Tersaneler Bölgesi'nde yaprak dökümü
Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki Tersaneler Bölgesi'nde müteahhit firma çalışanlarıyla 2008'de 7 bine ulaşan işçi sayısı 2010'da 277'e düştü.
2008'in 3. çeyreğinden itibaren ABD'de başlayan ve reel sektörü de etkisi altına alan ekonomik kriz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Mayıs 2003'te temeli atılarak 2 Haziran 2006'da açılan Tersaneler Bölgesi'ni de olumsuz etkiledi.
Krizle birlikte mevcut siparişlerin iptal olduğu, yeni işlerin de alınamadığı tersanelerde, 2009'tan itibaren az sayıda firma kısa çalışma ödeniğinden yararlanarak istihdamını korumaya çalışırken, birçoğu da çalışanların iş akitlerini feshetmek zorunda kaldı.
Deniz Ticaret Odası (DTO) kayıtlarında 2008'de 7 bine ulaştığı bildirilen işçi sayısı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Zonguldak İl Müdürlüğünün verilerine göre 2010'da 277'e düştü.
İŞKUR, yan sanayi ve taşeron firmada çalışanları dikkate almadığı tespitlerinde ise tersanelerin kendi bünyesinde 2008'de 3 bin 481, 2009'da da 1791 çalışan belirledi. Yaşanan krizin etkisiyle taşeron firmaların son dönemlerde iş alamadığı bildirilen tersanelerde 2010'da çalışan sayısı 277'e indi.
Krizin etkisiyle 2009'da 3 firma 345 işçi, 2010'da da 4 firma 106 işçi için kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için İŞKUR'a başvurdu.DTO Batı Karadeniz Bölge Başkanı İrfan Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, global krizin etkisiyle daralan dünya ticaretinin gemi siparişlerinin iptal edilmesine neden olduğunu, devletin önlem almakta geciktiğini söyledi.
Kısa çalışma ödeneğinin tersane sektörü için anlam ifade etmediğini, işletme yetkilileriyle görüşerek tedbirlerin belirlemesi gerektiğini anlatan Erdem, şöyle konuştu:
“Yaşlanmış koster filosunun, Türkiye'deki yerleşik tersanelerde yenilenmesi yönünde karar alınarak tersanelere iş, çalışanlara da aş imkanı sağlanması gerekiyor. Devlet sahip çıkmaması durumunda tersanelerin eski istihdam oranlarına ulaşması mümkün değil. 2015'e kadar tersane sektörünün kendine gelmesi imkansızdır, koster filomuzu yenilmek tek çaredir. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a teşekkür ediyorum. Karadeniz ve Akdeniz'de yük taşıma kapasitesinde yüzde 75'ini kontrol eden Türk koster filosunu yenileme projesi üzerinde kendisi çok fazla gayret gösteriyor.”
Erdem, kısa çalışma ödeneği yerine sigorta ve maaşı devletin ödeyerek kendilerini borçlandırmasını istediklerine dikkati çekerek, “Devletin zararı var mı, yok. Bunları anlatmaktan yorulduk, Bir an önce kalıcı çözümler bekliyoruz” dedi.