En uygun yat kredisi hangi bankada?
Son yıllarda tekne fiyatlarının düşmesi satışların artmasını sağladı. Bankalar da uygun şartlarda tekne kredisi vererek hobi ve ihtiyaç sahiplerine bu konuda katkıda bulunuyorlar. İşte YKB, İş Bankası, DenizBank ve Finansbank’ın tekne kredileri...
Şehir stresi, insanların doğaya daha yakın olma ihtiyacını artırıyor. Bu da yeni yeni ilgilerin keşfedilip, yeni hobilerin oluşmasını beraberinde getiriyor. Son yıllarda insanların stresten uzaklaşmak için tercih ettiği alanlardan biri de deniz ve dolayısıyla tekneler...
Tekne fiyatlarının eskiye oranla düşmesi, stresten uzaklaşmak isteyenler için denizi önemli bir alternatif haline getiriyor. Son yıllarda stres atmak isteyen yeni kuşak profesyonellerin ilgisi de bu alana yoğunlaşmış durumda.
Artık iş görür bir tekneyi bir araba parasına hatta daha düşük fiyatlara almak mümkün. Sektör yetkilileri, 10 bin liraya bile tekne alınabileceğini belirtiyor. Bunun da tekne pazarını büyüttüğü ifade ediliyor. Öyle ki tekne pazarının büyüklüğü son yıllarda 500 milyon doların üzerine çıkmış durumda.
Pazarın bu kadar büyümesinde bankaların tekne kredileri de önemli rol oynuyor. Çünkü bankalar artık araba kredisi verir gibi tekne kredisi verebiliyor.
İşte bu gelişmeler doğrultusunda bu hafta deniz tutkunları için en uygun tekne kredilerini araştırdık. Tekne kredisi nasıl alınır? Bankalar tekne kredisi verirken ne tür teminatlar istiyor?..
YKB ŞUBELERİNE BAŞVURULABİLİR
Tekne almak isteyenler, Yapı Kredi Bankası şubelerine başvuracakları gibi bankanın anlaşmalı olduğu tekne satıcısı firmalar üzerinden de kredi kullanabiliyor. Yapı Kredi, sektörde birçok tekne üreticisi ve satıcısı firmayla çalışıyor. Banka, bu firmalarla işbirliği içinde özel çalışmalar yaparak müşterilerine özel avantajlar sunuyor.
Yapı Kredi, tekne kredisiyle hem yurtiçi hem de yurtdışı bayraklı teknelerin satın alımında kredi imkânı sunuyor. Türk Lirası ve dövize endeksli kredilerde üç yıla kadar kredi vade seçenekleri bulunuyor. Ayrıca limit tutarı, vade uzunluğu ile kullanılan tutara göre özel anlaşmalar yaparak, kişi veya firmalara daha avantajlı ve esnek kredi koşulları sağlanıyor.
Yapı Kredi, kredinin yanı sıra tekne leasingi seçeneğiyle de tekne almayı daha kolay hale getiriyor. Bankanın tekne kredilerinde herhangi bir limit yok. Çok yüksek tutarlara kadar kredi alınabiliniyor.
Yapı Kredi, tekne kredisini hem ticari, hem bireysel hem de ikinci el tekne alımları için kullandırıyor. Firmalarla yapılan anlaşmalar doğrultusunda özel faiz oranlarıyla tekne kredisi almak mümkün. Yapı Kredi, Avrasya Boat Show’a özel TL faiz oranını yüzde 0.99’a indirdi. Bu kampanya 11 Mart’a kadar sürecek.
Hem yurtiçi hem yurtdışı bayraklı tekne alımlarında; mevduat, menkul kıymet rehini, gayrimenkul ipoteği veya kefalet seçeneklerinden biri teminat olarak alınıyor. Ticari kullanımlarda, gemi ipotek altına alınarak da kredi işlemi yapılabiliyor.
Son dönemde vergi yasalarındaki değişiklikler, kredi faizlerinin düşmesi ve yelkenciliğin popüler hale gelmesiyle talepte çok yüksek artış olduğunu belirten Yapı Kredi yetkilileri, “Geçmişte tekne sahibi olmak ve yelkencilik lüks görülüyordu. Bugünse ulaşılması çok daha kolay” diyorlar.
300 BİN TL’YE KADAR KREDİ
Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, tekne ihtiyacı olan veya mevcut teknesini değiştirmek isteyen düzenli ve yeterli bir gelire sahip kişilerin, şubelere tekne kredisi başvurusunda bulunabileceğini söylüyor. Başvuru için kimlik fotokopisi, adres belirleyici belge, gelir belgesi ve teknenin proforma faturası isteniyor. Şekerbank’ta bu konuda kullandırılan krediler için Tekne Sigortası ve Müşteri Kredi Sigortası yaptırılıyor. Teminata gayrimenkul alınması durumunda, bu gayrimenkulün tapu fotokopisi de gerekli oluyor ve ek olarak DASK ve Konut Paket sigortaları yaptırılıyor.
Şekerbank’tan tekne bedelinin yüzde 60’ıyla sınırlı olmak üzere 300 bin TL’ye kadar kredi kullanmak mümkün. Sadece “0” km tekne alımları için geçerli olan kredi ürününde 3-12 ay vade için yüzde 1.19, 13-48 ay vade içinse yüzde 1.19 oranında faiz uygulanıyor. Kredi masrafı ise kredinin yüzde 2’si, minimum 400 TL tutarında oluyor. Banka, teminat olarak gayrimenkul ipoteği, kefalet veya tekne ipoteği seçeneklerinden bir ya da birkaçını talep edebiliyor.
İKİNCİ EL YAT İÇİN DTO’DAN RAPOR
İş Bankası da Yat Kredisi ürünüyle müşterilerinin yeni ve ikinci el yat alımlarının finanse edilmesini sağlıyor. Yat Kredisi kullanımı için herhangi bir İş Bankası şubesine başvurmak yeterli. Başvuruda, müşterinin gelirlerini belgeleyen dokümanlara ek olarak yeni yat alımlarında proforma fatura, ikinci el yat alımlarında ise Deniz Ticaret Odası’nca (DTO) atanacak bilirkişi ya da Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi tarafından düzenlenmiş ekspertiz raporu talep ediliyor.
Kredi tutarı, yeni yat alımlarında proforma faturanın ve peşinatın ödendiğine dair belgenin, ikinci el alımlarında ise noter satış senedi ve satış faturasının ibrazının ardından doğrudan müşterilere ödeniyor. Yat kredisi uygulamasında alt veya üst limit kısıtlaması bulunmuyor. Kredinin teminatına göre, yeni yatlarda proforma fatura tutarının ikinci el yatlarda da yatın ekspertiz değerinin yüzde 50’si ile 75’ine kadar kredi kullanmak mümkün.
İş Bankası, Avrasya Boat Show organizasyonu süresince yat kredisi kullanmak isteyen müşterileri için yeni bir kampanya düzenledi. Bu kampanyaya göre 60 ay vadeye kadar aylık yüzde 0.95 faiz oranıyla kredi kullanmak mümkün.
HER BANKA TEKNE KREDİSİ VERİYOR
DenizBank, tekne kredisi almak isteyen müşterilerine ihtiyaç kredileriyle cevap veriyor. Tekne alımı için 36 bin liraya kadar kredi kullanacaklar, bankanın standart ihtiyaç kredisini 60 aya varan vadelerle kullanabiliyor. Daha yüksek tutarlı tekne kredisi içinse bireysel finansman kredisi ürünü kullanmak mümkün. Bu ürünle 125 bin lira limite kadar yüzde 0.88 faiz oranı 120 aya kadar vadelerle ev teminatı göstererek kredi alınabiliyor.
Benzer koşullarda diğer bankalar da tekne kredisi veriyor. 2008 yılından bu yana tekne kredisi veren Finansbank, 96 aya kadar vade yapıyor. Faiz oranı ise piyasa koşullarına göre belirleniyor. Türk Ekonomi Bankası, ING Bank, Tekstilbank gibi diğer bankaların da tekne almak isteyenlere yönelik kredileri mevcut.
Sigortayı unutmayın!
Yatlar için birçok sigorta şirketi teminat veriyor. Ancak Türkiye’de yat sigortalarında pazar lideri Allianz. Yenilenen Allianz Yat Sigortası’nda, makine kırılması, kişisel eşyalar, tekne personeli için ferdi kaza, çekme-kurtarma gibi birçok ilave risk için teminat sağlanıyor. Allianz ayrıca, belirli büyüklükteki tekneler için Mondial ile işbirliği çerçevesinde asistans hizmeti de sunuyor.
Allianz Kurumsal Sigortalar Direktörü Melda Şuayipoğlu, tekne sigortacılığı konusunda şu bilgileri veriyor:
“Allianz olarak tüm dünyada tekne sigortacılığında lideriz. 100 yılı aşkın süredir uluslararası deneyimimiz ve yerel uzmanlığımızla yatları güvence altına alıyoruz. Örnek vermemiz gerekirse, marinada bulunan bir tekne bile birçok tehlikeyle karşı karşıyadır. Marinada başka bir teknenin yanması ve yangının sizin teknenize sıçraması, deniz tehlikeleri, kazanların patlaması, şaftların kırılması, gemi veya botların tamamen çalınması gibi riskler söz konusu. Bu gibi riskler karşısında İngiliz sigortacıların geliştirdiği Enstitü Yat Klozları bünyesindeki teminatları uyguluyoruz ve tekneleri global standartlarda güvence altına alıyoruz. Allianz Sigorta olarak önümüzdeki yıllarda piyasa liderliği konumumuzu güçlendirmeyi, sigortalılarımıza daha kapsamlı ve zengin ürünler sunmayı planlıyoruz.”
Abdurrahman ÖZCİĞER / Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı:
“Toplam maliyetlere bakın”
Şekerbank olarak, her segmentteki müşterimizin hayatının her evresinde ortaya çıkabilecek farklı ihtiyaçlarına finansal çözümler sağlıyoruz. Tekne Kredisi de müşterilerimize bu doğrultuda sunduğumuz bireysel krediler arasında yer alıyor. Tekne üzerine ipotek tesisiyle kredi kullanılabilmesi için teknenin Türkiye gemi siciline kayıtlı olması gerekiyor. Bunun sağlanamaması halinde diğer teminatlardan oluşan bir model geliştiriyoruz.
Müşterilerimize nakit akış ve kredi teminatlarını netleştirdikten sonra harekete geçmelerini, kredi faiz oranları kadar diğer unsurlarla birlikte oluşan toplam maliyetlerini de dikkate almalarını öneriyoruz.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
ÖZPINAR Denizcili..
İSTANBUL34 Vap. H..
ALİ RIZA AKSOY De..
KONVOY Denizcilik
ASYA Nakliyat Ve ..
ZRC Denizcilik
TEMEL Denizcilik
ÇAĞLAR Denizcilik
GEMPORT A.Ş.
MS Denizcilik ve ..
...