Türkiye'den Rum kesimi'ne 200 mil resti
Türk bayraklı Piri Reis ve Norveç bandıralı sismik gemi donanma eşliğinde çalışmaya başlıyor. F-16' lar da gerekirse KKTC'ye konuşlandırılacak.
Kıbrıs Rum Kesimi'nin Ada'nın tek temsilcisi gibi hareket ederek Akdeniz'de başlattığı doğalgaz araması karşısında Ankara 200 mil resti çekti. Akdeniz'i denizden ve havadan ablukaya alacak planı devreye koydu.
Buna göre Türk bayraklı Piri Reis ve Norveç bandıralı sismik gemi donanma eşliğinde Akdeniz'de çalışacak. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 savaş uçakları da gerekirse Kuzey Kıbrıs'a konuşlandırılacak. Ankara, Türkiye ana kıtasının 200 mil açığına kadar olan deniz sahasını "Türk Münhasır Ekonomik Bölgesi" statüsünde görüyor. Kıbrıs Adası ve 12 mil açığına ise saygı gösterilecek. Güney Kıbrıs'ın ilan ettiği tüm petrol ve doğalgaz arama parselleri ve halen ABD menşeli Noble Enerji'nin çalışma yaptığı bölge Türkiye'nin münhasır ekonomi bölgesine giriyor.
İTDALAŞI İHTİMALİ
Türkiye Akdeniz'de sismik araştırmalara başlarken, Rum kesimi ile işbirliği yapan İsrail'in Doğu Akdeniz'de kurulan platformu koruma bahanesiyle yapacağı uçuşlara karşı KKTC'de bir ya da iki F-16'nın konuşlandırılması planlanıyor.
KKTC ile Türkiye arasında Kıta Sahanlığı Anlaşması'nın imzalanmasıyla Türkiye'ye Kıbrıs Adası'nı da kuşatacak şekilde geniş bir alanda petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin yolu açıldı. Türkiye, Güney Kıbrıs'ın Münhasır Alan olarak ilan ettiği 12'nci parselin de dahil olduğu bölgelere kadar arama yapabilecek. Ancak, bu noktada İsrail ile Türk askeri unsurlarının karşı karşıya gelebileceği de değerlendiriliyor. Rum kesiminin arama çalışmalarına İsrail'in savaş uçakları eskortluk ederse Türkiye imzaladığı yeni Kıta Sahanlığı Anlaşması'na dayanarak kendi hava unsurlarını bölgeye gönderebilecek. Bu olasılık karşısında daha hızlı hareket edebilmek için KKTC'de bir veya iki savaş uçağının konuşlandırılması planlanıyor. Böylece Ege'de Yunan jetleriyle yaşanan it dalaşının bir benzeri de Doğu Akdeniz'de gerçekleşebilecek. Rum basını, Türk ve İsrail F16 savaş uçaklarının 'birbirlerini kilitleyecek' kadar yakın uçuşa başladığını iddia etti.
Dün yayınlanan habere göre, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar sondaj yapılan bölgeye 50 kilometre yaklaştı. Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile biraraya gelen Başbakan Erdoğan, Rumların tek taraflı adımlarının müzakere sürecini baltaladığını belirterek, "Eğer Rumlar (sondaj aramasını kast ederek) çekilirse biz de çekiliriz" dedi. Erdoğan, Moon'dan Rum kesimine telkinde bulunmasını istedi.
İlk milli geminin ilk hedefi Akdeniz
Türkiye, petrol aramaları nedeniyle suların ısındığı Akdeniz'de milli savaş gemisiyle boy göstermeye hazırlanıyor. Çalışmaları 2004 yılından bu yana süren milli gemi projesi MİLGEM kapsamında üretilen Heybeliada, 27 Eylül Salı günü Türk Donanması'na katılacak. Heybeliada'nın ilk görev yeri ise Akdeniz olacak. Heybeliada, mevcut savaş gemilerine göre radara yakalanmadan hedefe çok daha fazla yaklaşabiliyor. Gemiye Harpoon ve 76 mm top entegrasyonu ile etkin su üstü harbi yeteneği kazandırıldı. Preveze Deniz Zaferi'nin yıl dönümünde Heybeliada için İstanbul Tersanesi'nde düzenlenecek törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel de katılacak.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
TUR YAT SAN
TEAM SHIP Crew
METE KARDEŞLER De..
MARİN Römorkör ve..
CSR Shipping
CİHAN Gemi Elektr..
ÖZLER İskele Ltd...
MUÇO Yatçılık San..
ORTAKLAR Gemi Ace..
KAPTANOĞLU Denizc..
...