Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Mersin Denizcilik Sektörünün Yıldızı Olmaya Hazırlanıyor
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin'in denizcilik sektörünün yıldızı olacağına inandığını vurgulayarak, bu kapsamda önümüzdeki dönemde yapılması gerekenleri sıraladı. Mersin ile Antalya marinalarının birbirine entegre edilmesini öneren Lokmanoğlu, bunun yanında Mersin-Lübnan, Mersin-Mısır ve Mersin-Kuzey Afrika arasında hat oluşturularak yolcu ve kruvaziyer turizminin geliştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Mersin'de denizciliğin lokomotifinin Mersin Limanı olduğuna dikkat çeken Lokmanoğlu, 2007 yılında özelleşmesi tamamlanan limanın ulusal ve uluslararası ticaretin önemli bir noktasında olmanın avantajını da iyi değerlendirmek istediğini söyledi. Başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkelerin ticaretlerini küresel düzeyde yürüttüğüne işaret eden Lokmanoğlu, söz konusu ülkelerin yeni hammadde kaynaklarına sahip olmak için Orta Asya başta olmak üzere Sibirya ve Kafkasya ile birlikte İran, Irak, ve Arap Yarımadası'nın yanı sıra Afrika'ya daha kolay ve güvenilir bir biçimde ulaşmaya çalışmak istediğini anlattı.

MERSİN DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN YILDIZI OLACAKTIR

Lokmanoğlu, bu yönde atılan ve atılmakta olan adım ve planlamaların, coğrafi konum nedeniyle her zaman yoğun bir deniz trafiğinin odak noktasında olan Türkiye'yi ve özellikle Mersin'i önemli bir 'transfer merkezi' olarak öne çıkardığını söyledi. Lokmanoğlu, Mersin'in de zaman içinde denizcilik sektörünün yıldızı olacağını öne sürdü.

Mersin'in, bugün gelinen noktada denizin nimetlerinden yeterince faydalanamadığını anlatan Lokmanoğlu, bu kapsamda Mersin ve çevresinde deniz turizminin geliştirilmesi, gemi inşa ve onarım tesisleri açılması, liman işletmelerinin çeşitlendirilerek modernizasyonu, su ürünleri istihsali, gemi malzemesi ve yan sanayi imalatçılarının bölgeye çekilmesi, denizcilik eğitim kurumlarının açılmasının yanında denizciliğin sevdirilmesinin bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

MARMARA'DA YOĞUNLAŞAN DENİZCİLİK BÖLGEYE YÖNLENDİRİLMELİ

Cihat Lokmanoğlu, Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşan denizciliğin bölgeye yönlendirilmesi, marinaların süratle modern yapılarıyla işletmeye açılmasının Türkiye'de ve Doğu Akdeniz'de denizciliğe ivme ve yeni bir heyecan kazandıracağını vurguladı. Büyük konteyner ana gemilerinin Mersin'e getirilmesiyle birlikte aktarma yükü kapasitesi oluşturulmasının; İran, Irak, BDT ve diğer Asya-Avrupa yüklerinin Mersin Limanı kullanılarak yapılması için yeni projeler, pazarlama çalışmaları gerektiğini ifade eden Lokmanoğlu, bu noktada da gümrük ve denizcilik idarelerine yabancı bayraklı gemilerle limanlar arasında boş ve dolu transit konteyner taşınmasına imkan verecek mevzuat çalışması yapılmasının oldukça önemli olduğunu söyledi.

MERSİN'İN ULUSLARARASI LOJİSTİK ÜS OLMASI BEKLENİYOR

Yakın yol deniz taşımacılığı, Marco Polo, Deniz Otoyolları gibi Avrupa Birliği (AB) ulaştırma projelerinde Mersin'in yer almasını sağlayacak çalışmalara yoğunlaşılarak limana ve liman kullanıcılarına yeni kapasiteler oluşturma zorunlulukları olduğunu vurgulayan Lokmanoğlu, "Zira 5 yıl içinde 'uluslararası lojistik üs' olması hedeflenen Mersin'in en önemli kaynağı Mersin Limanı olacaktır. Mersin bir deniz kentidir ve denizci bir kent olmak zorundadır. Amacımız; Mersin'i denizciliğin her sektörüyle
tanıştırarak limanımızı 'ana liman', kentimizi de 'ana lojistik üssü' yapmaktır" dedi.

Mersin Limanı ile ilgili açıklamalarda bulunan Lokmanoğlu, limanın toplam uzunluğunun yanında liman alanı, maksimum derinlik, işçi sayısı, gemi kabul ve konteyner stoklama kapasitesi alanlarında Türkiye'nin en büyük limanı konumunda olduğunu hatırlattı.

Limanın yalnızca Türkiye ve Ortadoğu için değil AB için de önemli bir liman olduğunu savunan Lokmanoğlu, AB'nin 2007-2013 döneminde ulaşım ağı projelerinin en önemli ayağı olarak öne çıkan; 'Deniz Otobanları Projesi'ne Türkiye'den dahil edilen iki limandan birinin de Mersin Limanı olduğuna dikkat çekti. Yine AB tarafından benimsenen 'TRACECA Projesi'ne Türkiye'nin 2002 yılından dahil olmasıyla birlikte temelleri atılan; 'Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın, Akdeniz'e açılan kapısının Mersin Limanı olacağını
dile getiren Lokmanoğlu, tüm bu avantajlar ve sahip olunan potansiyel göz önüne alındığında da Mersin Limanı'nın öneminin ortaya çıktığını söyledi.

MERSİN YAT LİMANI 2011 YILINDA İŞLETMEYE AÇILACAK

Lokmanoğlu, Mersin'deki yat limanlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunarak, bugün itibariyle kentte 2 ayrı yat limanı bulunduğunu, bunlardan Mersin Yat Limanı'nın inşaatının 2003, Kumkuyu Yat Limanı'nın inşaatının da 2004 yılında tamamlandığı bilgisini verdi.

500 yat kapasiteli Mersin Yat Limanı ile 200 yat kapasiteli Kumkuyu Yat Limanı'nın, DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün 'yap-işlet-devret modeli' ile açtığı 2 ihalede de talipli çıkmadığını belirten Lokmanoğlu, Mersin Marinası için 2006 yılında yapılan 3. ihalede ERS İnşaat AŞ.'nin talebi uygun görüldüğü hatırlattı. Marinanın ilgili şirkete üstyapı inşaatını tamamlayarak 25 yıllığına işletilebilmesi için belirtilen firmaya devredildiğine işaret eden Lokmanoğlu, limanın üst yapı inşaatına başlandığını ve 2011 yılında işletmeye açılması beklendiğini açıkladı.

SEKA LİMANI'NIN MARİNAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ ANLAMIYORUZ

Kumkuyu Yat Limanı'nın 15 Temmuz 2009 tarihinde yapılan üçüncü ihalesine sadece bir firma teklif verdiğini ve ihaleyi kazanan firmanın dosyasının Yüksek Planlama Kurulu'nca incelenip onayladığını anlatan Lokmanoğlu, Eylül 2009'da yer teslimi yauluşturulmasının; İran,pılarak burada da üst yapı inşaatlarına başlanacağı ve limanın 2012 yılında işletmeye açılmasının beklendiğini belirtti.

Lokmanoğlu, yaptığı konuşmada, "Halen Akdeniz çanağında 700 bin yatın dolaşmakta olduğu ve bu sayıya her yıl 50 bin yatın ilave olduğu Ulaştırma Bakanlığı DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün yaptırmış olduğu 'Turizm Kıyı Yapıları Master Planı 2. Ara Raporu'nda belirtilmiştir. Her iki yat limanımızın yıllardır işletmeye açılamamış olması, bölgemizin Akdeniz'deki bu yat trafiğinden ekonomik olarak istifade etmesini önlediği gibi bölgenin tanıtımı yönünden de büyük kayıplar oluşturmuştur" dedi.
Lokmanoğlu, bunun yanında Mersin'de alt yapı inşaatlarının tamamlanması, üst yapı inşaatlarının da en kısa sürede tamamlanabilmesi için çaba sarf edilen ve henüz işletmeye açılmayan 2 ayrı marina olmasına rağmen hala çalışan SEKA Taşucu Limanı'nın marinaya dönüştürülmek istenmesinin bilimsel ve ekonomik anlamda mantıklı bir açıklamasının da olmadığının altını çizdi.

DENİZ YOLUYLA YÜK TAŞIMACILIĞI ETKİN VE VERİMLİ KULLANILMALI

Mersin'in ekonomik potansiyelini de masaya yatıran Lokmanoğlu, kent ekonomisinin hizmet sektörüne dayalı olduğunu ifade ederek, bu kapsamda da Mersin Limanı ve Mersin Serbest Bölgesi'nin 'lokomotif güç' olarak göze çarptığını söyledi. Limanın yatırıma yöneldiğini, serbest bölgeninse mevzuatlarla uğraştığını ve adeta boğulmuş durumda olduğunu anlatan Lokmanoğlu, açıklamasını da şöyle sürdürdü:
"Yat limanlarımızı hizmete sokamamış olmamız, sanayinin yetersiz olması ve yoğun işsizlik de potansiyelimizi eksi yönde etkileyen unsurlardır. Ancak insanımızda umut kırıklığı oluşturan bu olumsuzlukları akıl, çaba ve umutla aşabileceğimiz inancındayım. Mersinimizin söz konusu potansiyelini kullanabilmesi için tarım, ticaret, sanayi, turizm, ulaştırma ve lojistik alanlarında gerçekçi ve uygulanabilir ulaştırma ve lojistik planları hazırlanmalıdır. Deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığı etkin ve verimli
bir şekilde kullanılmadır."

MERSİN-LÜBNAN, MERSİN-MISIR ARASINDA HATLAR OLUŞTURULMALI

Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi'nin bir an önce hayata geçirilerek devreye konulması gerektiğini vurgulayan Lokmanoğlu, Mersin yat limanları, Antalya yat limanlarına entegre edilerek, bunun için inşaatı tamamlanan marina ve yat yanaşma yerleri işletmeye açılması, güzergahtaki boşlukların da yeni marina ve yat yanaşma yeri yatırımlarıyla giderilmesi önerisini gündeme taşıdı.

Mersin-Lazkiye, Mersin-Kıbrıs, Taşucu-Kıbrıs hatlarının daha etkin kullanılması ve kurulacak yeni hatlarla bağlantılandırılması gerektiğini kaydeden Lokmanoğlu, Mersin-Lübnan, Mersin-Mısır ve Mersin-Kuzey Afrika arasında hat oluşturulması, yolcu ve kruvaziyer turizminin geliştirilmesini istedi.

Kaynak: Beyazgazete
Eklenme tarihi: 06.09.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CATONI Deniz İşle..
 OZI Yatching
 ERDUR Denizcilik
 SONAY Denizcilik ..
 SARIOĞLU Denizcil..
 DİZMAN Denizcilik
 INTERTRANS Denizc..
 ALİDAŞ Liman İşle..
 KUMSAL1 Gezi Tekn..
 ARKAS holding
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim