Marmaris Limanı için keşif kararı
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde özellikle sivil toplum kuruluşlarının karşı çıktığı limanın uzatılması konusunda yeni bir aşamaya gelindi. Danıştay, limana aynı anda dört kruvaziyer geminin yanaşabilmesini sağlamak amacıyla, 300 metre uzunluğunda ilave bir rıhtım yapılması projesiyle ilgili olarak keşif yapılmasına karar verdi.
Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş, 2005 yılında limanının büyütülmesiyle ilgili imar değişikliği yapılması başvurusunda bulundu ve yaklaşık 15 kurumdan, limanın büyütülmesi yönünde olumlu görüş aldı. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyon da projeye izin verdi. Büyütmeyle ilgili olumsuz görüş veren Marmaris Belediyesi ise projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanması üzerine bakanlık aleyhine yargıya başvurdu. Danıştay 6'ncı Dairesi, imar planı değişikliğine ilişkin yürütmeyi durdurma kararının ardından yapılan itirazları karara bağlamak için keşif kararı verdi.
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Danıştay’dan kararının belediye daha yeni ulaştığını söyledi. Bilirkişi olan uzmanlar ve hukukçuların gerekli incelemeyi yapacağını anlatan Acar, keşif tarihinin henüz kesinleşmediğini söyledi. Acar, yapılan itirazlar değerlendirildikten sonra kesin kararın verileceğini ifade etti.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise Marmaris limanına yolcu gemileri ile gelen turistin ilçe ekonomisine katkısının gözardı edilemez olduğunu söyledi. Özbozdağ, limanın işletenlerin de Marmaris'te denizin yok olmaması için çalıştıklarını belirterek, “Limanı işleten firma sonuç olarak burayı 49 yıllığına kiraladı. Marmaris'te doğanın yok olması demek turistin gelmemesi demek. Bu nedenle çalışan bir limanın çevreyi kirletmemesi kendi yararlarına da olur. Ben bunu araştırarak hareket ettiklerini düşünüyorum” dedi.
Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, kruvaziyer gemilere karşı olmadıklarını, ancak Marmaris gibi kapalı gölet modelindeki bir yerde limanın büyütülmesinin söz konusu bile olamayacağını kaydetti. Ersan, “Limanın büyütülmesini isteyenler lütfen Avrupa'daki kapalı gölet modeli olan limanlara bir baksınlar. Bu tür limanlarda yolcular ya filikalarla indirilir ya da gemi göletin dışında açıkta yapılan dalga kıranların arkasına yanaşır. Bu kadar yaygara yapmalarına hiç gerek yok. Bizlerde Marmaris'te sürdürülebilir bir turizm istiyoruz. Ancak bu limanın uzatılmasıyla mümkün olmayacak. Limanı Yalancıboğaz'ın arkasına taşımaları lazım. Bu konuyla ilgili ilk günden beri çalışmalarımız devam ediyor. Gerekli mercilere limanın büyütülmemesi için başvurularımızı yaptık. Bu limanın büyütülmesi katliam olur” dedi.
Marmaris Liman İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Şükrü Tugay ise kendilerinin davanın tarafı olmadığını söyledi. Limanın özelleştiği 2001'den beri, gelen yolcu gemisi sayısının her geçen yıl artarak 100’e kadar çıktığına dikkati çeken Tugay, hızla büyüyen kruvaziyer turizminden ilçenin yeteri kadar pay alabilmesi için büyütme projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Tugay, aynı anda üç gemi geldiğinde birinin limanda yer olmadığı için açıkta beklemek zorunda kaldığını anlatarak, yolcuların filikalar yardımıyla karaya taşınmasının hoş karşılanmadığını ifade etti.