Dev petrol arama platformu Çanakkale'den geçiyor
Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını tamamlayan dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson, Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapıyor.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın işbirliğiyle, Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten 2 Şubat 2010 tarihinde gelen dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson, yaklaşık 1 yıl süren çalışmalarını tamamladıktan sonra Sinop'tan ayrılmıştı.
Yalova Limanından Malta Limanına gittiği bildirilen petrol arama platformu, römorkör tarafından çekilerek boğazdan geçiriliyor. Platformun geçişine, güvenlik amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait, "Kurtarma-4", "Kurtarma-3", Söndüren-4" ve "Söndüren-6" römorkörleri refakat ediyor.
Platformunun geçişi sırasında, boğaz çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı.
Yetkililer, platformun Ege Denizi'ne açılmasının ardından boğaz trafiğinin normale döneceğini kaydetti.
Dünyanın ikinci büyük petrol platformu
Sinop açıklarında yapılan petrol arama çalışmalarda kullanılan Leiv Eiriksson, dünyanın ikinci büyük petrol platformu olarak biliniyor.
Deniz seviyesinden 5 bin 500 metre derinlikte arama yapabilme kapasitesi bulunan platformda bir helikopter pisti yer alıyor.
Tabandan yüksekliği 122,2 metre olan platformun, vinç yükseklikleri de deniz seviyesinden 58 metre olarak biliniyor. 50 bin ton ağırlığındaki platformun enerji ihtiyacı 44 MW gücündeki elektrik motorları ile sağlanıyor.
Greenpeace'den eylem
Bu arada, Greenpeace üyesi bir grubun, Leiv Eiriksson adlı dev petrol arama platformuna tırmanıp, Kuzey Kutbu'nda petrol arama çalışmalarının engellenmesi için eylem yaptığı bildirildi.
Greenpeace'den yapılan yazılı açıklamada, saat 05.00 sıralarında, aralarında Danimarka, Kanada, Slovakya, Polonya, Almanya, Avusturya, İsveç, İngiltere ve Türkiye'den eylemcilerin bulunduğu 11 kişinin, şişme botlarla yanaştıkları platforma yaklaşık 40 dakika içinde tırmandıkları bildirildi.
Leiv Eiriksson'un Kuzey Kutbu'nda petrol arama girişimiyle petrol endüstrisine yeni bir kapı araladığı savunulan açıklamada, şöyle denildi:
"Platform, İskoç firması Cairn Enerji adına bu yaz dört petrol kuyusu açmak için kiralandı. Meksika Körfezi'ndeki gibi bin 500 metre derinlikte petrol arayacak olan platform, hassas bir ekosisteme sahip olan Kuzey Kutbu'nda bir felakete neden olabilir."
Greenpeace Akdeniz'in İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker'in, eylemle ilgili şu bilgileri verdiği kaydedildi:
"Leiv Eiriksson, dünyanın en tartışmalı sondaj kulesi, çünkü Kuzey Kutbu'nda çok derinde sondaj yapabilen bir arama platformu. Platform burada Grönland'a doğru yola çıktığında durduruldu çünkü, Greenpeace uluslararası bir çevre örgütü olarak dünyanın her yerinde derin denizlerde petrol arama faaliyetlerine karşıdır. Bundan tam da bir yıl önce BP felaketi yaşanmıştı. Şimdi de petrol endüstrisi dünyanın en hassas ve önemli doğal yaşam alanlarının birinde riskli derin deniz petrol aramalarına girişiyor. Artık dünya yeni bir yol ayrımında, temiz ve yenilenebilir enerji politikalarıyla 21. yüzyıla şekil verecek ve dünyayı daha temiz ve daha güvenli yapacak şansımız var."
Greenpeace eylemcilerinden iki Türk'ün, geminin uluslararası sulara girecek olmasından dolayı platformdan indikleri, diğerlerinin ise halen platformda oldukları bildirildi.