Nautilus gemisi Marmara’yı araştıracak
Titanik’i Atlas Okyanusu’nun 4 bin metre derinliğinde bulan Nautilus gemisi Tuzla’da bakıma alındı. Dünyanın en gelişmiş cihazlarına sahip olan gemi, Marmara Denizi’nde araştırmalar yapacak.
Dünyanın en ünlü batığı Titanik’i Atlas Okyanusu’nun yaklaşık 4 bin metre derinliğinde bulan Nautilus gemisi, Marmara ve Karadeniz’de bir dizi araştırma yapmak için İstanbul’a geldi.
Amerikan Deniz Araştırma Vakfı’na ait dünyanın en modern sualtı araştırma gemisi Nautilus, çıkacağı seferlere hazırlanmak için Tuzla’daki Çindemir Tersanesi’nde bakıma alındı.
1912’de batan Titanik’i 1985’te keşfeden, daha sonra da Almanların ünlü zırhlısı Bismarck ve İngiliz yolcu gemisi Lusitania gibi birçok tarihi gemi batığını derin okyanusta bulan Nautilus, 1 aydır Tuzla Tersaneler Bölgesi’ndeki Çindemir Tersanesi’nde...
Dünyanın en gelişmiş sonar, radar ve derinlik görüntüleme cihazlarına sahip olan, 65 metre uzunluğundaki gemi Amerikan Deniz Araştırma Vakfı’na ait. Tersanede Nautilus’un dış boyası yapılarak güvertesindeki bazı bölümler değiştirilecek. En önemli değişiklik denizaltıların bulunduğu bölümde yapılacak.
Belgesel çekimleri yapacak
Nautilus, 6 bin metreye kadar inerek araştırma yapabilecek donanıma sahip iki denizaltıyı güvertesinde barındırıyor. Titanik gibi derin denizdeki batıkları bulan Herkül ile örnek ve parça çıkarmayı sağlayan Argus’u taşıyan gemi, ulaşılması en zor derinliklerin görüntülenmesini ve incelenmesini sağlıyor.
Çindemir Tersanesi’nde geminin araştırma denizaltılarının daha kolay denize indirilmesi için farklı bir düzenek hazırlanıyor. Amerikan Deniz Kuvvetleri’nden emekli olan Dr. Robert Ballard’ın önderliğinde 2 yıl boyunca araştırmalar yapması planlanan Nautilus, National Geographic için de belgesel çekimleri yapacak.
Değeri 25 milyon lira olan geminin çalışmaları National Geographic Vakfı tarafından finanse ediliyor.
Tarihe ışık tutacak
Nautilus’un ilk aşamada 1 milyon liralık bütçeyle Karadeniz ve Marmara’da araştırma yapması için Kültür Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na başvurular yapıldı.
Bodrum Kültür Sanat Vakfı (BOSAV) Başkanı Tufan Turanlı, Nautilus’un Bodrum ve civarındaki araştırmalarına ara vererek Marmara’ya yöneleceğini söyledi. Turanlı, “Marmara’da da araştırılması gereken çok önemli batıklar var. Hem tarihe ışık tutmak hem de zenginliği ortaya çıkarmak için National Geographic için belgesel de çekilecek” dedi.
Geminin başmühendisi ve okyanus bilimcisi Kanadalı Ian Kulin ise, “Marmara’nın 1300 metre derinliğine kadar inerek araştırmalarımızı batıklar üzerinde yoğunlaştıracağız. Batıkları tespit etmeye çalışıyoruz. Marmara Denizi, Dr. Ballard’ı Atlas Okyanusu kadar heyecanlandırıyor. Tuzla’daki tersanelerde dünyanın en iyi mühendisleri ve en çalışkan işçileri var. Bu yüzden Tuzla’yı seçtik” diye konuştu.
Dünyanın en gelişmiş araştırma gemisi
Gemide 16 teknik personel ile 25 bilim insanı bulunuyor. Okyanus bilimci (oşinograf), deniz biyoloğu, sualtı arkeoloğu, jeofizik mühendisi, çevre mühendisi, sismolog, hidroloji uzmanı, kıyı mühendisi gibi çeşitli bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, uydu bağlantısıyla istenilen ülkeye gönderilebiliyor. Gemiye bağımlı hareket edebilen 2 sualtı araştırma gemisinin de yer aldığı Nautilus, 6 bin metre derinliğe kadar araştırma yapabiliyor.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
KOÇ Topluluğu
OLAY NAUTIC
ONURSAN
CANMAR Denizcilik
KALKAVAN Transpor..
ALBATROS Yatçılık
ÇANAKKALE Liman İ..
ADATEPE Denizcili..
LİMA Turizm Yatçı..
SAHA Ltd.
...