Mahkemeyi kazanan Tersane işçileri bu kez işe dönmek için eylem yaptı
Zonguldak Ereğli'de, maaşlarının ödenmemesi gerekçesiyle işten çıkartılan işçiler, açtıkları davayı kazandılar. İşçiler, çalıştıkları gemi tersanesine
Zonguldak Ereğli'de, maaşlarının ödenmemesi gerekçesiyle işten çıkartılan işçiler, açtıkları davayı kazandılar. İşçiler, çalıştıkları gemi tersanesine avukatları ile gelerek, işverenin alınan kararı uygulamasını istedi.
Ereğli'de 19 ay önce işten çıkarılan tersane işçileri yaptıkları eylemle, işverenin mahkeme kararlarını uygulamasını istedi. Ereğli Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ bünyesinde çalışan tersane işçileri, 9 Haziran 2009'da işten çıkarıldı. İşe iade talebiyle dava açan 120 işçiden yaklaşık 60'ı, mahkeme sürecinin işe iade kararıyla sonuçlanmasının ardından, toplu olarak tersane önünde toplanarak eylem yaptı.
İşçilerin avukatı Ünal Demirtaş, Ereğli Gemi'de bir süre işyeri avukatı ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıl önce Ereğli Gemi tersanesinde çalışanların birikmiş ücretlerini istemelerinden dolayı iş akitlerinin feshedildiğini söyledi.
Tamamlanan yargı süreci sonucu, iş feshinin haksız olarak gerçekleştirildiğinin tescil edildiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "Yargıtay da kararı onadı. Kararın ardından, işverenin, işe iade başvuru talebini kabul etmeyeceğini bildirmesi üzerine, işçilerin alacakları ile ilgili görüşmeler yaptık. Ancak bir sonuç alamadık. Yargıtay'ın kararı onamasından sonra arkadaşlar, işe yasal hakları kapsamında iade başvurusunda bulundu. Bu başvurular ciddi ve samimiydi. Çünkü 1,5 yıl içinde Ereğli Gemi'nin kırmızı kalem çekmesi nedeniyle başka işlerde çalışmalarına da engel olundu.
Mahkemenin, aleyhine sonuçlanmasının ardından işveren, işçilerin yasal haklarını kullanmaması için taktik değiştirdi. İşçilere 'evet sizi işe başlatacağız ama eski ücret ve pozisyonda değil, istediğimiz şekilde çalıştıracağız' dedi. Bize tebligatlar yapıldı. Bunları almaya geldik. Buraya gelerek belirsiz süreli iş akdi ve diğer evrakları aldık. Bunu inceleyerek ona göre bir yol belirleyeceğiz.
Artık devlet, buradaki olaya müdahale etmeli. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne 1,5 yıl boyunca yaptığımız şikâyetler var. Özellikle Bölge Çalışma Müdürlüğü'nün düzenlediği müfettiş raporlarının ve yargı kararlarının gereği yerine getirilmedi. Müdürlükten bu sürecin takipçisi olmasını, çalışma yaşamındaki barışın bozulmaması için gereğini yapmasını bekliyoruz. Aynı şekilde Zonguldak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nden de benzer taleplerimiz var."
İŞÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ ARTIK GÖRSÜNLER
İşçilerin mücadelesinin yasalar çerçevesinde yapılan hak arama mücadelesi olduğunu ifade eden Demirtaş "İşçilerin çoğu şu anda işsizdir ve işe samimi olarak başlamak istemektedir. Çoğu çocuklarına süt alamamakta, bakkalın önünden geçememektedir. Çoğunun cebinde dolmuş parası dahi yoktur. Dolayısıyla mağdur durumdadırlar. İşveren asgari ücretle gerçek ücretin altında işe başlatma talebiyle işçileri bir kez daha mağdur etmeye çalışmaktadır. Çalışma Bölge Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri hukuka aykırı işler yapan işverenlere cezai müeyyide uygulamalı.
Tersaneler bölgesinde taşeronluk uygulaması yaygın bir uygulama, Bölge Çalışma Müdürlüğü ve Ereğli İş Mahkemesi'nin işe iade kararı taşeron uygulamasının muvazaalı olduğunu göstermektedir. Yani burada taşeron uygulaması yapılamaz. İş kanunun 2. maddesine ve alt işverenlik yönetmeliğine uygun bir yapılanma olmadığı ortaya çıkmıştır. İşverenin sendikalaşmayı önlemek ve sigorta primlerini asgari ücret üzerinden ödemek için yaptığı bir uygulamadır. Müfettiş raporlarının uygulanmasını talep ediyoruz.
İşverenin eski ücretlerinden ve pozisyonundan fedakarlık istenmesi yasal değil. İşveren işçinin eski ücretinde ve pozisyonunda işe başlatması gerekiyor. Bundan sonra davalarımız devam edecek, hem bölge çalışma müdürlüğü, hem de Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde başvurularda bulunacak ve davalar açacağız." İşçilerden Erdal Şendoğan, kendisinin işverenin işe dönüş davetini yaptığı ilk işçilerden olduğunu belirterek, "Montaj Formeni olarak bin 400 lira maaşla çalışırken işten çıkarıldım, şimdi asgari ücret ile işe çağırdılar. İşe başladığımızda ne iş yapacağımız ve içerideki alacaklarımızı ne zaman alacağımız belli değil. İşverenin teklifini ciddi bulmadık. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
ŞİRKET AVUKATI ULUKOL: SIKINTI YOK
Ereğli Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ. Avukatı Çiğdem Ulukol, mahkemenin işe iade istemiyle açılan davada kararını verdiğini belirterek şunları söyledi:"Bize yasal olarak işe başlamak istediklerini bildirdiler, biz de arkadaşları çağırdık. 52 kişi oldukları için bir ay içinde çağırma hakkımızı günbegün kullandık. Yalnız 15 kişi bugün başvurmak istediklerini söylemiş. Arkadaşlara sözleşmelerini ve işe giriş evraklarını verdik. Herhangi bir sıkıntı yok.İşçiler hangi hakları kesinleştiyse onu alacaklar. Arkadaşlar taşeron işçisi. Resmi ücretleri neyse, bugünkü sigorta kayıtları da kontrol edilecek. Arkadaşların çoğu bugün başka yerlerde çalışıyor. O sigorta kayıtları da incelenecek.Taşeron işçilerinin Ereğli Gemi bünyesinde mi çalışacağı sorusuna ise "Taşeron işçilerinin bir kısmı ile ilgili bir muvazaa iddiası ortaya çıktı, ondan kaynaklanan bir sonuç var" diyerek karşılık verdi.
Jandarma ekipleri Ereğli Gemi Tersanesi çevresindeki güvenlik önlemleri altında yapılan eylem olaysız sona erdi.