Yat ve tekne, 2 bin kişinin ekmek kapısı oldu
Bartın'a bağlı Kurucaşile ilçesinde inşa edilen tekne ve yatlar dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.
Kurucaşile, Türkiye genelinde ahşap yat ve gemi yapımcılığında söz sahibi bir ilçe. İlçeye bağlı Tekkeönü köyü, yüzyıllardır ‘tekne ve yat' yapımcılığıyla ününü dünyaya duyuruyor. 2 bin nüfuslu ilçede 26 tersane bulunuyor. Bu işletmelerde yılda 40 küçük tekne, 25 balıkçı teknesi, 15 gezi teknesi ve yat olmak üzere yaklaşık 80 kadar tekne inşa ediliyor. Ayrıca, Amerika, Kanada, İtalya ve Almanya'ya her yıl Tekkeönü'nden 3-4 yat gönderiliyor. Yat satışlarından sağlanan gelir yıllık 3 milyon Euro.
Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Çoban, Kurucaşile ve Tekkeönü'nde Karadenizlinin tekne yapım ustalığının sergilendiğini söyledi. Yunanistan için yat ürettiklerini dile getiren Hüseyin Çoban, “Zamanında korsan savaşlarından yorgun düşmüş bu topraklarda artık sürmekte olan tek bir savaş var, o da Karadeniz'in azgın dalgalarına dayanıklı tekneler yapmak.” dedi. Kurucaşile'de geleneksel hale gelen gemicilik mesleği, 1998 yılında Türkiye'de ilk kez öğretime açılan Ahşap Yat Yapımı Anadolu Meslek Lisesi ile bilimsel bir yapıya kavuştu.
Hüseyin Çoban, okuldan mezun olanların mesleğe kazandırılarak daha teknik, modern ve kaliteli işler ortaya konulacağına inandığını kaydetti. Denizcilik Müsteşarlığı'ndan üst düzey yetkililerin Tekkeönü köyüne gelerek incelemelerde bulunduğunu anlatan Çoban, modern gemi tersanesi yapılması için müsteşarlık tarafından kamulaştırma çalışmalarına başlanacağını ifade etti.