Aliağa'ya 8 ayda 3 bin gemi geldi
İzmir'in Aliağa ilçesi, deniz ticaretinde de ülkenin en gözde merkezlerinden biri haline geldi. Kentte 2009 yılında hizmete giren Konteyner limanlarının katkısıyla deniz ticareti büyük bir aşama kaydetti. Aliağa'daki iskele ve limanlara 2009 yılında 3 bin 840 gemi gelirken, 2010 yılının 8 ayında 3 bin 84 gemi giriş çıkışı oldu. Sektör yetkilileri yılsonuna kadar bu rakamın 4 bin 600'ü bulmasını bekliyor.
Aliağa Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, İzmir'in Aliağa ilçesi, deniz ticaretinde de ülkenin en gözde merkezlerinden biri haline geldi. Kentte 2009 yılında hizmete giren Konteyner limanlarının katkısıyla deniz ticareti büyük bir aşama kaydetti. İzmir Alsancak limanında gemi trafiğinde azalma yaşanırken Aliağa'daki liman ve iskeleler yüzde 40-45 artış yaşıyor. Aliağa'daki İskele ve limanlara 2009 yılında 3 bin 840 gemi gelirken 2010 yılının 8 ayında 3084 gemi giriş çıkışı oldu. Yılsonuna kadar bu rakamın 4 bin 600 ü bulması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl 32 milyon ton elleçlemenin gerçekleştiği Aliağa'daki liman ve iskelelerde 2010 rakamlarının da büyük artış göstermesi bekleniyor.
GEMİ TRAFİĞİ KATLANARAK ARTACAK
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, bölgenin deniz ticaretindeki önemini her geçen gün arttırdığını ifade ederek, "Demir, hurda başta olmak üzere çeşitli dökme yüklerle faaliyet gösteren Aliağa'daki iskeleler, 2009'daki Nemport, TCEEGE, PETKİM gibi firmalarının konteyner elleçleme altyapı yatırımlarıyla büyük bir hareketliliğe kavuştu. Bölgenin gelişme potansiyeli dikkate alınarak tüm liman ve iskeleleri rahatlatacak ulaşım ve bağlantı yolları altyapısının geliştirilmesiyle birlikte bugünkü yükleme- boşaltma rakamlarının, gelen giden gemi sayılarının katlandığını göreceğiz" dedi.
KARAYOLU ALTYAPISI KONTEYNER ARAÇ TRAFİĞİNİ KALDIRMIYOR
Saka, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımların hızla gerçekleşmesi halinde Aliağa'daki liman, lojistik ve deniz ticareti sektörlerinin bugün tahmin edilemeyecek kadar büyüyeceğini kaydetti. Saka, şöyle dedi:
"Kara, deniz, demiryolu ulaşım ağlarının odağında yer alan Aliağa, Manisa, Denizli başta olmak üzere Batı Anadolu'nun da dünya ticaretine açıldığı bir nokta haline geliyor. Şimdi hızla bu değişimi sağlıklı sürdürülmesini sağlayacak altyapı, ulaşım ve diğer lojistik olanakların geliştirilmesi gerekiyor. Bölgeye ulaşan karayolu altyapısı konteyner araç trafiğini kaldırmıyor. Biran önce bu konuda çözüm bulunmalı. Ancak firmaların bireysel sorunlarını çözecek değil, bölgenin yıllık 40-50 milyon tonluk elleçleme potansiyeli dikkate alınarak bütüncül çözümler aranmalı. Bir iskelenin münferit talebine göre üretilen geçici çözümler bölgenin sorunlarını azaltmak yerine daha da arttırmaktadır. Bunun için Nemrut bölgesinin karayollarına ara bağlantılarının, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin Nemrut'a bağlantılarının bütüncül bir yaklaşımla planlanıp hızla çözümler aranmalı. Aliağa Ticaret Odası ve ALOSBİ olarak bizler bölgenin ulaşım ve lojistik planlamasının yapılmasında aktif olarak katkı vermeye hazırız. Aliağa'daki kurumlar, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleriyle birlikte bu planlama için gerekli olan irade ve sinerjinin biran önce oluşturulacağına inanıyorum."
NEMPORT VE TCEEGE BÖLGEYİ HAREKETLENDİRDİ
Saka, Aliağa'da Nemport, TCEEGE ve PETKİM'le başlayan konteyner liman hizmetlerinin geliştiğini, bu alanda yeni yatırım projelerinin bulunduğunu da ifade ederek, "Nemport ve TCEEGE Aliağa'ya deniz ticareti açısından büyük bir avantaj sağladı. Manisa OSB ve diğer illerden ürünler artık Aliağa'dan ihraç edilebiliyor. Ege Çelik, Batıçim başta olmak üzere çeşitli firmaların konteyner liman projeleri var. Bunlarla birlikte Aliağa, İzmir Alsancak limanındaki yükü de büyük ölçüde Aliağa'ya çekmeye başladı. Bu avantajlı durum, karayolu lojistik altyapının geliştirilmesiyle Aliağa ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.