Denizcilik Sektörü Aliağa'dabuluştu
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından Aliağa Ticaret Odası’nda düzenlenen “Sektör toplantısı”nda denizcilik, liman ve buna bağlı sektörlerde yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.
Düzenlenen toplantıda sektördeki ve bölgedeki yeni yatırımlar ile sektörel sorunlar ele alındı. Toplantıda Nemrut İskeleler bölgesi’nin 40 milyon ton elleçleme rakamı ile Türkiye’nin en büyük liman sahası olduğu dile getirildi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, bölgenin çok modlu taşımaya uygun, bütün ulaşım ağlarının ortasında olduğunu belirterek Lojistik altyapının biran önce oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Aliağa’da Şubeye bağlı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin sorunlarını tespit edip çözüm üretmek amacıyla Sektör buluşma toplantısı düzenledi. Aliağa Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda, Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh, katılımcıların tüm sorunlarını dile getirmelerini istedi.
SEKTÖREL SORUNLAR KONUŞULDU
Sektörün sorunlarını dinlemek ve çözüm aramak amacıyla toplantının düzenlendiğini dile getiren Dologh, Aliağa’nın Türk denizciliği açısından önemli bir yatırım bölgesi olduğunu söyledi. Dologh, “Aliağa’nın son yıllarda denizcilik ve bağlı sektörlerdeki yeni yatırımları ve hızlı büyümesi bölgenin gelişimine önemli katkı sağlıyor. Sektörümüzün sorunlarını tespit ederek bunlara kurumlarla işbirliği içinde çözümler bulmak istiyoruz. Bu amaçla her yıl bu toplantılarımızda bir araya geliyoruz. Aliağa Ticaret Odası, gerek sektörümüzün gelişimine katkıları gerekse de sorunların çözümünde bizle birlikte her zaman büyük çaba harcıyor.” Dedi.
ALİAĞA, LOJİSTİK İÇİN ÇOK AVANTAJLI
Toplantıya katılan Aliağa Ticaret Odası yönetim kurulu başkanı Adnan Saka, “Aliağa hızlı gelişen ve büyüyen bir bölge. Bu büyümenin en somut yaşandığı sektör denizcilik ve buna bağlı iş kolları. Ancak bu hızlı büyüme aynı zamanda çeşitli acil çözüm bekleyen sorunları da ortaya çıkarıyor. Aliağa’da yerel kurumlararası diyalog ve işbirliği imkânlarının geliştirilmesi, bir araya gelinmesi gerekiyor. Aliağa, çok modlu taşımaya uygun, bütün ulaşım ağlarının ortasında yer alan bir sanayi ve ticaret bölgesi. Bölgenin lojistik avantajlarının tespit edilip, altyapının ve organizasyonun buna göre şekillendirilmesi gerekiyor.
DENİZCİLİK SEKTÖRÜ ALTYAPI BEKLİYOR
Sorunları dile getiren Ege Gübre Genel Müdürü Bülent Çakın, Aliağa’nın sanayileşmeye 1960’lı yılların sonunda Rafinerinin kurulmasıyla başladığını, Nemrut Körfezine ilk geminin 1975’de geldiğini belirterek, “Aradan 34 yıl geçmesine rağmen hala Aliağa’nın yol sorunu var. İskeleleri Sanayiye ve ana yola bağlayan yollar yetersiz. Sanayi ve limanlar bölgesinde planlama gerekiyor. Bölgedeki altyapı hizmetlerinde yetki karmaşası da var. Türkiye’de elleçlenen 300 milyon ton yükün, 40 milyon tonunun elleçlendiği Aliağa’daki limanlara verilen altyapı çok yetersiz. Sanayici olarak bizlerin de hatası var; sesimizi yeterince duyuramıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla da yeterli diyaloğu kuramıyoruz.” Dedi.
GEZA DOLOGH, ALİAĞA TİCARET ODASI’NI ZİYARET ETTİ
Sektör toplantısı için Aliağa’ya gelen Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Onural ve yönetim kurulu üyesi Akın Kandemir, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka’yı makamında ziyaret etti. Dologh, Saka’ya, Deniz Ticaret Odası yayınlarından çıkan “Ege Denizi Balıkçılığı” kitabını hediye etti.