Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Gemisöküm’e Vali Övgüsü
İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç Türkiye"nin tek Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi olan Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesislerini ziyaret etti. Vali Kıraç, İzmir Kalkınma Ajansı"nın (İZKA) 2009 yılı Turizm ve Çevre Mali Destek Projeleri kapsamında onayladığı Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri tarafından hazırlanan "Gemi Söküm Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi" ni yerinde inceledi ve sektöre kazandırılan İtfaiye aracı ve Ambulansın hizmete alım törenine katıldı. İzmir Valisi M. Cahit Kıraç"ın ziyaretine İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis Deniz, Çevre ve Orman İzmir İl Müdürü Osman Tatar, Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Garnizon Komutanı Uğur Aytuğ, Belediye Başkan Vekili Haydar Karaman, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Siyasi Partilerin Temsilcileri ile Kaymakamlık Daire Amirleri katıldı. İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ilk önce Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneğini ziyaret ederek burada GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek"ten Gemi Söküm Faaliyetleri ve İZKA tarafından onaylanan proje hakkında bilgi aldı. Atık Yönetim Birimi Sorumlusu Kaptan Ersin Çeviker tarafından brifing ile bilgilendirilen Vali Kıraç daha sonra Çevre ve Orman İl Müdürü Osman Tatar"dan da proje hakkında detaylı bilgi aldı.

İZMİR"İN TERSANEYE İHTİYACI VAR

İzmir"in bir deniz kenti olduğunu ve denizden en iyi şekilde faydalanılması gerektiğini söyleyen İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç “İzmir eski görkemli günlerine geri dönmek istiyorsa denizde azami ölçüde faydalanmalıdır. İzmir"e daha fazla tersaneler, marinalar, balıkçı barınakları yapılmalı. İstanbul"dan Mersin Bölgesine kadar bakıldığında bir tersanenin olmadığını görüyoruz. Ekonomik anlamda buna ihtiyaç duyduğumuzu göstermeliyiz. Bu projeleri ortaya düzgün koymalı ve bu isteğimizi dile getirmeliyiz. İzmir"in artık bir tersaneye ihtiyacı vardır ve bunu ortaya koymalıyız” dedi

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİNİ TEBRİK EDİYORUM

Vali Kıraç Aliağa da Gemi Geri Dönüşüm faaliyetlerinin önemli çalışmalara imza attığını ifade ederek “ Burada 1800 doğrudan ve dolaylı olarak ta 8000 kişilik bir istihdam sağlanıyor. Demir Çelik hammaddesi temin ediliyor, katma değer sağlanıyor. İstihdam Dünya"nın ve ülkemizin en önemli problemi. İşsizlik konusunda yeni projeler üretmek ve istihdamı artırmak zorundayız. Türkiye de demir çelik üretimi de kullanılan hurdanın yaklaşık yüzde 71"ini ithal ediyoruz. Bu sektör de kapasitesinin yüzde 40"ı nı kullanabiliyor. İnşallah kısa sürede arzuladığınız boyuta ulaşırsınız ve böylelikle hem istihdam sağlarsınız, hem katma değer sağlarsınız hem de ülkemizin kaybettiği dövizi geri kazandırırsınız. Sizleri, tüm çalışanlarınızı tebrik ediyorum.” Diye konuştu.

İZKA İLE GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR PROJEYE İMZA ATIYORUZ

İzmir Valisi Kıraç İzmir Kalkınma Ajansının (İZKA) 2009 yılı içerisinde 30 Milyon TL gibi bir kaynak kullandırdığını sözlerine ekleyerek şunları söyledi; “Mali Destek Programı çerçevesinde KOBİ ve Sosyal Kalkınma alanlarında bu rakamı kullandırdık. Bu kaynağı çevre ve turizm ile tarım ve kırsal kalkınma projelerine destek verdik. Çevre ve turizm faslında da Gemi Geri Dönüşüm Sanayicilerinin bu projesine destek veriyoruz. Öncelikli sektörler arasında yer verdiğimiz bir alan bu alan. Bu projenin 570 Bin Tl sini İZKA olarak biz veriyoruz geri kalan 190 Bin Tl yide sektör kendi öz kaynakları ile karşılıyor. Bu çalışmanın sonucunda çok örnek bir projeye imza atacağız ve tehlikeli atıkların kaynağında depolanması ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesini sağlayacağız. Bütün bunlar Derneğin öz verili çalışmaları ile oldu. Çevre İl Müdürümüz, Çevre Vakfımız da destek verdi. Çevreyi kirletmeden geri dönüşümü de hızlandırarak katma değer sağlayacağız. Hayırlı uğurlu olsun. Önümüzdeki günlerde İZKA olarak yeni bir mali destek programı ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz.”

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ BÜYÜK İLERLEMELER KAYDETTİ

İzmir Çevre ve Orman İl Müdürü Osman Tatar da yaptığı konuşma da Gemi Geri Dönüşümünün Türkiye de tek sektör olduğunu ifade ederek sektöre özel bir ilgi gösterdiklerini ifade etti. Osman Tatar şöyle konuştu; “ Gemi söküm sektörü son yıllarda çok büyük ilerlemeler kaydetti. Özellikle tehlikeli atıklar konusunda atılan adımlar memnuniyet verici. Daha önceden atıkların bertarafı düzgün bir şekilde yapılmıyor, kablolar yakılarak bakır elde ediliyor, atık yağlar düzenli depolanmıyordu ve biz de tutanaklar tutuyor ve cezalar kesiyorduk. Şimdi ise birlikte hazırladığımız bu proje sayesinde çevreye zarar vermeden atık kabloların yakılması ve atık yağların bertarafını gerçekleştireceğiz. Hazırlanan örnek proje ile atıkların kaynağında bertaraf edilmesi sağlanacak ve Türkiye de de bir ilke imza atılacak. Toplam maliyeti 760 Bin 683 Tl. Bu paranın %70 Bin Tl sini İZKA, geri kalan 190 bin TL lik kısmı da öz finansman desteği yani GEMİSANDER tarafından karşılanacak. Projenin 2 ana hedefi var bunlar gemi söküm faaliyetinin, çalışanlarına, yöre halkına, su (deniz) ve toprak kirliliğine olan olumsuz etkilerinin önlenmesi ve Sahadan kaynaklı 1100 ton/yıl atık kablo atığının, 32800 ton/yıl da sintine suyu ve yağlı suların (toplam 33900 ton/yıl atık) ekonomiye geri kazandırılmasıdır. Sintine ve yağlı sular tehlikeli atık sınıfında değerlendirilmekte olup, sintine suları 13.04 ve yağlı sular 13.08 kodu taşımaktadır.”

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Sibel Ersin de hazırlanan projenin önem verdikleri bir proje olduğunu ve projeyi desteklemekten dolayı mutlu olduklarını söyleyerek projenin tüm Türkiye ye örnek olabilecek bir proje olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından projenin gerçekleştirileceği alanı gezen Vali Kıraç daha sonra İtfaiye aracının ve Ambulansın hizmete alınması dolayısıyla açılış kurdelesini kesti ve Leyal Gemi Söküm de öğle yemeği yedi. Burada da Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Adem Şimşek Vali Kıraç"a bir teşekkür plaketi verdi ve bir gemi dümeni hediye etti.

GEMİ SÖKÜM ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ PROJESİ

İZKA"nın 2009 yılı Turizm ve Çevre Mali Destek Projeleri kapsamında onayladığı Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri tarafından hazırlanan "Gemi Söküm Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi" nin içeriği ise şu şekilde;

Proje sahibi kurum; İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü"dür.
1. İştirakçi: Gemi Söküm Sanayicileri Deneği,
2. İştirakçi: İzmir Çevre Koruma Vakfı"dır.
Proje Toplam Bütçesi: 760.683,48 TL.
İZKA Desteği: 570.512,61 TL.
Öz Finansman Katkısı: 190.170,87 TL.
Proje Süresi: 12 Ay

GENEL HEDEF

Türkiye de sadece Aliağa İlçesi"nde faaliyet gösteren, Gemi Geri Dönüşüm Bölgesindeki gemi söküm faaliyetlerinden kaynaklanan tehlikeli atıkların, Çevre Kanunu Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak, proje kapsamında kurulacak olan Atık Yönetim Merkezi marifetiyle toplanarak, geçici depolamayı müteakip, geri dönüşümünün ve bertarafının sağlanması.

Genel hedefe katkıda bulunmak için projenin gerçekleştireceği özel hedefler:

1- İzmir İli Aliağa İlçesi"nde yer alan gemi söküm faaliyetinin, çalışanlarına, yöre halkına, su (deniz) ve toprak kirliliğine olan olumsuz etkilerinin önlenmesi hedeflenmektedir.

2- Sahadan kaynaklı 1100 ton/yıl atık kablo atığının, 32800 ton/yıl da sintine suyu ve yağlı suların (toplam 33900 ton/yıl atık) ekonomiye geri kazandırılması hedeflenmektedir. Sintine ve yağlı sular tehlikeli atık sınıfında değerlendirilmekte olup, sintine suları 13.04 ve yağlı sular 13.08 kodu taşımaktadır.

3- Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi"ndeki söküm faaliyetlerinden kaynaklanan, tehlikeli atık sınıfında yer alan toplam 1100 ton/yıl kablo atığının, kurulacak Atık Kablo Geri Kazanım tesisi ile geri dönüştürülerek, bakırda % 40"lara varan kayıpların önüne geçilerek, 440 ton/yıl bakırın hammadde olarak ekonomiye kazandırılması.

4- Bölgeden çıkan 660 ton/yıl plastik atığın da Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği EK-5 Listesinde belirtilen analizlerinin yapılmasını müteakip, çıkan analiz sonuçlarına göre; plastik hammadde sanayine kazandırılması veya ek yakıt yakma lisanslı tesislerde enerji üretimi maksadıyla kullanılması.

5- Kurulacak olan Yağlı Suları Ayrıştırma (Susuzlaştırma) Tesisi ile sahada oluşan toplam 32.800 ton/yıl sintine suları, gemi söküm alanından kaynaklanan yağlı suların ve yağlı atık suların, susuzlaştırma işlemine tabi tutulması sonucunda açığa çıkan 9800 ton/yıl atık yağın ekonomiye geri kazandırılması ve bu işlem sırasında açığa çıkan endüstriyel nitelikte atık suyun da arıtılması.

6- Bu sayede söz konusu atıkların, bertarafa gönderilirken, taşınmaları sırasında diğer atıklarla kontamine olmasının önüne geçilmesi.

7- Söz konusu proje ile kabloların yasa dışı kişi ve kişilerin eline geçmesi önlenerek, ilkel merdiven altı işletmeciliğinin önüne geçilmesi.

8- Bölgede faaliyet gösteren 19 Gemi Geri Dönüşüm firmasının 38 adedi kendi personeli olmak üzere, 6 adet de tesisin işleyişinde yeni istihdam edilecek olan toplam 44 kişiye uygulamalı ve teorik yönteme dayalı eğitimler verilerek, onlar aracılığıyla sahada çalışan toplam 3000 kişinin eğitilmesi ve mevzuatlar konusunda da bilgilenmeleri sağlanacaktır

9- Ayrıca, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) bünyesinde verilen eğitime katılacak 1200 ilgili kişi, Aliağa Belediyesi Kültür Merkezi"nde gerçekleştirilen eğitimlerle ulaşılan 450 kişiden oluşan yöre halkı ile birlikte toplam 4650 kişide çevre bilincinin oluşturulmas.

PROJEDEKİ TEMEL HEDEFLER

Hurda gemilerden kaynaklanan; Hurda kablolar, Sintine suları, Saha kesim faaliyetlerinden kaynaklanan yağlı suların toplanarak, yöre halkına,çalışanlara deniz-hava ve toprak kirliliğine olan olumsuz etkilerinin önlenmesi ve geri kazanılması.


Kaynak: GünaydınAliağa
Eklenme tarihi: 21.07.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GİRİT Yatcilik
 SMARİNE Elektrik
 ADRASAN Denizcili..
 TEAM SHIP Crew
 SERAKİ Turizm Ltd..
 TRANSAL Denizcili..
 ZAS Denizcilik
 URSA Denizcilik v..
 ZRC Denizcilik
 CAMUZLAR Sea Prod..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim