Okyanusta dolaşan "enkaz adası" tehlikesi !
Japonya'da, tsunaminin denize sürüklediği binlerce ev ve otomobil, onlarca deniz aracı hatta ceset parçalarının, bir yıl içinde ABD'nin doğu sahillerine vuracağı hesaplanıyor.
Japonya'nın kuzeydoğusunu dümdüz eden 9 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunaminin Pasifik Okyanusu'na çektiği yüz binlerce ev ve araba enkazı, ABD'nin doğu sahillerine doğru gidiyor. Uzmanlar en az 200 bin ev, sayısız motorlu araç ve gemi enkazının bir yıllık bir süre içinde Hawaii başta olmak üzere Kaliforniya, Oregon ve Washington kıyılarına ulaşacağını öngörüyor. Enkaz yığınları daha sonra Hawaii üzerinden Asya'ya geri dönecek. Uzmanlar bu sirkülasyona "Kuzey Pasifik Döngüsü" diyor. Japonya'dan Pasifik'e akan enkaz yığınları döngüye kapıldıktan sonra, okyanusta yüzer halde olan ve çapı yüzlerce kilometreyi bulan Büyük Pasifik Çöp Bölgesi'ne dahil olacak.
GEMİ TRAFİĞİ DE ETKİLENİYOR
ABD'li radyoloji uzmanı James Hevezi ise "ABD kıyılarına vurması beklenen enkaz parçalarının bazılarında Japonya'daki Fukuşima Daiçi nükleer santralındaki radyasyon sızıntısı nedeniyle, radyoaktif veriler görülebilir. Ama bunlar insan sağlığını tehdit edecek düzeyin çok altında olacak" diye konuştu. İngiliz Daily Mail gazetesine konuşan ABD'li denizbilimci Curtis Ebbesmeyer de çok daha dehşet verici bir ayrıntıya dikkat çekti: "Deprem ve tsunaminin ardından yaklaşık 16 bin kişinin kaybolduğu biliniyor. Uzmanlara göre bunlardan büyük bir kısmı hiçbir zaman bulunamayacak. Çünkü cesetler denize kapıldı. Benim de tahminime göre; ev, araba ve gemi yığınları ile birlikte 3 yıl içinde ABD'nin doğu sahillerine ayakkabıları ayağından çıkmamış insan ayakları gibi ceset parçaları vuracak." ABC News kanalına konuşan ABD Donanması subayı Vernon Dennis ise enkaz yığınıyla ilgili bir başka detaya dikkat çekerek, "Okyanusta akan dev enkaz yığınları gördük. Ama içlerinde insan uzvu tespit etmedik. Fakat enkaz yığınları o kadar geniş ki gemi trafiğini ciddi şekilde rahatsız ediyor" dedi.