Türkiye'nin ''seyr-ü sefer güvenliği'' uygulaması İsrail'i zorlayacak
İsrail, seyr-ü sefer kuralının dışında 12 millik alanın ötesinde de yardım gemilerine müdahale ediyordu. Türkiye artık uluslararası hukuktan gelen hakkını kullanacak.
Türkiye'nin, "seyr-ü sefer güvenliği" açıklamasıyla, İsrail’in karasularının bittiği 12 mil dışındaki her hangi bir gemiye müdahele etmesi durumunda, söz konusu gemi Türk donanması tarafından korunacak. Yani, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ‘Güvenlik ablukası’ fiilen sona erecek. Yaptırımlar arasındaki “Türkiye, Akdeniz’de seyr-ü sefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacaktır” başlığı bölgedeki dengeleri değiştirecek.
50 mile kadar yasadışı abluka
Bölgede Gazzeli balıkçılar ancak 3 mil açılabiliyor. 3 milden sonrası uluslararası hukuka aykırı olarak İsrail tarafından ambargo bölgesi ilan edilmiş durumda. İsrail, Gazze’ye yönelik deniz ambargosu uygulamasını zaman içinde adeta kuşa çevirdi. 2002 Ağustos’undaki Bertini Anlaşması’nda Gazze’nin kara suları 20 milden uluslararası ölçü olan 12 mile çekildi. Bu oran 2006’da iki kez değişti. Son olarak İsrail 2009’da Gazze’nin deniz sınırını 3 mil olarak belirledi. İsrail, ablukasını keyfi şekilde 50 mile kadar çıkartabiliyor.
İsrail: Karşı karşıya gelmeyiz
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, “Türkiye ile karşı karşıya gelme riski yok. Türk savaş gemilerinin Gazze ablukasını zorlamaya gelen gemilere eşlik edeceğini düşünmüyorum” dedi.
Levy: Artık turist olarak gelirim
Öte yandan İsrail, Palmer Raporu’nu kabul ettiğini açıkladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Türkiye ve İsrail’den, Ortadoğu’nun menfaati için ilişkilerini düzeltmesini istedi. İsrail’in gönderilen büyükelçisi Gaby Levy de, “Artık Türkiye’ye sadece turist olarak gelirim” dedi.