Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Orkinos avcılığında yasaklar genişledi
Su ürünlerinden orkinos, kılıç ve kurbağa avcılığı ile söz konusu ürünlerin avlanmasının yasak olduğu tarihler yeniden düzenlendi. Bu çerçevede orkinos avcılığı için yasaklar genişletildi.Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, 2/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklik ile tebliğin ''Orkinos Avcılığı'' başlıklı 21'inci maddesi yeniden düzenlendi. Buna göre, 15 Haziran-15 Mayıs tarihleri arasında gırgır ağlarıyla orkinos avcılığı yasak olacak. Avcılığın serbest olduğu dönemde, av kotasını dolduran gemilerin, en geç 3 gün içinde, balıkçı barınaklarına çekilecek ve en yakın il veya ilçe müdürlükleri bilgilendirilecek.

15 Ekim-15 Haziran tarihleri arasında rekreasyonel ve sportif amaçlı, trol, olta, 24 metreden küçük paraketa gemilerince orkinos avcılığı yasaklanırken, 1 Haziran-31 Aralık tarihleri arasında da 24 metreden büyük paraketa gemileri ile orkinos avcılığına yasak getirildi.

Avlanan orkinosların, Tarım Bakanlığı tarafından belirlenen karaya çıkış noktaları dışındaki yerlerden karaya çıkarılması ve nakledilmesi de yasak olacak. Orkinos avlama izni alan her gemi, avladığı ve sattığı orkinos miktarlarına ilişkin Tarım Bakanlığınca istenen kayıtları tutmak ve bu konuda yapılan düzenlemelere uymak zorunda bulunacak.

Orkinos avcılığında, orkinos aramak amacıyla uçak ve helikopter kullanımı yasaklandı. 30 kilogramdan daha az ağırlığa sahip orkinosların avlanması, gemide tutulması, gemiden gemiye aktarılması, karaya çıkarılması, nakliyesi, depolanması, satılması ya da satış için teşhir edilmesi yasak olacak, ancak 10-30 kilogram arasındaki orkinoslar için orkinos av gemilerine en fazla yüzde 5 oranında istisna uygulanacak.

Her yıl ülke kotasından kıyı balıkçılığı için yüzde 1,5, sportif ve rekreasyonel amaçlı balıkçılık için yüzde 0,5 kota tahsisi yapılacak. Sportif ve rekreasyonel amaçlı avlanan orkinosların satışı yasak olacak.

İZİN İŞLEMLERİ

Orkinos avcılığı yapacak gemiler için ruhsat tezkeresinin verildiği tarım il müdürlüklerinden izin belgesi alınacak. Orkinos taşımacılığı yapacak gemiler için de geminin bulunduğu yerlerde tarım il müdürlüğünden taşıma izin belgesi alınacak.

Bir balıkçı gemisi, orkinos avcılık veya taşımacılık izinlerinden sadece birini alabilecek. Taşıma izni alan gemilerde, taşıma kafesi ağı hariç istihsal vasıtası bulundurulamayacak.

Orkinos avcılık izni verilmiş ve av kotası tahsil edilmiş, 24 metreden büyük gemilerin, Atlantik Ton Balıklarını Koruma Uluslararası Komisyonu (ICCAT) Bölgesel Gözlemcisini av süresince gemide bulundurması ve görevini yerine getirebilmesi için gerekli her türlü kolaylığın sağlanması zorunlu olacak.

KILIÇ BALIĞI VE KURBAĞA AVCILIĞI

Bu arada tebliğ ile kılıç balığı avcılığının yasak olduğu tarihler de 15 Ekim-15 Kasım döneminden 1 Ekim-30 Kasım dönemine alındı.

Kurbağa istihsali izleme ve rutin program sonucu ürün analizi uygun olmayan alanlarda; Aksaray, Amasya, Ankara, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yalova, Yozgat, Zonguldak illerinde 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında yasak olacak.

Adana, Adıyaman, Aydın, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kilis, Manisa, Mardin, Mersin, Osmaniye, Şanlıurfa, Şırnak illerinde 1 Mart-30 Nisan tarihleri arasında, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kayseri, Muş, Siirt, Sivas, Tunceli, Van illerinde 15 Mayıs-15 Temmuz, Antalya ve Muğla illerinde dönem boyunca yasak olacak.

Kurbağa istihsalinde bulunacaklar, bu taleplerini beyan ederek, istihsalde bulunacakları yerdeki il müdürlüğüne başvurarak, gerçek kişiler için su ürünleri ruhsat tezkeresi alacak.

Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 31.03.2011




Share |




YORUMLARINIZ



cok dar denızlere sahıbız orkınos ve kılıc avlanmasının en az ıstısnasız 5 yıl olmasını dılerım.orkınos ve kılıc ıhtıyacımız sularımız harıcınde ıthal yoluyla karsılanması denız balık ureme populasyonlarının daha genısletılmesı ve bu konuda unıversıtelerle ısbırlıgı ıcerısınde olunmasını temennı eder hayırlı calısmalar dılerım.

Yazan: ayhan çatı - 31.03.2011 23:24:41




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TEMEL Denizcilik
 BAŞARANLAR Su Ürü..
 PAK Kimya
 AKNUR Denizcilik
 PASİFİK Gemi Onar..
 İNKA
 İSTANBULLİNES Den..
 BABAYLON Hotel
 CEM Shipping
 UĞUR Den. San. Lt..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim