Derince Limanı'nda Angus krizi !
Bir bölümünü Et Balık Kurumu, bir bölümünü de ithalatçı firmaların aynı gemiyle getirttiği ve Kocaeli’nin Derince Limanı’nda gemide bekletilen angusları besiciler ’kart ve kilolu’ oldukları için almamakta direniyor. İçinde 15 bin 500 angus bulunan gemide 4 gündür bekletilen hayvanlar da telef olmaya başladı.
İçinde 4 bin 500’ü Et Balık Kurumu, geri kalanı firmalar tarafından Uruguay’dan ithal edilen kasaplık ve besi amaçlı yaklaşık 15 bin 500 angus bulunan Panama bandralı Ghena adlı gemi, 4 gündür Derince Limanı’nda bekliyor. 40 bin gros tonluk gemideki anguslardan kasaplık olanları sipariş veren firmalar alırken, ’besi’ amacıyla getirilen mevcudun yarıya yakın hayvanı ise, paralarının bir kısmını peşin olarak yatıran besiciler almıyor.
Yurdun çeşitli bölgelerinden gelen ve aralarında hem Et Balık Kurumu’ndan, hem ithalatçı firmalara 300-500’er baş angus siparişi verenlerin de bulunduğu besiciler, gelen angusların sözleşmeye göre en fazla 12 aylık ve 250 ile 280 kilo arasında olmaları gerekirken 2-3 yaşında kart ve yaklaşık 350 kilo olduklarını görünce almaktan vazgeçti.
ANGUSLAR TELEF OLMAYA BAŞLADI
Derince Limanı’nda 4’üncü gününü dolduran krizde besiciler verdikleri peşinatları yakma pahasına angusları almıyor. Bugün kamyonların üzerinde bekletilmekte olan angusların bir bölümü yeniden gemiye alındı. Bu arada hem kamyonlarda, hem geminin içinde çok sayıda angusun telef olduğu görüldü.
BESİCİLER NE DİYOR
Dört gündür limanda bekleyen ve paraları kalmadığı için bu sabah kahvaltı bile yapamadıklarını söyleyen besicilerin yanı sıra kamyoncular da Derince Limanı’nda perişan olduklarını belirtti. Ankara’dan geldiğini ve 350 besi hayvanı sipariş ettiğini belirten Muhittin Taylan, "Ben paranın bir miktarını ödedim. Sözleşmeye göre 12 aylık olacaklardı. Bunlar 3 yaşında ve en fazla 280 kilo olmaları gerekirken 300 ile 350 kilo. Kiloları fazla diye fark ödememiz gerekiyor. Bu hayvanlar zaten besi ortamından çıkmış. Bu ithalatla hayvancılık besicilik ayağa kaldırılmak mı, yoksa öldürülmek mi isteniyor" diyerek hayvanları almamakta kararlı olduğunu söyledi.
150 HAYVAN TELEF OLDU
Çetin Yılmaz ise bu hayvanları almaları halinde zarar edeceklerini belirterek, "Ben kendi ülkemde bu özellikteki hayvanı daha ucuza alırım. Bunlar bize zarar ettirir. Bu hayvanın ithal edilmesi de yasak. Kontrol edilmemiş. Biz bunlar için evimizi çiftliğimizi satalım, üzerini ödeyelim. Böyle şey olmaz. Biz devletten kredi alarak peşinat yatırdık. Gemideki hayvanların hepsi yaşlı. Hayvanlar burada telef oluyor. Hem kamyonlarda, hem gemide birçok hayvan telef olmuş. Tüm katları gezdirmiyorlar. Benim gördüğüm 150 civarında telef olmuş hayvan vardı" dedi.
Esat Kasırga adlı nakliyatçı ise besi firmasının talebi üzerine gemiden kamyonlara yükledikleri hayvanların 280 kilo yerine 350 kilo geldiği için kabul edilmediğini ve hayvanları geri boşalttıklarını, kendilerinin de perişan olduğunu söyledi. Kasırfa, "Yüzlerce kamyoncu da bu işten mağdur oldu" diye konuştu.
ET BALIK KURUMU MÜDÜRÜ DE ORADA
Bu arada Panama bandralı gemi ile getirilen 15 bin 500 angustan 4 bin 500’ünün Et Balık Balık Kurumu için getirildiği öğrenildi. Et Balık Kurumu Adapazarı Kombinası Müdürü Zekeriya Güler, devlet memuru olduğu için açıklama yapamayacağını belirtirken, "Ancak biz de şartname ne gerektiyorsa onu yapıyoruz" dedi.