Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Armatör Sadıkoğlu Dubai'de gözaltında
Armatör Sadıkoğlu, ‘5 milyon $ borçlu olduğu’ gerekçesiyle, Dubai’de gözaltına alındı. Sadıkoğlu bu parayı ödemezse 3 yıl hapis yatacak.

Bir süredir gündemde bulunan söylentiler sonunda gerçek oldu ve Savarona Yatı’nın işletmecisi armatör Kahmaran Sadıkoğlu Dubai Emirliği’nde 5 milyon dolarlık teminat mektubu yüzünden gözaltına alındı. Dubai’de iki proje yürüten Sadıkoğlu, 5 milyon dolar bulamazsa 3 yıl hapis yatacak.

ARMATÖR Kahraman Sadıkoğlu, ‘5 milyon dolar borçlu olduğu’ gerekçesiyle, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai Emirliği’nde gözaltına alındı. Dubai’deki işleri için verdiği 5 milyon dolarlık (8 trilyon lira) teminat mektubu ‘işin zamanında bitirilememesi yüzünden’ karşılıksız hale gelen Sadıkoğlu ise Birleşik Arap Emirlikleri’nden 12 milyon dolar alacağı olduğunu öne sürdü. Sadıkoğlu, sözkonusu 5 milyon doları 19 Nisan Pazartesi gününe kadar temin edemezse, 3 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Dubai’de Jebel Ali’deki bir karakolda gözaltına alınan Sadıkoğlu, telefonla yaptığımız görüşmede, ‘Irak’taki şantiyeden nakit getirterek bu parayı karşılayacağım. Perşembe-Cuma bu ülkelerde tatil. Cumartesi ya da pazar günü bu parayı getirdikten sonra gözaltı durumumun kaldırılmasını bekliyorum’ dedi.

Sadıkoğlu, ‘Önce Dubai dışına seyahat etme hakkımı askıya aldılar, şimdi de gözaltına alındım. Şahsıma uygulanan kısıtlamaların tümünün kaldırılmasını sağlayacak ve ayrıca alacaklarımın tahsili için de gerekli yasal girişimlerimi sürdüreceğim’ açıklamasını yaptı.

TEKNE NEDEN BİTMEDİ?

2002 yılında Dubai’ye giden Sadıkoğlu’nun International Marine Conractors (IMC) firması, Platinyum Projesi olarak bilinen ve Dubai Prensi Makdoum tarafından inşa edilen 150 milyon dolar değerinde, 160 metre boyunda dünyanın en büyük yatının donatım işini üstlenmişti. Dubai’de daha önce dünyanın en büyük yat limanı olan Palm Island Jebel Ali Mendirek projesinin yapımına da katılan Sadıkoğlu, gözaltına alınmasına yol açan olayları şöyle anlattı: ‘Dubaili yetkililerle yapılan anlaşma gereğince, yatın tüm malzemesi ve gerekli Loyd onaylı teknik çizimleri iş veren ve Prensin bir yakınının patronu olduğu Platinum tarafından bize teslim edilecekti. Firmamızda kendisine verilen bu malzeme ve loyd onaylı teknik çizimlere göre sadece işçilikleri gerçekleştirecekti. Ancak Platinum, inşaası devam eden yat için zaruri olan bir çok malzemeyi zamanında temin etmedi. Yatın inşaası için vazgeçilmez olan loyd onaylı teknik çizimlerin de 60’ını firmamıza teslim edemedi. Bir çok işin yapılmasını belirsiz bir tarihe erteledi.’

Malzeme ve teknik çizimlerin kendilerine teslim edilmediğini belirten Sadıkoğlu, Ekim 2003’ten bu yana Dubaili yetkililerle görüştüklerini, 450 kişilik kadrosunun da 4 aylık istihkaklarının ödenmediğini söyledi. Sadıkoğlu, şöyle devam etti: ‘160 metrelik teknenin donatımında 20 ay süreyle çalışarak inşaatı yüzde 80 seviyesine kadar tamamladık. 24 Ocak 2004 tarihi itibariyle vaad edilen ödemelerimizin yapılmaması halinde ise devam edemeyeceğimizi bildirdik. Ödeme yapılıncaya kadar faaliyetlerimizin askıya alınması zorunlu hale geldi. Kararımızdan 2 gün sonra müşterimiz hem Platinum Projesi’ni, hem de Palm Island Jebel Ali Mendirek Projesi’nin inşaasının kontratını iptal etti. Projelerin ödenmemiş hakedişlerine ek olarak müşterimiz Palm Islnad Projesi’nin teminatını da talep etti. Ödeme gerçekleşene kadar da önce benim Dubai dışına çıkma hakkımı engelledi, sonra da gözetim altına aldım.’

Sadıkoğlu: Asıl benim 12 milyon dolar alacağım var

DUBAI’de üstlendiği iki projede yaklaşık 4 ayı aşkın süre hiçbir istihkak ödenmemesine karşın işlere iyi niyetle devam ettiklerini söyleyen Kahraman Sadıkoğlu, ‘Özellikle 2 projede 1000’e yaklaşan tüm personelin maaşları ile yaklaşık 4 milyon dolara yaklaşan diğer bir çok gideri de şahsi imkanlarımla ödedim. Benim ya da firmamızın Dubai’de bu projeler çerçevesinde herhangi bir borcu yok, bilakis işveren firmadan toplam 12 milyon dolar alacağımız var’ diye konuştu.

Savarona’yı turizme açtı

ARMATÖR Kahraman Sadıkoğlu, Atatürk’ün kullandığı ‘Savarona’ yatını 49 yıllığına kiralayarak bakım ve onarımını yaptıktan sonra zengin turistlere hizmet vermeye başladı. 136 metre uzunluğundaki Savarona, Cumhurbaşkanlığı yatı olarak Türkiye’ye 1938 yılında geldi. Atatürk’ün Savarona’da geçirdiği altı hafta boyunca yatta çok önemli toplantılar düzenlendi. Savarona, II. Dünya Savaşı sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin onu eğitim gemisi olarak kullanmasına kadar bir daha yelken açmadı. 1989 yılında Savarona’yı hurdaya çıkarma kararı alındı. Ancak Kahraman Sadıkoğlu son dakika kararıyla yatı 49 yıllığına kiraladı ve Savarona’yı üç yılda yenileyerek turizme açtı. Dünyanın en büyük transatlantiğini 2 milyon dolara satın alıp, Türkiye’ye getiren Sadıkoğlu, asbest tartışmaları nedeniyle geminin bakımını Ukrayna’da yaptırdıktan sonra satmıştı.

Sadıkoğlu, Basra Körfezi’nde 1991’deki Körfez Savaşı sırasında batan 19 geminin çıkarılması ihalesini de almıştı. Dünyanın en büyük yüzer havuzunu İtalya’dan 4 milyon dolara alıp Türkiye’ye getiren Sadıkoğlu, 6-7 milyon dolar harcayarak havuzu faaliyete geçirmişti.


Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 15.04.2004




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BALU Yatçılık
 AKMAR Denizcilik
 INSPEKTOR Marıne ..
 GÜNDEM Denizcilik..
 PRUVA Denizcilik ..
 TURGUT REİS Deniz..
 EGETAN Denizcilik
 ÖZSAY Deniz nakli..
 FAAL Denizcilik
 AYDEN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim