Gemilerde kapasite üzerinde yolcu taşınmasına online önlem
Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser, deniz taşımacılığında yürürlüğe girecek sistemle turnikelerden geçen yolcu sayılarının takip edilerek gemilerin taşıma kapasitesinin üzerinde yolcu taşımalarının engelleneceğini belirterek, ''Böylece hem yolcuların rahat ve emniyetli taşınması sağlanacak hem de kazalarda, arama kurtarma faaliyetlerinde katkı sağlayacak'' dedi.
Taşkeser yaptığı açıklamada, ''Deniz Yolu ile Yapılacak Düzenli Seferlere Dair Yönetmelik''in yayımlandığını, bu yönetmelikle yolcu motorları, feribotlar ve yolcu gemileriyle yurt içinde taşımacılık yapan işletmecilerin daha emniyetli ve kaliteli hizmet sunacaklarını belirtti.
İstanbul, Çanakkale, İzmir ve İzmit'te düzenli sefer yapan tüm gemileri kapsayan bu yönetmeliğin, bu illerde taşınan yıllık 150 milyon yolcunun yüzde 80'ine sahip olan İstanbul ve İstanbulluları özellikle ilgilendirdiğini vurgulayan Taşkeser, düzenleme gereği deniz taşımacılığı yapan işletmecilerin yeni bir yazılım sistemi kuracaklarını, bu sistem sayesinde de gemilerdeki yolcu sayısının anlık olarak görülebileceğini anlattı.
Taşkeser, ''Sistem ile turnikelerden geçen yolcu sayıları takip edilerek gemilerin taşıma kapasitesinin üzerinde yolcu taşımaları engellenecek. Böylece hem yolcuların rahat ve emniyetli taşınması sağlanacak hem de kazalarda, arama kurtarma faaliyetlerinde katkı sağlayacak'' dedi.
Yönetmeliğin getirdiği ''bildirim yükümlülüğü'' ile işletmecilerin, sefer planında yaşanan iptal ve erteleme gibi değişimleri vatandaşa iletişim araçlarını kullanarak bildirmek zorunda olacağını ifade eden Taşkeser, ''Artık vatandaş, sefer planındaki değişiklikleri veya iptalleri iskeleye gittiğinde öğrenmek zorunda kalmayacak, mağdur olmayacak. Yönetmelikle Ulaştırma Bakanlığının karayolunda uyguladığı sigorta zorunluluğu deniz taşımacılığında da uygulanacak. Artık deniz taşımacılığını kullanan tüm yolcular sigortalanacak'' diye konuştu.
Çanakkale'de sistemin denemelerine başladıklarını ve bilgi alışverişi yaptıklarını anlatan Taşkeser, İstanbul'da günde 2 bin 500 gemi hareketi yaşandığını belirterek, ''Bunun insan eliyle izlenmesi mümkün değil. Teknolojiden yararlanmamız kaçınılmaz'' dedi.
TÜRKİYE'YE YAKIŞAN, DÜNYA STANDARTLARINI ZORLAMAKTIR
Hamza Taşkeser, Denizcilik Müsteşarlığının yönetmelikle deniz taşımacılığı yapacak işletmelere hat izin belgesi alma zorunluluğu getirdiğini ifade ederek, uygulamanın 25 şubattan itibaren yürürlüğe gireceğini bildirdi.
Denizlerde can, mal ve çevre güvenliğinin sağlanmasının asli görevleri olduğunu hatırlatan Taşkeser, bu kapsamda gemilerin denetlendiğini ancak yolcu bilgilerinin anlık izlenemediğini söyledi. Taşkeser, ''Gemilerin anlık kontrolünün yapılması bizim için önem arz ediyor. Türkiye Paris MoU kapsamında beyaz listeye girmiş bir ülke. Türkiye'ye yakışan yolcumuzun, gemi adamımızın can güvenliğini en üst seviyede tutmak, dünya standartlarını zorlamaktır'' şeklinde konuştu.
Düzenli hatlarda yolcu ve araç taşıyan gemilerin seferlerine kriterler getirdiklerini belirten Taşkeser, düzenleme ile belediyeler tarafından ruhsat verilen gemilere, Denizcilik Müsteşarlığının da teknik nitelikte bir hat izni vereceğini kaydetti. Taşkeser, hat izninin 2 yılda bir yenilenmesi gerektiğini ve 2 bin 500 TL'ye verileceğini bildirdi.
Düzenlemeyle yolcuların sigortalanmasının da zorunlu hale geleceğini bildiren Taşkeser, yolcu sigorta miktarlarının belirlenmesi için Hazine ve Denizcilik müsteşarlıklarının görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti. Taşkeser, sözlerini şöyle tamamladı:
''Gemilerin kapasitelerinin üzerinde yolcu taşımalarının önünde bir engel yok, bu durumun kontrolü de yok. Bu konu taşımacılık yapanların insafına bırakılmış. Her yeri kontrol edecek personelimiz ve imkanımız da yok. Bunu teknolojinin sunduğu imkanlarla yapabiliriz. Terminallerin yeri belirli. Yolcu taşımacılığı yapılan yerlerin çoğunun turnikeleri var. Olmayan yerlere konulmasını da zorunlu hale getiriyoruz. Buradan geçen yolcuların, bir sistemle sayısını görebileceğiz. Sistem sayesinde gemi kapasitesi kadar yolcuya ulaşıldığında turnikeler otomatik kapanacak. Sektör yeniliklere başlangıçta karşı çıkıyor ancak daha sonra kabulleniyor. Biri dışında tüm işletmeciler bu uygulamanın doğru olduğunu kabul etti. En kötü kural kuralsızlıktan daha iyidir. Ki bu çok iyi bir düzenleme. 25 Şubattan sonra bu sisteme geçilecek, geçmeyenlere cezai müeyyide uygulanacak.''