Balıkçılar hamsinin, O da Balıkçıların peşinden Poti’ye gitti
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hilmi Erdoğan Yayla, Türkiye kıyılarını terk eden hamsinin izini süren Türk balıkçılarını Gürcistan’ın Poti Limanı’nda ziyaret etti.
Hilmi Erdoğan Yayla, ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada “Hamsinin Türkiye kıyılarını terk etme nedenlerini balıkçılardan dinlemek, Gürcistan’daki çalışma koşullarını öğrenmek ve balıkçılık sektörünün bölgedeki sorunları ve potansiyelleri hakkında vizyon edinmek üzere Poti Limanı’nda demirlemiş olan Türk balıkçı takımıyla birkaç gün geçirdik. Burada Karadeniz insanının işbirliği becerisinin ve bölgesel çalışma felsefesinin en güzel örneklerine tanık olduk. Trabzonlu, Ordulu, Giresunlu, Rizeli ve Sinoplu 19 gemi el ele vererek bir takım kurmuş, gurbette kader birlikteliği yapıyor. Yardımcı filo ve nakliyat işlerinde çalışanlarla birlikte yaklaşık bin kişi, bir zamanlar kasım ayından nisan sonlarına kadar Türkiye kıyılarında da avlanılabilen ancak bugünlerde Karadeniz’in kuzeyine çekilmiş olan hamsinin izini sürüyor” dedi.
Hamsinin Doğu Karadeniz kıyılarında tükenmesine neden olan ve balıkçı kardeşlerimizi Gürcistan’a yönelten nedenleri araştırdıklarını belirten Yayla “Tespit ettiğimiz birçok etken arasında kuşkusuz çevre kirliliği, bilinçsiz avlanma, iklim değişikliği Karadeniz’deki balık çeşitliliğini tehdit eden nedenlerin en başlıcalarını oluşturuyor. Hamsinin kıyılarımızı terk etme nedenleri kadar Gürcistan kıyılarında faaliyet gösteren Türk balıkçılarının bir takım sorunlarına ve hamsinin Gürcistan açıklarında tutulmasından Türkiye pazarına ulaşmasına kadar geçen uzun, maliyetli ve yorucu bir serüvene de tanık olduk. Türk balıkçılarının daha az bürokrasi ve gümrük işlemi, sıhhat koşullarının iyileştirilmesi, çalışma dışında geçirilen zaman için daha kaliteli sosyal liman ortamı sağlanması gibi talepleri var. Hem hamsinin daha kaliteli ve az maliyetli şekilde Türkiye’ye ulaştırılması hem de balıkçılık sektörünün kalkındırılması için bu taleplerin her birini çok önemli bulduk. Poti açıklarında geçirdiğimiz süre zarfında bir kısmıyla bizzat yüzleştiğimiz bu sorunların çözümü Kalkınma Ajansı’nın ve devletimizin diğer birimlerinin Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli paydaşlarından bir olan Gürcistan’la olan işbirliğinin geliştirilmesi sayesinde mümkün olacaktır. Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki balıkçılık sektörünün sorunlarına çözüm getirecek ve potansiyellerini harekete geçirilmesini sağlayacak tespit ve fikirlerimizi Kalkınma Ajansı yönetim kurulunun gündemine taşıyacağız” şeklinde konuştu.
Büyük riskler alarak Gürcistan’da faaliyet gösterdiklerini ifade eden Trabzonlu balıkçılardan Nafiz Kul ise “Gürcistan’da tek taraflı olarak devlet lehine çalışan bir hukuk sistemi var. Temyiz hakkımız yok gibi. Ceza uygulamalarından şikayetçiyiz. İki kasa hamsi av jurnallerine işlenmediği için on binlerce dolar cezaya çarptırılan, deposunda gereğinden fazla temel ihtiyaç maddesi olduğu gerekçesiyle Türkiye’ye geri gönderilen gemiler oluyor. Kendimizi sürekli olarak hata yapması beklenen denekler gibi hissediyoruz. Oysa dost ülke Gürcistan balıkçıların faaliyetlerini kolaylaştırırsa daha fazla Türk balıkçı gemisi buralarda faaliyet göstermek isteyecektir” ifadelerini kullandı.
bi orası kaldı kökünü kazımadığınız kos koca türk karasularını bitirdiniz bilinçsizce avlanarak kota nedir bilmeden şimdi de çevre kirliliğine bahane buluyorsunuz önce kafanızı değiştirin devlet sana 900 kasa kota koymus ama fabrikaya sınır koymamıs 10cm lik hamside bir sizin için 3cm likte gece gündüz durdurak bilmeden bi hopa bi iğne ada dolanıyorsunuz hamsi ne yapsın sonarlar la bi oyana bı buyana kosturuyorsunuz hayvanı sonra mevsiminde hamsi sularımızı terk ettı diye yaygara yapıyorsunuz dusundunuz mu kı hiç eylül kasım ayında hamsı avlamaya başlarken bunu ne kadar daha tutabılırız die buyuklerımız hamsi ye kar suyu deymeden lezzetlenmez derdı ama sız daha aralık ayında turk sularındakı hamsi yi bitiriyorsunuz kendi geleceğinizi bitiriyorsunuz hersene takım yapıcağınıza artık su sonar denen ılletı ve sözde orta su trolu adı altın da trol cekenlerı ve zamanında ve mevsiminde avcılık yaptığınız da daha da bereketlı olacaktır bu deniz bi de 3 tarafı denizlerle cevrılı olduğu halde hala denizcilik bakanlığı kurmaya erınen hükümet artık bişeyler yapsın rüşvet yıyerek değil görevini yaparak korusun denizlerimizi ben bi küçük balıkcı büyüklerimize duyurulur... her sezon basında kum kapı balıkcı halıne gidipte röportaj yapan haberciler bi gunde gelıp samsunda ordu da yapsın su balıkcıların sıkıntılarını dınlesınler eylulde varda bu balık aralıkta nie yok bı araştırsınlar .... Yazan: hüseyin ünlü - 26.01.2011 00:43:15
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
AR-GAZ
GİSAN Gemi
ORSA Tanker İşlet..
KAYIKHANE
TURMAR Gemicilik ..
İSKELE Denizcilik..
MARİN Römorkör ve..
İSTANBUL DENİZCİL..
TOPKAPI GROUP
ORSA Tanker İşlet..
...