Denizcilik meslek kurslarını Halk eğitim merkezleri verecek
Denizcilik meslek kurslarının bundan sonra Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı halk eğitimi merkezlerince (HEM) verileceği bildirildi.MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Sadrettin Gönültaş,yaptığı açıklamada, Denizcilik Müsteşarlığı ve bu amaçla açılmış özel öğretim kurumlarınca verilen gemi adamı, gemi kaptanı, yat kaptanlığı, tayfa eğitimi gibi denizcilik meslek kurslarının HEM'lerde verilmesi konusunda Denizcilik Müsteşarlığı ile protokol imzaladıklarını kaydetti.Gönültaş, Denizcilik Müsteşarlığının eğitim konusunda devreden çıktığını, kursları HEM'lerin ve bu amaçla açılmış özel öğretim kurumlarının vereceğini söyledi.
Denizcilik Müsteşarlığının HEM'ler gibi yaygın bir faaliyeti olmadığına, özellikle bölge müdürlüklerinin bulunduğu yerlerde bu kursların açıldığına dikkati çeken Gönültaş, küçük ilçelerdeki vatandaşların, denizcilik eğitiminden faydalanmakta zorluk çektiğini dile getirdi.Sadrettin Gönültaş, kursa katılmak için İstanbul, İzmir gibi illere gitmek zorunda kalanların sıkıntı yaşadıklarını belirterek, ''Müsteşarlığın, bizim gibi bütün isteklileri belli zamanlarda toplayıp kursu verecek yaygın faaliyet imkanı olmadığından, üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizin bu konudaki ihtiyacı karşılanamıyordu. Protokol, Başbakanlık'ın 2007'de yayınladığı ve kurumların hizmet içi eğitimleri dışındaki eğitimlerin Milli Eğitim Bakanlığınca yapılması gerektiğini belirten genelgeyle güçleniyor'' diye konuştu.
DENİZE SINIR YA DA GÖL BULUNAN YERLERDE VERİLECEK
Protokolün imzalanmasının ardından, denize sınırı olan veya civarında göl bulunan ilçelerin halk eğitim merkezi müdürlerini İstanbul ve İzmir'e davet ederek seminer verdiklerini ifade eden Gönültaş, şunları anlattı:''192 halk eğitim merkezini konuyla ilgili bilgilendiriyoruz. Denize, suya sınırı olan halk eğitim merkezlerinde bu kursları ücretsiz vereceğiz. Gemi adamlığı gibi bazı kursları daha önce de biz veriyorduk. Artık gemi kaptanlığı gibi kursları da biz vereceğiz. Kursların adresi artık HEM'ler.
Daha önce bu amaçla açılan özel öğretim kurumları yine verecek ama Denizcilik Müsteşarlığı artık devreden çıktı. Bizimle çalışacak, profesyonel uzman desteği, materyal desteği gerekiyorsa deniz desteği verecekler. Kursları bitirenlere sertifikalarını biz vereceğiz, yetki belgelerini de Denizcilik Müsteşarlığı.'' Gönültaş, ''merkezlerin çok yaygın olması nedeniyle kurslara katılanların sayısında artış beklediklerini'' kaydederek, ''Asgari 500, 600, 1000 sertifika veririz diye tahmin ediyorum. Bu başlangıç tabi. Sonraki yıllar bu sayı artacak. Çünkü Türkiye'nin buna potansiyeli var. Genç nüfus özendirilebilir. İnsanları denizle suyla meşgul edeceğiz, bu güzel bir meşguliyet. Çok kabul göreceğine inanıyorum''dedi.