Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Kruvaziyer gemiler iş fırsatı oldu
Türkiye kıyılarına uğrayan kruvaziyer gemi sayısındaki artışla birlikte bu gemilerde çalışan Türk sayısının hızla arttığı belirtildi.

Karadeniz kıyılarındaki destinasyonların da devreye alınmasıyla büyük istihdam alanı yaratacak kruvaziyer sektörü için İTÜ Vakfı Turizm Otelcilik Okulu, personel eğitim programı başlattı, bazı üniversitelerin de kruvaziyer bölümü açmaya hazırlandığı bildirildi.

Hey Travel Kruvaziyer Departman Müdürü Ahmet Yazıcı, dünyada kruvaziyer gemilerle seyahatin yeni tatil seçeneği olarak öne çıktığını, Türkiye'nin de doğal güzellikleriyle bu sektördeki payını artırdığını söyledi.

Bir kaç yıl öncesine kadar sınırlı sayıda geminin uğradığı Türkiye kıyılarında artık tek bir limana yılda 500'ün üzerinde dev geminin uğrak yapar hale geldiğini ifade eden Yazıcı, gemi sayısındaki artışın, Türk çalışan sayısını da artırdığına dikkati çekti.

Türklerin turizme yönelik hizmetler sektöründe eğitilmiş iş gücüne sahip olduğunu ve bazı alanlarda diğer milletlere göre üstünlüklerinin bulunduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

“Özellikle son 8 yılda kruvaziyer şirketleri özellikle Türklerle çalışmaya başladılar. Bu konuda net rakamlara ulaşmak mümkün değil. Ancak her bir gemide en az 5-6 Türk çalışıyor. Yaptığımız hesaplamalara göre, dünya üzerindeki tüm kruvaziyer gemilerde çalışan Türklerin sayısı 1000'i buluyor.

Gemilerde personel seçimi farklı kültürlerden yapılıyor. Tek milletten almanın bazı sakıncaları var. Genelde eğlence bölümü Rusya veya orada eğitim alan kişilerden, garson ve diğer servis hizmetleriyle resepsiyon gibi hizmetler Türklerden, güvenlikle ilgili hizmetler İsraillilerden ve gemi bağlama, halat işleri gibi teknik hizmetler ise Filipinlilerden sağlanıyor.

Kruvaziyer gemi yöneticilerine göre Türkler gemide çalışmaya uygun özelliklere sahip, kurallara uyumlu ve daha az sorun çıkarıyorlar. Belli bir iş kültürleri var ve takım çalışmasına yatkınlar. ABD'de yapılan bir araştırmada, Türk garsonların çok daha hızlı hizmet verdiği ortaya çıktı. Ayrıca Türkiye'de bir kaç dil bilen personel bulmakta güçlük çekilmiyor. Bu nedenlerle kruvaziyer firmaları artık Türkleri tercih eder hale geldi.”

HEM GEZ, HEM PARA BİRİKTİR

Kruvaziyer gemide seyahat etmenin yanı sıra çalışmanın da tercih edilen bir durum olduğuna dikkati çeken Yazıcı, çoğu çalışanın hem dünyayı gezmek, hem de para biriktirmek için gemide çalışmak istediğini söyledi.

Yazıcı, kruvaziyer gemilerde aylık ücretlerin en az 2 bin dolar olduğunu, ayrıca bahşiş gibi ek gelirlerin bulunduğunu belirterek, şirketlerin eğitilmiş eleman ihtiyaçlarına yanıt verebilmek amacıyla İTÜ Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu tarafından kruvaziyer eğitimi başlatıldığını belirtti.

Bu eğitimden geçenlerin staj döneminden itibaren kruvaziyer gemilerde çalışmaya başladığını belirten Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyada her yıl 2-3 yeni gemi suya iniyor. Kruvaziyer şirketler yeni siparişler vermeye devam ediyor. Bu durum sektörün daha da büyüyebileceğini gösteriyor. Türkiye'de de Karadeniz destinasyonunun açılması için çalışmalar devam ediyor. Buranın açılmasıyla sadece gemilerde değil, biletleme ve yer hizmetleri gibi değişik alanlarda da istihdam kapısı açılacak. Buradan doğacak talebe ve Türk çalışanlara yönelik tercihe eğitimli iş gücüyle yanıt vermek durumundayız. Bazı özel üniversiteler de bu ihtiyacı görerek kruvaziyer bölümü açmak üzere çalışma başlattı. Şu anda Türkiye bu konuda bir dönüm noktasında. Gelecekten çok umutluyuz.”


Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 16.07.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TANGO Denizcilik
 İSKOMARİNE Denizc..
 ONURSAN
 GEMPORT A.Ş.
 NEGMAR Denizcilik..
 SEFER Chartering
 SAN-MAR Denizcili..
 FUDEN
 TOLGA Denizcilik ..
 ONUR Makina San. ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim