İnkılap Vapuru'na yapılan kaçak katlar yıkılıyor
Yalova Belediyesi, "Gemi Tescil Belgesi" olmadığı ve imar mevzuatına aykırı yapıldığı gerekçesiyle restorasyonunu durdurduğu ve şartnameye uyulmadığı için ihalesini feshettiği İnkılap Vapuru'ndaki kaçak katların yıkımına başladı.
Belediye Encümeni tarafından fesih kararının alınmasının ardından İnkılap Vapuru'nda yıkım çalışmasına başlayan belediye ekipleriyle, firma avukatı arasında tartışma yaşandı.
Belediye yetkililerinden yıkım kararını isteyen firma avukatı Temel Akyazı'ya, 2 Şubat 2011 tarihli yıkım kararı teslim edildi. Yıkım çalışmalarını, firma sahibi Sadrettin Atalay da izledi.
Kira sözleşmesiyle burayı kiraladıklarını ifade eden Akyazı, "Belediye de tek taraflı olarak bir encümen kararı aldı ve kira sözleşmesini feshetti. Ama kira sözleşmeleri tek taraflı feshedilemez ve yıkım kararı da aynı şekilde alınamaz. Bize herhangi bir tebligatta bulunulmadı" dedi.
Akyazı, yapılan işlem hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek,
"Belediye hakkında zaten mala zarar vermekten, iş yeri dokunulmazlığını ihlale kadar Cumhuriyet Başsavcılığına verdiğimiz suç duyuruları var. Sözleşmemizin sürdüğü bir yerde yıkım yaptıkları için de yine belediye hakkında suç duyurusunda bulunup mala zarar verme gerekçesiyle dava açacağız" diye konuştu.
Tek taraflı feshetme yetkisi
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise yapılan işlemin tamamen hukuka uygun olduğunu söyledi. Koçal, şöyle dedi:
"Atalaylar firmasının yaptığı, bizim Kasım-Aralık ayından itibaren kaçak yapı muamelesine tabi tuttuğumuz, encümen kararı alınan, yıkım kararı çıkarılan, savcılığa suç duyurusunda bulunulan bir süreç. Zaten bütün işlemleri tamamlanmış, cezası kesilmiş. Yapılan hiçbir işlemde hukuki bir engel yok."
Koçal, ihale şartnamesinde geminin aslına uygun, restorasyonu yapılması yönünde madde olduğunu vurguladı.
Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özsümer de vapura kaçak katların çıkıldığını belirtti. Vapurda yapılan çalışmalarla ilgili tutanak tutuluğunu hatırlatan Özsümer, şunları kaydetti:
"Kaçak yapıldığına dair tutanaklar tutuldu, mühürlendi. Müteahhit firma, mühürlemeden sonra çalışmalarına tekrardan devam etti. Devam ettiği için mühür fekki yapıldı. Savcılığa tekrardan bildirildi. O arada bu konu Valilik takibine alındı. Biz Bayındırlıktan kaçak katların yıkılması doğrultusunda görüş geldi. İhalede de tek taraflı feshetme yetkisi belediyenin şartnamesinde zaten yazılı."
İnkılap Vapuru
1961 yılında İskoçya'nın Glasgow kentindeki tersanede yapılan 9 kardeş gemiden biri olan İnkılap, uzun yıllar İstanbul'da şehir hatları vapuru olarak hizmet verdi. Dünyanın son 4 buharlı gemisinden biri olduğu belirtilen İnkılap, 2009'da Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu'nun girişimleriyle nikah salonu, restoran ve müze olarak kullanılmak üzere Yalova'ya getirildi. 2010'da ise Atalaylar Turizm firmasına ihale edilen vapurda yapılan restorasyon çalışmaları 'kaçak kat çıkıldığı' gerekçesiyle durdurulmuştu.