Rusya 'Korsanlarla Mücadele Filosu' kuracak
Rusya 2013 yılına kadar Hint Okyanusunda "Sivil Gemi Koruma Bölge Komutanlığı" adı altında korsanlarla mücadele filosu kuracak. Donanma Baş Karargahından aldığımız bilgilere göre yeni filonun temelini Karadeniz Donanmasına bağlı gemiler oluşturacak.
Gözlemcilere göre zamanımızda korsanlık, bir nevi uluslararası girişimcilik haline gelmiş. Uydu seyyar sistemleri ve en modern teknoloji kullanan ve epeyce tecrübe sahibi korsanların, takip ettikleri gemi rotasını kolayca tespit etmesi bunun ispatıdır. Rus 'Sovkomflot' gemicilik şirket yetkilileri, korsanlığın hala hafife alındığından yakınıyor. Şirketin yaptığı hesap, Aden Körfezi ile Afrika Boynuzu bölgesindeki korsanlık olaylarının dünya ekonomisine verdiği zararın 12 milyar dolar civarında olduğunu gösteriyor. 2011'in ilk iki ayı zarfında o bölgede 87 olay oldu, 13 gemi kaçırıldı, 200'ü aşkın kişi rehin alındı. Toplam olarak 700 denizci fidye ödenmesi beklemek zorunda.
Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvede'in verdiği talimat uyarınca Rusya'nın dört donanmasına ait gemiler Aden Körfezinde sıra ile nöbet tutuyor. Bugünlerde 'Admiral Vinogradov' adlı büyük denizaltısavar geminin liderliğinde Pasifik Donanmasına ait gemiler devriyede.
Yeni filonun prototipi, Sovyet zamanında kurulan 5'nci Akdeniz filosu ve 8'nci Hint Okyanusu filosu olacak. İleride Rus gemileri problemli bölgede sürekli kalacak. Sovyetler Birliğinin Akdeniz üssü olarak kullandığı Tartus limanı konusunda Süriye ile görüşmeler sürüyor. Yeni filo, üç fırkatiyen, bir yakıt ikmal gemisi ve kurtarma römorköründen ibaret olacak.
Faliyet alanını sürekli olarak genişleten korsanlarla tek bir devletin baş etmesi zor. Rusya Bilimler Akademisi Devlet ve Hukuk Araştırma Enstitüsünden Deniz Hukuku uzmanı Vasiliy Gutsulyak, Gene de Moskova'nın aldığı kararın önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Korsanlar da devamlı taktiğini yeniliyor. Korumaya muhtaç bölge çok geniş. Bir tek devlet, bütün gemilerini seferber etse de istikrarı temin edemez. Bunula beraber Rusya'nın kararının yararı var, sanıyorum. Ama bütün deniz ülkeleri çabalarını birleştirmeli. En iyisi, korsan karşıtı bir koalisyon kurmak (ses bitti).
Gözlemcilere göre yeni Rus filosu, gemicilik korumakla yetinmeyecek. Rusya, politik açıdan gergin olan o bölgede varlığını göstermeye çalışıyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika devrimlerle sarsılırken NATO'nun Libya'yı bombalaması, Libyalıları korsanlığa itebilir. Nüfuz alanlarının yeniden paylaşılıdığı o bölgede Rus filosunun hazır bulunması, kimi ateşli kafaları soğutabilir.