Denizcilik sektörümüz Dünyanın dikkatini çekiyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2011 yılının denizcilik ve bilişim alanları açısında da çok başarılı geçtiğini ifade ederek, ''Türkiye'nin parlayan yıldızı denizciliğimiz artık dünyanın dikkatini çeken, ben de varım diyen bir aşamada'' dedi.
Bakan Yıldırım , Türkiye'de denizciliğin kat ettiği mesafenin heyecan verici noktada olduğunu belirtti.
2011 yılında denizcilik alanındaki gelişmelerden en önemlisinin denizciliği müsteşarlık seviyesinden alarak, Bakanlık seviyesinde temsil edilir hale getirmeleri olduğunu ifade eden Yıldırım, son 9 yılda Türkiye'de denizcilik sektörünün, AB standartlarını yakaladığını, Türkiye'nin denizcilikte dünyanın lider ülkeleri arasına girdiğini kaydetti.
Tuzla'da sıkışan gemi inşa sanayisini tüm kıyılara yaydıklarını, tersane sayısını 36'dan 71'e çıkardıklarını anlatan Yıldırım, 2011 yılının ilk sekiz ayı itibariyle Türkiye'nin, dünya yeni gemi inşa siparişlerinde adet bazında 6'ncı, DWT bazında 10'uncu sırada yer aldığını ifade etti. Türkiye'nin 2011 yılı itibariyle mega yat üretiminde dünya sıralamasında 3. sıraya yerleştiğini belirten Yıldırım, ''Türkiye yat inşaatında bir marka oldu'' dedi.
Denizcilik sektörünün, 'Özel Tüketim Vergisi Sıfırlanmış Akaryakıt' uygulaması ve diğer teşvikler sayesinde olağanüstü bir gelişme gösterdiğini belirten Yıldırım, Türk bayraklı gemilerin ilk kez 2008 yılında beyaz listeye geçtiğini hatırlatarak, Paris Memorandumu Sekretaryası'nın 11 Temmuz 2011 tarihli raporunun Türkiye'nin bu konumunu kuvvetlendirdiğini kaydetti.
Yıldırım, öte yandan 2004 yılından bu yana uygulanan ÖTV indirimi sayesinde, Eylül 2011 tarihi itibarıyla sektöre 2,4 milyar lira destek sağlandığını bildirdi.
YOLCU SAYISI, ELLEÇLENEN YÜK MİKTARI ARTTI
Kabotajda taşınan yolcu sayısının 2010 yılında 154 milyona ulaştığını, 2011 yılı sonunda bu rakamın 161 milyonu geçeceğini ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
''Kabotajda taşınan araç sayımız ise; 2010 yılında 9,4 milyon iken bu yıl sonuna kadar taşınan araç sayısının yaklaşık 10,7 milyonu geçmesini bekliyoruz. Limanlarımızda elleçlenen yük miktarında ise 2010 yılında 349 milyon ton iken, 2011 yılı sonu itibariyle 362 milyon tonu bulacak.
2011 yılında kruvaziyer turizminin artırılmasına yönelik yürütülen çalışmalara hız verdik. Bu sayede 2010 yılında 1 milyon 719 bin olan kruvaziyer yolcu sayımız 2011 yılı sonunda 2 milyon 250 bini bulmuş olacak.
Kruvaziyer gemilerinin liman hizmetlerine ödedikleri bedelleri yüzde 50 oranında azalttık. Özellikle 2012 yılında turist sayısında önemli artışlara neden olacağını düşünüyorum.''
UÇAN KUŞTAN HABERİMİZ VAR
''Denizlerimizde kurduğumuz takip sistemleri sayesinde uçan martılardan dahi haberdar oluyoruz'' diyen Yıldırım, 2011 yılı içinde 98 olaya başarı ile müdahale ettiklerini bildirdi. Yıldırım, 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye'de 182 adet liman tesisi, 220 adet balıkçı barınağı, 45 adet marina, 71 adet tersane olmak üzere toplamda 498 adet kıyı tesisi bulunduğunu kaydetti.
Denizcilik sektöründeki en önemli yatırım projeleri arasında yer alan Çandarlı Limanının Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise 10. büyük limanı olarak planlandığını dile getiren Bakan Yıldırım, Türkiye'nin batıya açılan kapısı olan Çandarlı Limanının temelinin Mayıs ayında atıldığını hatırlattı.
2011 yılında Batı Karadeniz'de kuzey-güney aksında intermodal taşımacılık hizmeti verecek bir liman kompleksi olan Filyos Limanı Projesine de devam ettiklerini ifade eden Yıldırım, cevher, konteyner, akaryakıt gibi çeşitli yük türlerine hizmet verecek olan limanın, 25 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olacağını belirtti.
DENİZCİLİK YATIRIMLARI DEVAM EDECEK
Denizcilik alanında ise tersane, balıkçı barınağı, yat limanları yatırımlarına devam edeceklerini belirten Yıldırım, 2012 yılı içinde İzmir Alsancak Limanının kruvaziyer alanının ihaleye çıkarılması için gereken tüm prosedürleri tamamlamayı planladıklarını kaydetti.
2012 yılında önem verecekleri bir diğer sektörün bilişim olacağını ifade eden Bakan Yıldırım, ''2G GSM bantlarının, 3G teknolojisinde kullanılması için yeni bir çalışma yapılacak, böylece 3G daha da güçlenecek. Geniş bant hizmetlerinde şeffaflık düzenlemeleri yapılacak, 2013-2015 yıllarını kapsayan stratejik plan hazırlanacak, IPV 6 geçiş için çalışmalara devam edilecek'' diye konuştu.
Bakan Yıldırım, sektördeki serbestleşme alanında gerçekleştirilen gelişmelerin, bundan sonra da fiber internet altyapılarının yaygınlaştırılması, bilgi ve iletişim sektörünün uluslararası rekabette daha üst sıralara taşınması alanlarında sürdürüleceğini ifade etti.
YÜZYILLIK RÜYA MARMARAY
Sultan Abdülmecit'in hayal ettiği, Sultan Abdülhamit'in projesini hazırlattığı Marmaray'ı gerçekleştirmenin AK Parti hükümetlerine nasip olduğunu ifade eden Yıldırım, yüzyıllık rüya olan Marmaray projesinin, İstanbul'un toplu ulaşımına nefes aldırtacağını söyledi. Denizin 60 metre altından geçen bu muhteşem projenin, dünyanın en derin sualtı tüneli olma özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, Marmaray ile ilgili herhangi bir aksama söz konusu olmadığını, 29 Ekim 2013'de hizmete girmiş olacağını söyledi.
2012 YILINDA HAYATA GEÇECEK PROJELER
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, daha önce ertelenen 3. Boğaz Köprüsü ihalesinin 10 Ocak'ta gerçekleştirileceğini, herhangi bir erteleme olmayacağını belirterek, bu ihalenin 2012'nin ilk ihalesi olabileceğini söyledi.
Türkiye'nin iki büyük kenti İzmir ve Ankara'yı birbirine bağlayacak İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin ikinci ayağı olan İzmir-Afyonkarahisar arasının 2012 yılında ihalesini yapacaklarını bildiren Yıldırım, bu sayede projenin iki taraftan da inşa ediliyor hale geleceğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığıyla imzaladıkları protokolle Türkiye'deki 570 bin dersliğinin tamamını akıllı sınıf haline getireceklerini dile getiren Bakan Yıldırım, ''Kara tahta devrine son veriyoruz. Bu ülkenin bahtı karaydı ak ettik, artık bahtı da tahtası da kara olmayacak. 2012 yılı içinde Fatih Projesi'nin ihalesinin tamamlanması ve kurulumlarının yapılandırılmasını hedefliyoruz. 4 yıl içinde 570 bin sınıfa Akıllı Tahta ve öğrencilerimize Tablet PC verilecek. FATİH projesini çok önemsiyorum. Çok hayati öneme sahip bir proje'' diye konuştu.
destek
yorum yapan tüm personel ve zabitan arkadaslarıma tesekkür ediyor.dünyaya hükmettiğimizi söyleyen sayın bakanın kendine ait gemilerinin hollanda bayraklı olduğunu hatırlatıyorum.. gemide çalısıp para alamadığımızın yanı sıra hergecen gün yeterlilikler hakkında dalga gecildiğini ve ailemizden çok evraka sağlığa belgeye para yatırıp iş bulana kadar evrakların tarihinin geçtiğini hatırlıyorum... dünyaya hükmetmekten ziyade başlarını çevirip bir sağa sola baksalar fındık ve cay bahcelerindeki gençlerimizi seni kaptan seni mühendis yapacağız diye kandırıp elindeki nafakasını alıp kurslarda perişan eden merdiven altı kalpazanları görürler.. daha düne kadar ulaştırma bakanlığı olan devlet kurumumuz neden se bir anda ulaştırma ve denizcilik bakanlığı oldu.. insanımızı kukla olarak gördüğünüz için yürekten tesekkür etmekteyiz.yazıklar olsun Yazan: serhat TAŞDEMİR - 3.01.2012 12:08:09 Hangi Denizcilik...
Sayın bakanımızın beyan ve açıklamaları denizciliğimizin yatırım ve teşviklerle oldukça yolaldığını belgelemektedir.Ancak görüldüğü gibi büyüyen sadece yatırımcı ve sermayedarlar...İnsansız deniz aracı henüz hizmete konulmadığına göre bu büyümeyi ve beklenen seviyeye gelmeyi sağlayan en önemli emek deniz çalışanının emeğidir.Buna rağmen deniz çalışanlarının tabi oldukları Dz.İş Kanunu'muz kapsamındaki haklarını koruyacak herhangibir milli yada uluslararası bir kuruma sahip değiliz.Pek çok gemicimiz aylık ücretini alamama,yeterince kumanya ve malzeme tedarik edilememe,izin ücretini alamama,sigorta ettirilmeme endişesi içerisinde,verimsiz olarak çalıştırılmaktadır.Diğer taraftan yabancı bayraklı gemilerimizde çalışan gemicilerimizin çoğunluğu askerlik yapmamak için bu bayraklı gemileri tercih etmek zorunda kaldığından daha az ücretle,sigortasız çalışmakta ve maalesef bu gemicilerimizin kariyer ve performans seviyeleri oldukça düşüktür.Son olarak yeterliklerdeki hizmet sürelerinin uzatılacağı konusunda çalışmalar olduğu,bunun bilgi birikimi,tecrübe edinme açısından yerinde olacağı ve en yakın zamanda tamamlanması gerektiği kanısındayım.Daha bilgili,kariyerli,beklenen performansı verebilecek gemici yetiştirme,gemicilerin haklarını koruyabilecek tedbirlerin alınması konularında daha titiz davranılması,hayırlı ve sağlıklı günler dileğimle.Uykpt/Yaşar DERİN Yazan: Yaşar DERİN - 2.01.2012 20:57:59 hangi ülkenin denizciliği
Sayın bakan hayal dünyasından çıksanda etrafına bi baksan acaba yandaş medyanızın ısıstıp ısıtıp verdiği gibi ülke ekonomisi olmadı kadar iyi laflarına sizde türk denizciliği diyerek destekte bulunmuşunuz helal olsun,bizim en ufak bir ülkeyle aramızdaki sınır kmsi kadar dahi denizi olan ülkelerin denizcilik bakanlıkları var bizdede alinin külahı veliye olayı devam ediyor hala,denizci belgesi çıkartmanın bedeli olmuş bilmem kaç lira zaten adamda para yok borç harç bulup bitiriyor alıyor tüm belgelerini sonra adamın varsa iş bulursun yoksa kör kuyuya taş atmak yüzlerce tl yatırdık denizcilik müşteşarlığına hangi hakkımızı savunuyorsunuz armatörlerle yemekli toplantılarda yatlarda gezinmekten gerçek emekciyimi gördüğünüz var ******* Yazan: mehmet seyrek - 2.01.2012 19:14:38 denizcilik
sayın bakan ya Türkiyede yaşamıyor yada Türk denizciliğinin gerçek çalışanlarıyla yağcısıyla gemicisiyle aşçısıyla hiç bir şekilde irtibat kuramamış .armatörlerle konuşursan tersane sahibleriyle konuşursan denizciliği tabiki toz pembe görürsün denizde yıpranmayı kaldırdınız denizcilik çağ atladı dimi millet çoğu firmadan maaşını alamıyor sigortası yatırılmıyor maaşlarda ikramiyeler kalkmış TÜRK gemilerinin çoğu yabancı bayrak çekmiş siz hala denizcilik gelişti diyorsunuz bir gün denizciliğin gerçek çalışanlarıyla iletişime geçmeyi deneyin hiç bir şey yapamıyorsanız gempo daki mesajları okuyun denizciliğimiz ne halde görürsünüz teşekkürler Yazan: atilla genç - 2.01.2012 16:16:29
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz