Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Denizciler, Cumhurbaşkanı'ndan 'geçici teşvik' istedi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü konuk eden Denizcilik sektörü temsilcileri, sektörün 2008 kriziyle girdiği sıkıntılı günlerinden kurtulması için geçici teşvik istedi.

Denizcilik sektörünün ticaret hacminin büyüklüğünü dile getiren yatırımcılar, sektörde rekabetin devletler arasında yaşandığını belirtti. Sektör temsilcilerinin isteklerini dinleyen Gül, "Burada duyduklarımı gerekli yerlere iletip, en iyi şekilde takip edeceğim." mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Deniz Ticaret Odası (DTO) tarafından verilen öğlen yemeğinin ardından, DTO Meclis Toplantısı'na katıldı. DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın deniz ticareti ile ilgili sunumuyla devam etti.

Yıllar göre deniz ticaretinin yaşadığı evreleri anlatan Kalkavan, 2008 yılında yaşanan küresel finans krizinin ardından Türk gemi ve Denizcilik Sanayi'nin sıkıntılı günler yaşadığını belirtti. Kalkavan Cumhurbaşkanı Gül ve hükumetten yardım istedi. Ardından tekrar söz alan DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, meclis üyelerinden gelen bir notu iletti. Türkiye için son derece önemli ve kritik olan denizcilik sektörünün son dönemde sıkıntılı bir süreçten geçtiğini vurgulayan Kaptanoğlu, tersanelerde işçi sayısının azaldığını ve siparişlerde büyük bir düşüş yaşandığını kaydetti. Bu dönemde uluslararası rakiplerle yarışabilmeleri için rekabet şartlarının en azından belli bir seviyeye gelmesi gerektiğini anlatan Kaptanoğlu, bir meclis üyesinin "geçici teşvik" teklifini Cumhurbaşkanı Gül'e iletti. Bu konuda hazineden belli oranda teşvikler aldıklarını aktaran Kaptanoğlu, kriz dönemi aşılana kadar denizcilerin istediği geçici teşvik talebini Gül'e iletti.

Ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin üç yanı denizlerle çevrili bir ülke olduğunu, hatta tarihte Akdeniz'i bile kendine iç deniz yapmış bir medeniyetten geldiğini belirtti.

Küresel finansal krizden Türk denizciliğinin de nasibini aldığını belirten Gül, denizciliğin direkt dünyanın ekonomik performansıyla ilgili bir sektör olduğunu belirtti. Dünya ticaret hacmi küçüldükçe denizcilik sektörünün de bundan olumsuz etkilendiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, dünya ekonomisi geliştikçe ve büyüdükçe denizcilik sektörünün de bir o kadar gelişme kat ettiğini ifade etti.

Dünyanın 1929 ekonomik buhranından sonra en büyük krizi 2008 finansal krizinde yaşadığını hatırlatan Gül, "Önce finans alanında başlayan, daha sonra dünyada nasıl bir durgunluğa sebep olduğunu, dünya ticaretini nasıl küçüldüğünü hep beraber gördük. Bunlar tabi ki sizleri de çok etkiledi. Ama yine görünen şey şu ki; bundan dünya süratli bir şekilde çıkıyor. Belki 1929 büyük ekonomik buhranından sonra en büyük buhranı yaşadı ama çıkışı da hızlı oldu. Dolayısıyla bütün bunları dikkate aldığımızda sizi nasıl etkilediğini, Türkiye'yi nasıl etkilediğini, sizin sektörünüzde nelerin yapılması gerektiğini çok iyi tespit etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bu gün Türk denizcilik sektörünün muhatabının Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Denizcilik Müsteşarlığı olduğunu aktaran Gül, iyi bir iletişim ve diyalog içinde hareket edilmesi halinde sıkıntıların aşılabileceğini belirtti.

DENİZCİLİK SAVUNMA SANAYİ İÇİN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

Denizcilik sektörünün aynı zamanda imalat alanı olduğunu aktaran Gül, bu alanın özellikle savunma sanayi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Bu konuda son yıllarda büyük bir gelişme yaşandığını kaydeden Gül, büyük ve bölgesi için politik açıdan çok anlamlı olan Türkiye'nin savunma sanayinde de aynı şekilde güçlü olması gerektiğini dile getirdi.

Savunma sanayinin ülke için öneminden ziyade ticaret fırsatı olarak da önemine işaret eden Gül, "Savunma sanayi kısmı çok önemlidir. Ama Türkiye savunma sanayiyle dışarıya da çok fazla ihracat yapabilecek durumdadır. Bu imkanı vardır. Bu ilişkileri de vardır. Önce yakın, sonra daha uzak komşularımız ve daha uzak ülkeler olmak üzere hepsi Türkiye'nin mal satabileceği ülkelerdir. Son yıllarda bir çok dost ve komşu ülkelerle askeri anlaşmaların imzalanmasına çok önem veriyoruz. Askeri anlaşmalar aynı zamanda savunma sanayindeki işbirliğini de kolaylaştırıcı anlamalıdır." dedi.

Denizcilik sektörü ile ilgili 2007 yılı tahminlerinin bu gün ortada olan manzaradan çok daha iyimser olduğunu anlatan Gül, "Gemiciliğin böyle bir duruma düşeceğini kimse bilemezdi." dedi. Dünyanın 1929 yılından bu yana en büyük krizi yaşadığını tekrarlayan Gül, tedbiri elden bırakmamak gerektiğini ancak bir yandan da devlet ve özel sektör el birliği içinde gerekli düzenlemeleri yaparak geleceğe güçlü bir şekilde girilmesi gerektiğini vurguladı.

Sektör temsilcileriyle yediği yemekte konuşulanların ve meclis toplantısında edindiği bilgilerin kendisi için çok önemli olduğunu ifade eden Gül, "Burada duyduklarımızı en iyi şekilde takip edeceğiz." diye konuştu.

Kaynak: Samanyoluhaber
Eklenme tarihi: 22.02.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ARAS Gemi Kurtarm..
 IBC Güler Dış Tic..
 ŞENER Kardeşler D..
 AE Medya Turizm İ..
 PAŞA I.T.S. Ltd.
 BÜYÜKHANLI KARDEŞ..
 RİMİT Denizcilik
 ÖZKANDEMİR Denizc..
 SONAY Denizcilik ..
 KAPTAN ACAR Yatçı..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim