Gemiadamları Online Sınav Merkezleri artırılacak
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, gemi adamları sınavlarını, belirli merkezlerde online yaparak, dedikoduları önlediklerini belirterek, gemi adamları online sınav merkezlerinin yaygınlaştırılacağını bildirdi.
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi'nin ocak ayı Meclis toplantısının onur konuğu oldu. Naiboğlu, burada yaptığı konuşmada, denizciliğin sevdirilmesi ve geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Denizcilik sektörünün 2003 yılından bu yana ciddi büyüme gösterdiğini belirten Naiboğlu, Türk bayrağının beyaz listedeki yerini sağlamlaştırdığını söyledi.
Denizcilik Müsteşarlığı'nda ''Denizci'' kökenli personel oranının yüzde 27'ye çıkararak, denizcilik kuruluşu Paris Memorandumu'nun performans raporunda Beyaz Liste'de olma hedefinin ilk aşamasını gerçekleştirdiğini kaydetti.
Naiboğlu, ''Beyaz Listedeki yerimizi sağlamlaştırdık. Denetimlerin artmasıyla Türkiye Beyaz listeye adını yazdırdı. 2009 yılı sonu itibariyle Türk Bayraklı gemilerin denetim ve tutulma durumlarına ilişkin olarak Paris Memorandumu Sekretaryasının 6 Temmuz 2010 tarihli raporunda Türk Bayrağının Beyaz Listedeki konumunu iyileştirerek devam ettirdiği görüldü.'' denildi.
Gemi adamları için açılan sınavlarda bugüne kadar sürekli dedikodu üretildiğini anlatan Naiboğlu, 2008 yılından itibaren gemi adamları sınavlarını İstanbul, Ankara, Trabzon, İzmir ve İskenderun ile Antalya'da açılan online sınav merkezlerinde yapıldığını bildirdi. Böylece bazı dönemlerde yapılan gemi adamları sınavıyla ilgili dedikoduların da ortadan kaldırıldığını ifade eden Naiboğlu, şunları söyledi:
''Bu sınavlarda bir çok dedikodu çıkıyordu, yok şunun adamı yok bunun adamı diye... Gemi adamları sınavlarını online bazı sınav merkezlerinde yaparak dedikoduların önününü kestik. Gemi Adamları Online Sınav Merkezleri yaygınlaştırılacak. Bu sınav merkezlerinin sayısı artırılarak Türkiye geneline yayılması sağlanacak.''
MANAVGAT YAT YAPIM VE ÇEKEK YERİ
Antalya ve bölgesinde muhtelif boy ve cinste yaklaşık 4 bin 600 adet tekne bulunduğunu, bu teknelere ait üretim ve bakım-onarımını yapan düzensiz ve dağınık halde bir çok tekne imal ve çekek alanı bulunduğunu anlatan Naiboğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yılda 400 adet tekneye hizmet veren bu tekne imal ve çekek yerlerinin 6'sı Manavgat çayı üzerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu işletmelerin bir araya toplanması, kalıcı ve modern tesisler yapılabilmesine imkan sağlamak amacıyla müsteşarlığımızca çalışmalar yapılmıştır. Müsteşarlığımızca ülkemiz kıyılarında Gemi İnşa Tersanesi, Gemi Bakım-Onarım Tersanesi, Gemi Söküm, Tekne İmal ve Gemi İnşa Yan Sanayi yatırımlarının genel ve bütünsel bir plan içinde gelişmesini sağlamak amacıyla master planı hazırlattırılmış olup, Manavgat bölgesi de bu plan içerisinde önemli bir yer olarak değerlendirilmiştir. Manavgat Yat Yapım ve Çekek Yeri ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ilgili sorun çözümlendi.''