İnebolu MYO'da Denizcilik bölümleri açılacak
İnebolu MYO'da yeni açılması planlanan bölümler arasında en çok üstüne düşülen bölüm Deniz ve Liman İşletmeciliği olurken bu bölümü Su Ürünleri ile Turizm ve Otel İşletmeciği takip ediyor.
İnebolu Meslek Yüksekokulu’nun açılması için teklif edilen 5 yeni bölüm Kastamonu Üniversitesi senatosu tarafından kabul edilmesi sonrası İnebolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Anıl Çokgürses’de çalışmalara başladı. Senatodan geçen 5 yeni bölüm için ayrı ayrı hazırlanan dosya YÖK’e sunuldu.
Hazırlanan dosyada açılması teklif edilen bölümlerin ülke, yöre ve üniversite için önemi ile yararları hakkında geniş bilgiler içeriyor. İlçemizde ortaöğretim kurumlarının özelliklerinin de anlatıldığı dosyada buradaki okullardan mezun olan öğrencilerin devam edebileceği bölümler olduğu ve gelişmişlik düzeyleri de geniş çaplı dosyada yer aldı.
YÖK’e teklif edilen bölümler arasında en çok üstüne düşünülen bölüm Deniz ve Liman İşletmeciliği olurken bu bölümü Su Ürünleri ile Turizm ve Otel İşletmeciği takip ediyor. Deniz ve Liman İşletmeciliği bölümleri Türkiye’de sadece 10 üniversitede bulunurken bunlar çoğunlukla özel üniversiteler olarak göze çarpıyor. Bu bölüm YÖK tarafından kabul edilmesi durumunda ise kendi alanına girmesine rağmen Karadeniz Bölgesinde bir ilk olma özelliğide taşıyacak. Bu bölümlerin yanında İnsan Kaynakları Yönetimi ile İlk ve Acil Yardım Teknikerliği programları içinde çalışma yapıldı.
İnebolu MYO Müdürü Anıl Çokgürses tarafından hazırlanan dosya da yer alan 5 yeni bölümün ülkemiz ve bölge için sağlayacağı yararlar şöyle anlatıldı:
1-Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı:
A)Programın ülke için önemi ve yararları:
Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı; öğrencilere işletmenin kuruluşu ve hukuki yapıları, finansman personel ve halkla ilişkilerden oluşan temel işlevler, planlama, örgütleme, yönetme ve etkileme, kontrol, karar verme, iletişim konusunda deneyim kazandırılmasının amaçlandığı dört yarı dönemlik bir ön lisans programıdır.
Ülkeler arasındaki gelişmişlik düzeyine bakıldığında gelişmiş ülkelerin hizmet ekonomisine sahip, gelişmekte olan ekonomilerin ise sanayi ekonomisine sahip oldukları görülmektedir. Ülkemiz; Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu arasında doğal bir köprü konumunda olup, üç tarafı denizlerle çevrili, Karadeniz’e sahili bulunan ülkelerinin dünya ile bağlantısını sağlayan bir suyoluna sahip stratejik bir konumda bulunmaktadır. İçinde bulunduğumuz çağda, denizyolu ulaştırmacılığı, en güvenli ulaştırma biçimi, çevre dostu ve en düşük maliyetli ulaştırma şekli olması nedeni ile tüm dünyada en fazla tercih edilen ulaştırma biçimidir. Dünya üzerindeki uluslar arası ticaretin % 90’ından büyük bir bölümü, ülkemiz uluslararası ticaretinin de %87 gibi çok büyük bir bölümü denizyolu ile gerçekleştirilmektedir. Bu husus denizcilik sektörünün, ne kadar önemli olduğunu ve gelecekte de önemi giderek artacak bir sektör olduğunu tüm açıklığıyla gözler önüne sermektedir. Ülkemizin de biran önce bu hizmet alanına yatırım yapması ve hizmet ekonomisi olma yolunda ilerlemesi gerekmektedir.
Ülkemizde deniz taşımacılığında son yıllarda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Denizyolu taşımacılığında yaşanan bu gelişme, dünya üzerinde, denizcilik sektörünü oluşturan, gemi inşa sanayi, gemi sahipliği ve işletmeciliği, limancılık ve lojistik hizmetleri gibi birçok alanda yoğun rekabet yaşanmasına neden olmaktadır. Denizcilik sektörü; ülkemizde; tersaneleri, limanlar ve kıyı tesisleri, denizaltı varlıkları, deniz turizmi ve canlı kaynakları ile döviz girdisi sağlayan, gemi inşa ve yan sanayini harekete geçiren, yatçılık ile turizm sektörünü, balıkçılık ile gıda sektörünü destekleyen, Türkiye ekonominin dışa açılma ve dünya ekonomisiyle bütünleşmesine katkıda bulunan temel sektörlerinden birisi durumundadır.
Denizcilik sektöründe bu gelişmelere kayıtsız kalmamak ve bu sektörde yer alabilmek için denizcilik konusuna hâkim, bilgi birikimi tam ve nitelikli personel yetiştirilmesi, yetiştirilen nitelikli personelin etkin şekilde faydalanılarak istihdam edilmesi gerekmektedir. Ülkemiz denizcilik sektöründeki en önemli eksiklik, nitelikli insan gücüne olan talebin yeterince karşılanamamasıdır. Bu eksikliğin giderilmesinde meslek yüksekokullarındaki Deniz ve Liman İşletmeciliği programları önemi rol oynamaktadır.
Açılması önerilen Deniz ve Liman İşletmeciliği Programından mezun olacak öğrenciler;
-Deniz ve Liman İşletmeciliği Teknikerliği mesleğinin temel ilkelerini kavrar.
-Deniz ve Liman İşletmeciliği Teknikerliği mesleğinde bilgisayar teknolojisinin önemini kavrar.
-Alanında bireysel ve grup çalışmasında başarılı duruma gelir.
-İş hayatında gerekli meslek ahlakına sahip olur.
-Mesleği ile ilgili güncel bilgileri takip eder ve uygular.
-Mesleği ile ilgili hesapları yapar ve pratiğe uygular.
B)Programın yöre için önemi ve yararları:
Antik dönemlerden başlayarak tarih boyunca önemli bir ticaret ve liman kenti olan İnebolu, Batı Karadeniz Bölgesinde Kastamonu ve Çankırı ile buralara bağlı bazı ilçelerin önemli bir ithalat ve ihracat merkezidir. Kastamonu ilinin İnebolu ilçesinde bulunan, İnebolu Limanı, 577 bin metre karelik alan üzerine kurulmuş olup limanın yıllık gemi kapasitesi 720 adettir.
Bölgenin Anadolu’ya açılan stratejik önemi göz önüne alındığında denizcilik sektörünü oluşturan, gemi inşa sanayi, gemi sahipliği ve işletmeciliği, limancılık ve lojistik hizmetleri gibi alanlara yapılması düşünülen yatırımlar, nitelikli çalışan ihtiyacı doğurmakta ve açılması önerilen programın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.
Karadeniz Bölgesi kıyı şeridinde eğitimin verildiği okul sayısı sınırlı olduğundan ve üç tarafı denizle çevrili olan ülkemizde deniz ticaretinin ve ulaşımının önemi gün geçtikçe arttığından dolayı iş bulma olanaklarının (yerli ve yabancı firmalarda) oldukça fazla olduğu, özellikle son dönemlerde artan yabancı sermayeli kuruluşlar ve uluslararası sularda çalışan yabancı gemilerin özellikle eğitimli ve yabancı dil bilen gençlere ihtiyaç duyması ilçemizde ve ülkemizde kariyer planlaması yapan gençler için umut verici olduğu söylenebilir. Özellikle İnebolu’da bulunan Denizcilik Meslek Lisesi öğrencilerinin liseden sonra devam edebilecekleri bir Yüksekokul programının olması, burada yaşayan öğrenciler içinde oldukça önemlidir. Tüm bunlar dikkate alındığında önerilen Deniz ve Liman İşletmeciliği Programının hem İnebolu hem de bölge için önemli bir ihtiyaç olduğu görülmektedir.
C)Programın üniversite için önemi ve yararları:
Açılması düşünülen Deniz ve Liman İşletmeciliği Programının yeni kurulmuş olan Kastamonu Üniversitesi’nin sosyal, akademik ve fiziksel açıdan il ve ilçe bazında gelişmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.