında yer alan stratejinin Ek 1’inde güncelleme yapıldı. Hem 2025 Eylem Planı hem de MEPC.341(77)'nin güncellenmiş Ek 1'i, Nisan 2025’te MEPC 83 tarafından kabul edilmesi beklenmektedir.