Suudi'lerden Türk şirketine 19 romörkor siparişi
Suudi ATCOM şirketinin, 19 römorkör siparişinin, 9 römorkörlük ilk bölümü için imzalar, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın nezaretinde, bakanlık binasında atıldı.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gemi inşa sanayi ihracatının 2011 yılında 1,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, ''Yat ve tekne imalatında ise sipariş sıralamasında 2011 yılında dünya üçüncülüğüne ulaştık'' dedi.
Suudi ATCOM şirketinin, 19 römorkör siparişinin, 9 römorkörlük ilk bölümü için imzalar, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın nezaretinde, bakanlık binasında atıldı.
Bakan Çağlayan, yaklaşık 28 milyon dolar değerindeki anlaşmanın imzasından önce yaptığı konuşmada, Mevlit Kandili'nin tüm İslam alemine hayırlar getirmesi temennisinde bulundu. Konuşmasında, köklü ve güçlü bağlara sahip Suudi Arabistan ile Türkiye'nin iki şirketinin işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çağlayan, kısa süre önce gittiği Suudi Arabistan'da 6 bakanla bir araya geldiğini hatırlattı.
İki ülke iş adamlarının işbirliğine verdiği öneme dikkat çeken Çağlayan, dün de, imza için bakanlıkta bulunan ATCOM şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahad El Türki'nin amcası Salih El Türki ile görüştüğünü söyledi.
Çağlayan, bu sırada yanında bulunan Fahad El Türki'ye dönerek, ''Salih benim kardeşimdir. Ben de senin amcan oldum'' diye esprisini yaptı.
Bakan Çağlayan, dünyada, özellikle Avrupa'yı kasıp kavuran ekonomik krizin konuşulduğu, Arap Baharı nedeniyle Kuzey Afrika ve Ortadoğu ekonomilerinin zor günlerden geçtiği bir dönemde, iki firma arasındaki bu anlaşmanın çok önemli olduğunu ifade etti.
''Bu anlaşma, krize meydan okumadır'' diyen Çağlayan, kriz ortamında, 2012 yılında Türkiye'nin ekonomik alanda rekorlar kırdığına, Suudi Arabistan ekonomisinin de her yıl daha da geliştiğine işaret etti.
Türk gemi inşa sanayiinin 600 yıllık bir tarihe sahip olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:
''İlk tersane 1390 yılında Gelibolu'da kuruldu. Sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453'te Haliç tersanesi yapıldı. Haliç Tersanesi 16. yüzyılda dünyanın en büyük tersanesi haline geldi. Türkiye bu sektördeki tecrübesini asırlara borçludur. Bugün ülkemizde 87 tersane var. Yatlardan mega yatlara, balıkçı teknelerinden yelkenlilere, kimyasal tankerlerden kuru yük gemilerine varıncaya kadar çok geniş bir üretim yelpazesine sahibiz.
Sektör 2008 yılında 2,7 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Küresel krizle beraber bu rakamda gerileme oldu. 2011 yılında bu rakam 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu anlaşma, 2012 yılına çok iyi başladığımızın bir göstergesi. Sektörün siftahı oldu. Biz de, 'Siftah senden bereket Allah'tan' sözü vardır. Siftah parası uğurlu sayılır.
Türkiye, dünya gemi inşa sanayiinde 2002 yılında 26. sıradaydı, bugün 11. sırada. Yat ve tekne imalatında ise sipariş sıralamasında 2011 yılında dünya üçüncülüğüne ulaştık. Anlaşma hayırlı, uğurlu olsun. İstihdam ve üretim konusunda Türkiye'ye getireceği ekonomik kazanımlar da benim açımdan önemli.''
TORGEM Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Torlak, yaklaşık 3,5 yıldır, global ekonomik krizin sektöre getirdiği sorunların aşılması açısından yoğun bir süreç yaşandığını belirtti.
Suudi Şirketi ATCO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Fahad El Türki de, iki şirket arasındaki işbirliğinin, söz konusu anlaşmanın dışında uzun yıllar daha devam edeceğini söyledi.
Törende, konuşmaların ardından iki şirketin yetkilileri söz konusu anlaşmayı, Bakan Çağlayan'ın nezaretinde imzaladı.
Daha sonra Bakan Çağlayan'a gemi maketi hediye edildi.
Bu arada, 19 römorkör siparişinin ekonomik değerinin yaklaşık 70 milyon dolar olduğu ve bu römorkörlerin inşası sürecinde 1500 kişinin istihdam edileceği ifade edildi.