Türkiye, Yunanistan'ın Uçak ve Gemilerine el koyabilir!
BOTAŞ, iflasın eşiğine gelen Yunanistan'dan alacaklarının peşine düştü.
Sabah'tan Mehmet Nayır'ın haberine göre; BOTAŞ, 300 milyon dolarlık borcu bulunan Komşu'yu uluslararası tahkim mahkemesine vermeye hazırlanıyor.
Türkiye, iflasın eşiğindeki Yunanistan'dan yaklaşık 300 milyon dolarlık doğalgaz alacaklarını garantiye almak için ilk hamleyi yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, "Yunanistan'dan alacaklarımızda kolaylık gösteriyoruz" açıklamasına rağmen Yunanistan'ın milli doğalgaz şirketi DEPA, borç ödeme takvimini belli bir aşamaya getirmedi. BOTAŞ, iflas etmek üzere olan Komşu'dan alacaklarının peşine düştü. Sözleşme gereği İsviçre Tahkim Mahkemesi'ne dava dilekçesinin sunulduğunu aktaran BOTAŞ yetkilileri, "Alacaklarımızı garanti altına almak için bu hamle gerekliydi" açıklamasını yaptı.
300 MİLYON $'LIK TAHKİM
Türkiye, 2007'den 2011'e kadar Azerbaycan'dan satın aldığı doğalgazın bir kısmını Yunanistan'a ihraç ediyordu. Yunanistan'ın doğalgaz ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığı bu alışverişte Türkiye, 2008 yılında 443 milyon metreküp, 2009 yılında 721 milyon metreküp, 2010 yılında ise 660 milyon metreküp doğalgaz ihraç etti.Türkiye ile Azerbaycan arasında geçen yıl geriye dönük fiyat revizyonuna gidilince, Türkiye'nin Azerbaycan'dan aldığı doğalgaz ortalama 120 dolardan yaklaşık 300 dolara çıktı. Bu revizyon, Türkiye'nin Yunanistan'a sattığı Azeri gazına da uygulandı. Türkiye Azerbaycan'a 1.1 milyar dolar ödeme yaparken, Yunanistan'a yaklaşık 300 milyon dolarlık ek fatura çıktı.
Ödeme yapılmadı
Müzakerelerde Yunanistan borcunu kabul ederken, kriz nedeniyle son bir yıldır ödeme yapılmadı. Bakan Yıldız, bugüne dek Yunanistan'a gösterilen kolaylık çerçevesinde tahkime gitmediklerini açıklamıştı. Yetkililer, gaz alışverişi kapsamında Türkiye'nin alacaklarının kesin olduğunu ve ellerinde güçlü veriler bulunduğunu savundu.
Yunanlardan DEPA iddiası
TÜRKIYE'NİN Yunanistan'dan alacaklarını ertelemesi haberlerine Yunan basını ilginç yaklaşım getirmişti. Elefteros Tipos, "Türkler, enerji konusunda egemen olmak için DEPA'yı istiyor" başlığı ile verdiği haberde, BOTAŞ'ın borcunu erteleyerek rakamı yükselttiği ve 2011 sonuna kadar özelleştirilmesi gereken DEPA'yı satın almayı hedeflediğini iddia etmişti.
Gemi ve Uçağa bile el konur
Tahkim mahkemelerinin kararları uluslararası icrai nitelik taşıyor. Davayı Türkiye'nin kazanması ve Yunanistan'ın ödemeleri yapmaması durumunda BOTAŞ, Türkiye'ye gelen Yunan bayraklı uçak, gemi ve bu ülkenin yurtdışındaki mallarına el koyma hakkına sahip olacak.